από Στέλιο Σταυρίδη

δημοσιεύθηκε στο www.sstavridis.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25/11/2012

1.       Πρόσφατα, σε συνέντευξή σας, δηλώσατε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι ένα νοικοκυρεμένο μαγαζί, με τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στην Εταιρία και τι πιθανότητες υπάρχουν προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί σας;

Κάθε οργανισμός, όπως και κάθε άνθρωπος, όσο καλά οργανωμένος και να είναι, έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Αυτό είναι και το υπέροχο, αλλά και συναρπαστικό στην καθημερινότητά μας.

Η Ε.ΥΔ.ΑΠ βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από αυτό που ξέρουμε σαν λειτουργία επιχείρησης ή υπηρεσίας του Δημοσίου. Έχει καταπληκτικούς και φιλότιμους ανθρώπους, που διψάνε για διάκριση και προσφορά και την ευκαιρία να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Όπως σοφά μου είπε ένας συνδικαλιστής, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, θέλουν όραμα και παράδειγμα για να κινητοποιηθούν. Και όπως, επίσης, σοφά μου υπέδειξε και ο δεύτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, μπορούμε και πρέπει να ανεβάσουμε κάθετα την αποτελεσματικότητά μας.

Ένας ακόμη μύθος που θα καταρριφθεί στην Ε.ΥΔ.ΑΠ είναι το «πόσο κακομαθημένοι είναι οι συνδικαλιστές της». Σε πληροφορώ ότι ήδη αποδεικνύονται σπουδαίοι σύμμαχοι στην προσπάθεια να διοικήσω σωστά την Ε.ΥΔ.ΑΠ. Και είναι γνωστές,  σε όσους με ξέρουν οι απόψεις μου για το πώς εκφράζεται ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα ! Στην Ε.ΥΔ.ΑΠ η εικόνα ειναι τελείως διαφορετική και αυτό με γεμίζει ικανοποίηση και δύναμη !

Διευθυντές, στελέχη και εργαζόμενοι στην Ε.ΥΔ.ΑΠ, θέλουν ελπίδα, θέλουν υποστήριξη, θέλουν τον ηγέτη τους, να τους τονίσει πόσο πιστεύει σε αυτούς και πόσο νοιάζεται γι’ αυτούς. Και αυτό θέλω να κάνω καθημερινά, με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.

Έτσι, ένας «υδάτινος ποταμός» 2.500 ανθρώπων, θα χαίρεται με τα επιτεύγματά του, στην κάθετη μείωση της γραφειοκρατίας, του λειτουργικού κόστους (το μισθολογικό δυστυχώς, τους έχει όλους κυριολεκτικά τσακίσει),  στην ταχύτερη διεκπεραίωση διαδικασιών, στην βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και,  γιατί όχι,  στη μείωση της τιμής του νερού, στην αναβάθμιση της εταιρικής μας ταυτότητας, στην τόνωση του ομαδικού πνεύματος, στην περαιτέρω αξιοποίηση της πληροφορικής και των δυνατοτήτων του διαδικτύου, στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, στην είσπραξη των αστρονομικών κονδυλίων που μας χρωστάνε οι Δήμοι και το Δημόσιο και σε χίλιους δυο άλλους τομείς.

Γι’αυτό και αποστολή μου είναι να αξιοποιήσω τους ανθρώπους της Ε.ΥΔ.ΑΠ και είμαι 100% σίγουρος ότι θα το πετύχω. Με αμεσότητα, ανοιχτές πόρτες και απόλυτη διαφάνεια, στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε μία δυνατή, μία ανίκητη ομάδα, που συνεχώς θα εκπαιδεύεται και θα επιμορφώνεται, που πρωταρχική αποστολή θα έχει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών-πελατών μας, οι οποίοι αποτελούν τον πραγματικό εργοδότη μας (και όχι το απρόσωπο Δημόσιο, όπως πολλοί συνεχίζουν εσφαλμένα να πιστεύουν), και την ενίσχυση του κύρους και της φήμης της ΕΥΔΑΠ, που έχω την υψίστη τύχη και τιμή να ηγούμαι !

2.       Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το πλέον ενδεδειγμένο μοντέλο για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ;

Δεν είμαι αρμόδιος και δεν έχω και τη γνώση για να υποδείξω το κατάλληλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης. Μπορώ όμως να σας υποδείξω και με ευκολία να σας πείσω για το κατάλληλο μοντέλο διοίκησης μιας οποιασδήποτε εταιρίας, ιδιωτικής ή του Δημοσίου. Αυτό έκανα και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, στη ζωή μου, αυτό ξέρω, αυτό απολαμβάνω, αυτό υπηρετώ. Και μόνον αυτό !

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό στους καλόπιστους – οι κακόπιστοι «δεν παίζονται» – ότι εγώ Διοικώ, δεν Πουλώ. Όσοι με παρουσιάζουν ως τον άνθρωπο που ήρθε να «ξεπουλήσει» την Ε.ΥΔ.ΑΠ, είτε έχουν άγνοια (κι έτσι γίνονται εύκολα θύματα της παραπληροφόρησης), είτε είναι σε (καλοπληρωμένη) διατεταγμένη αποστολή. Κανένας Έλληνας, κανένας πολιτικός της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, δεν είναι δυνατό να μην θέλει να διοικηθεί σωστά η Ε.ΥΔ.ΑΠ, εκτός αν ανήκει ή προωθεί κάποια ομάδα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Ας έρθουν, λοιπόν, να μου ασκήσουν όποια κριτική θέλουν – ακόμα και την σκληρότερη – για τον τρόπο που διοικώ. Θα τους καλοδεχθώ και θα τους ευχαριστήσω από καρδιάς, διότι έτσι θα με βοηθήσουν να πετύχω στο έργο μου, που επαναλαμβάνω είναι η χρηστή, εύρυθμη και αποτελεσματική διοίκηση της εταιρίας.

