Αναδημοσιεύθηκε στο www.sstavridis.gr

 

1) Ποιο είναι το όραμά σας για την πορεία της ΕΥΔΑΠ ;

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα, είναι ίσως η καλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας, έχοντας πετύχει πάρα πολλά, τα περισσότερα άγνωστα στο ευρύτερο κοινό. Δεν έχω, όμως, την παραμικρή αμφιβολία, ότι συνεχίζοντας και εντείνοντας την προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Για το καλό πρωτίστως των πελατών μας, των εργαζομένων και συνεργατών, αλλά και της βάρβαρα πληττόμενης ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Όραμα μου είναι να κάνουμε την ΕΥΔΑΠ μία εταιρία πρότυπο, που θα την θαυμάζουν μέσα και έξω από την Ελλάδα ! Θέλω να αποδείξουμε, ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να διδάξουμε πώς μπορεί και πώς πρέπει να διοικείται μία σύγχρονη, δυναμική και κοινωνικά ευαίσθητη εταιρία.

Θέλω, λοιπόν, να μεταδώσω την αποφασιστικότητά και τον ενθουσιασμό μου, ώστε να κάνουμε τον «υδάτινο κόσμο» της ΕΥΔΑΠ, κρυστάλλινο, διαφανή και πηγή αναζωογόνησης, δημιουργίας και προόδου όλων. Τόσο των ανθρώπων και συνεργατών της ΕΥΔΑΠ, όσο και εκείνων που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μας.

Με αμεσότητα, ανοιχτές πόρτες και απόλυτη διαφάνεια, στόχος μου είναι να δημιουργήσω μία δυνατή, μία ανίκητη ομάδα, που επαναλαμβάνω, πρωταρχική αποστολή θα έχει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών-πελατών και την ενίσχυση του κύρους και της φήμης της ΕΥΔΑΠ, που έχω την υψίστη τύχη και τιμή να ηγούμαι!

Πρωταρχικό μου μέλημα θα είναι πάντοτε η ανάπτυξη όλου του άξιου ανθρώπινου δυναμικού της ΕΥΔΑΠ, με στόχο (πέραν από την πρόοδο του καθενός) την παροχή υπηρεσιών αρίστης ποιότητας, σε εξαιρετική σχέση τιμής για τους πελάτες μας. Ταυτόχρονα, θέλω να ανεβάζουμε συνεχώς, κάθετα και σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, την περιβαντολλογική μας ευαισθησία, αλλά και την ατομική κοινωνική ευθύνη όλων μας.

Οι κλειστές ομάδες, τα στεγανά, τα καπετανάτα, η συντεχνιακή αντίληψη, οι αποκλεισμοί, η προνομιακή αντιμετώπιση, μόνο καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν. Γι’αυτό και πάντοτε έδωσα σκληρές μάχες ενάντια σε τέτοιες αντιλήψεις.

Θέλω όλοι στην ΕΥΔΑΠ να πιστέψουν στην ανεκτίμητη αξία τους και ότι αυτή πολλαπλασιάζεται μέσα από την ομάδα. Έτσι, θα «σκοτώσουμε» το «ο σώζων εαυτόν σωθήτο» και θα καλλιεργήσουμε ομαδικό πνεύμα. Εξυπηρετώντας τους εσωτερικούς μας πελάτες (δηλαδή τους συναδέλφους μας), θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες της ΕΥΔΑΠ. Γι’αυτό θα δώσω με μεγάλη αποφασιστικότητα, μάχες για :

– Tην αξιοποίησή και την προστασία όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ από πράξεις αποκλεισμού και αδικίας.

– Την περαιτέρω μείωση  φαινομένων σπατάλης και λεηλασίας της ΕΥΔΑΠ (π.χ υπέρογκα και συνεχώς αυξανόμενα χρέη των ΟΤΑ), σε μια περίοδο μάλιστα που πλήττονται βάρβαρα και απολύτως δυσβάσταχτα τα εισοδήματα των εργαζομένων, αλλά και της κοινωνίας.

