από Μαρίνα Τζόκα

δημοσιεύθηκε στο www.maga.gr

 

«Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε, μπορεί να μας ακούσουν!»

Νίκος Καζαντζάκης 1883 – 1957

Δεν πάνε πολλές μέρες που έπεσε στα χέρια μου μια επίσημη έρευνα του 2010 για το επίπεδο του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Η θέση της χώρας μας αγγίζει μόλις την τελευταία θέση, μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., με ποσοστό 0.3%, που σημαίνει με απλούς αριθμούς 32.000 εθελοντές.

Και αναρωτιέμαι… γιατί άραγε; Είμαστε όντως όλοι μας τόσο πολυάσχολοι που δεν μπορούμε να βρούμε έστω και λίγη ώρα από την καθημερινότητά μας για να προσφέρουμε αφιλοκερδώς ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια βόλτα, μια ματιά ζεστή; Ένα «κάτι» σε έναν συνάθρωπό μας που για εμάς είναι ίσως δεδομένο και για εκείνον ίσως είναι άπιαστο.

Η μητέρα Τερέζα, η καθολική αυτή μοναχή, με το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της ανά τον κόσμο, είχε πει: «Πιστεύουμε ότι αυτά που κάνουμε είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό, όμως ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα. Ίσως να μη μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα σε αυτή τη γη. Αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη Αγάπη». Αυτό σκέφτηκαν και τρία παιδιά, η Μυρτώ Παπαθάνου, ο Γιώργος Κλειβοκιώτης και ο Αλέξανδρος Φουρλής και πήραν την απόφαση, πριν από ένα μήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ανακοίνωσαν την επίσημη έναρξη λειτουργία της www.Volunteer4Greece.gr, με το μήνυμα «Βρες την εθελοντική θέση που σου ταιριάζει».

Αμέσως έψαξα να έρθω σε επαφή μαζί τους για να μάθω περί τίνος πρόκειται.

 

Τί είναι λοιπόν το Volunteer4Greece, ρωτάω τη Μυρτώ.

 

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα on line πλατφόρμα αναζήτησης εθελοντικής εργασίας που προσφέρει δωρεάν τη δυνατότητα σε κάθε μη κερδοσκοπική οργάνωση ή απλή εθελοντική ομάδα να μπορεί να αναρτήσει τις διαθέσιμες εθελοντικές θέσεις της και αντίστοιχα σε κάθε ιδιώτη να μπορεί να αναζητήσει με ευκολία εθελοντική εργασία, ανά περιοχή και κατηγορία εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ήδη στη βάση δεδομένων του Volunteer4Greece.gr υπάρχουν πάνω από 70 εγγεγραμμένοι οργανισμοί και 130 θέσεις εθελοντικής εργασίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η επικοινωνία με περισσότερους από 500 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τη συνεχή ανανέωση και εμπλουτισμό της βάσης.

Υπάρχει ανταπόκριση; (Αν και η ερώτησή μου, ομολογώ, έγινε με κάποιον δισταγμό. Η απάντηση όμως της Μυρτώς με εξέπληξε τόσο ευχάριστα)!

Από την έναρξη της λειτουργίας του Volunteer4Greece.gr έχουμε ήδη καλύψει περισσότερες από 200 εθελοντικές θέσεις εργασίας για μεγάλους Οργανισμούς, όπως ο «Δεσμός», η «Οργάνωση Γη», η «Praksis», το «Mπορούμε», οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Action Aid κ.α., αλλά και μικρότερους, όπως οι «Άνθρωποι Αγάπης», το «Καταφύγιο Γυναίκας», Ο «Φάρος Τυφλών», το «Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet.

Βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που θέλει να προσφέρει το χρόνο, τις γνώσεις και την όρεξή του, τόσο για εξειδικευμένους ρόλους – όπως π.χ. νομική υποστήριξη, βοήθεια από γιατρούς, υποστήριξη σε τεχνολογία, όσο και για απλές, αλλά εξίσου σημαντικές, δουλειές, όπως συλλογή ρούχων και τροφίμων, συνοδεία, ταξινόμηση ρούχων κ.α. Αυτό το διάστημα επικεντρωνόμαστε στην προσέγγιση όσο περισσότερων οργανισμών γίνεται, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των εθελοντών. Φέρνουμε τις δύο πλευρές, εθελοντές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς πιο κοντά διότι μαζί μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα!.

Γιατί αποφασίσατε να το κάνετε αυτό το έργο; Έχετε ήδη τις δουλειές σας, τις επαγγελματικές και προσωπικές σας υποχρεώσεις. Γιατί να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και ειδικά τώρα, σε μια τέτοια φάση;» ρωτάω τους άλλους δυο συνιδρυτές, Γιώργο Κλειβοκιώτη και Αλέξανδρο Φουρλή.

Στο Volunteer4Greece.gr πιστεύουμε ότι εάν συνδυάσουμε το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας με αξιόλογες μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά για όλη την κοινωνία.

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πει: «Το έργο που προσφέρεις για τους άλλους είναι η πληρωμή σου για το χώρο σου εδώ στη γη». Με αγαπώ, σε αγαπώ, με αγαπάς, μου προσφέρω, σου προσφέρω, μου προσφέρεις και μαζί μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο όμορφο και να γεμίσουμε τη ζωή μας με πολύτιμες και ανεκτίμητες στιγμές! Η μια και μοναδική ζωή μας, που μας έχει χαριστεί, θέλει παρέα για να είναι όμορφη, σωστά;

 

Η πρωτοβουλία Volunteer4Greece έχει παρουσία και στα social media, στο facebook: www.facebook.com/Volunteer4Greece
και στο twitter: @volunteer4GR.
Για περισσότερες πληροφορίες: info@volunteer4greece.gr