3.       Δεδομένου ότι η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε κέρδη της τάξης του 72% στο α΄ 6μηνο του 2012, πιστεύετε ότι χρειάζεται μία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της Επιχείρησης;

Τίποτα δεν συνηγορεί υπέρ της αύξησης της τιμής του νερού, εκτός από τα υπέρογκα  και διαρκώς αυξανόμενα χρέη των Δήμων, που κινδυνεύουν να πνίξουν την ΕΥΔΑΠ. Αν δεν ήταν η επιβαλλόμενη οικολογική ευαισθησία (με δεδομένο ότι το νερό είναι ένα υπερπολύτιμο φυσικό αγαθό) και τί σηματοδοτεί κάθε απόφαση, τότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μειωθεί η τιμή του νερού. Αν μάλιστα, ανέβει κάθετα και η κερδοφορία μας, τότε αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλά – και όχι μόνο από πλευράς τιμής – υπέρ των πελατών μας, αλλά και των εργαζομένων μας.

4.       Πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τους δήμους που οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ ποσά που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και κάθε μήνα οι οφειλές αυτές αυξάνονται κατά 2 εκατ. ευρώ;

Το πρόβλημα αυτό είναι εκρηκτικό και θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Το τεράστιο θέμα δεν είναι το αστρονομικό ύψος του ποσού, αλλά το ότι το χρέος αυξάνεται με μέσο ρυθμό 2 εκατ. ευρώ το μήνα! Την καλή μας διάθεση στην Ε.ΥΔ.ΑΠ, που ιστορικά έχει άριστες σχέσεις με τους Δήμους, καθώς και την κοινωνική μας ευαισθησία και κατανόηση, θα τις αποδείξουμε για μία ακόμα φορά με τον τρόπο που θα βοηθήσουμε – όσο δεν παίρνει – να ρυθμιστούν τα χρέη των Δήμων.

Εκείνο, όμως, που με απόλυτη ακαμψία και αποφασιστικότητα θα επιδιώξουμε όλοι στην Ε.ΥΔ.ΑΠ. (από τους εργαζόμενους της μέχρι το Διοικητικό της Συμβούλιο), είναι το χρέος αυτό να μην αυξηθεί ούτε κατά 1 ευρώ !

Επιτέλους, είμαστε Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με χιλιάδες μικρομετόχους, 2.500 εργαζόμενους και άλλες περίπου 3.000 οικογένειες που ζουν έμμεσα από την Ε.ΥΔ.ΑΠ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον και την τσέπη όλων αυτών των ανθρώπων, όπως και με την τσέπη των βάρβαρα πληττόμενων εκατομμυρίων πελατών της Ε.ΥΔ.ΑΠ, που σήμερα στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, για να πληρώσουν το λογαριασμό του νερού !

5.       Υπάρχει όμως και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο οφείλει στην Επιχείρηση περίπου 250 εκατ. ευρώ μόνο από επιχορηγήσεις. Τι ποσά οφείλουν οι οργανισμοί του Δημοσίου, πλην των ΟΤΑ, από απλήρωτους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ; Πως μπορούν να εισπραχθούν τα ποσά αυτά;

Το Ελληνικό Δημόσιο μας χρωστά 250.414.000 € από αναπτυξιακά προγράμματα (2000-2008) και άλλα 63.200.000 € για αντίστοιχα προγράμματα (2009-2010). Μας χρωστά από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης 32.291.000 € και διάφορα άλλα ποσά. Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 522.000.000 €.

Και ενώ το κράτος-τέρας και δυνάστης χρεώνει τους πάντες με τόκους υπερημερίας και λοιπά πρόστιμα, στο ποσό των 522.000.000 € που χρωστάει στην Ε.ΥΔ.ΑΠ., δεν συμπεριλαμβάνεται καμμία απολύτως προσαύξηση. Καταλαβαίνετε λοιπόν το μέγεθος της ευθύνης και του προβλήματος. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα βρούνε σταδιακή, ομαλή και κοινά αποδεκτή λύση. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι αποφασισμένος να φτιάξει (και όχι να επανιδρύσει) το κράτος, που επί 35 χρόνια όλοι εμείς διαλύαμε.

6.       Σε τι ποσά ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και ιδιωτικών επιχειρήσεων από απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης; Η Επιχείρηση προχωρά σε αποκοπές της παροχής νερού και πόσες είναι αυτές; Είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση η διακοπή της υδροδότησης στους κακοπληρωτές;

Τα ποσά αυτά είναι πάρα πολύ μικρά έως ελάχιστα, απλούστατα γιατί ο Έλληνας, ακόμη και φτωχός, έχει αξιοπρέπεια. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί με την ευαισθησία που δείχνει η Ε.ΥΔ.ΑΠ στα αιτήματα διευκόλυνσης των πολιτών-πελατών της. Οι υπηρεσίες μας, οι κυριολεκτικά ήρωες-εργαζόμενοί μας στην «πρώτη γραμμή του μετώπου», κάνουν το παν στην υπηρεσία των πελατών μας. Οι διακοπές που κάνουμε είναι ελάχιστες και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

(Σημείωση : Δύο απαντήσεις δεν δημοσιεύθηκαν λόγω περιορισμένου χώρου)

Πηγή: http://sstavridis.gr/?p=2107