– Την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ και την ενίσχυση του ήδη πολύ υψηλού κύρους και της φήμης της.

Θεωρώ ότι ξεκινάω με τις καλύτερες προϋποθέσεις : Όλος ο κόσμος με αγκάλιασε και με έκανε από την πρώτη στιγμή να νιώσω μέλος της μεγάλης και σπουδαίας οικογένειας της ΕΥΔΑΠ ! Αν καταφέρω να αποτύχω (διότι περί επιτεύγματος θα πρόκειται), μοναδικός υπεύθυνος θα είμαι εγώ !

Ο Έλληνας από τη φύση του είναι νοικοκύρης, έχει φιλότιμο, έχει μπέσα και λεβεντιά. Οι συνθήκες τον κάνουν να συμπεριφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, απαξιώνοντας τον εαυτό του και τους άλλους και κάνοντας την καθημερινότητά του σχεδόν αβίωτη.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι στην ΕΥΔΑΠ θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο καθένας μας να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και όλοι μαζί να βαδίσουμε το δρόμο της προόδου που αξίζουμε.

Γνωρίζω ότι σήμερα η ψυχολογία όλων είναι στο μηδέν και κανείς δεν έχει κίνητρα να δώσει έστω και μικρό μέρος προσπάθειας. Είναι ανθρώπινο και απόλυτα κατανοητό. Όμως, αν δεν προσπαθήσουμε, αν δεν «ανασκουμπωθούμε», αν δεν αλλάξουμε προσέγγιση, απλώς θα χειροτερεύουμε τη σημερινή – καταθλιπτική και καταστροφική – κατάσταση.

Οφείλουμε όλοι εμείς που είμαστε σήμερα τυχεροί και έχουμε δουλειά, με τη δημιουργικότητά μας, τη συνέπεια, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας, να τα καταφέρουμε. Να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από το να διασώσουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ώστε να απορροφηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων.

Οι γονείς μου και οι παππούδες μου, από εύπορες οικογένειες της Σμύρνης, σε μία μέρα τα έχασαν όλα! Δούλεψαν, όμως, δημιούργησαν, πέρασαν δύσκολα, μέσα στη φτώχεια και την προσφυγιά, αλλά τελικά έζησαν μια ευτυχισμένη ζωή, απολαμβάνοντας την αγάπη που έδιναν και έπαιρναν από τους γύρω τους.

2) Ποιες καινοτομίες πιστεύετε ότι μπορούν να εισαχθούν σε μία εταιρία όπως η ΕΥΔΑΠ ;

Ό,τι πιο σύγχρονο, καινοτόμο, απλό και λειτουργικό μπορεί κανείς να φανταστεί. Η απερχόμενη διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες, έχουν ανοίξει κυριολεκτικά λεωφόρους, που μπορεί κανείς να κάνει θαύματα. Πέραν από τη ριζική απλοποίηση της γραφειοκρατίας, έχω σκοπό να προχωρήσουμε δυναμικά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και του διαδικτύου, για την τιμολόγηση και είσπραξη, τις προμήθειες, την εκπαίδευση, την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία.

Έχοντας ήδη έτοιμο έδαφος από τους προκατόχους μου, θέλω να αξιοποιήσω με ταχύτατους ρυθμούς, ανθρώπους και τεχνολογία, ώστε να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να μειώσουμε κάθετα το περιττό κόστος και να ανεβάσουμε σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών προς τον πολίτη που εξυπηρετούμε.

Θέλω να μειώσουμε κάθετα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να συμβάλλουμε στην επίλυση του τεράστιου θέματος της αποχέτευσης και των λυμάτων.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν. Χρειάζεται όρεξη, κέφι και αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσει κανείς τους μίζερους, συντηρητικούς και αρτηριοσκληρωμένους, που θέλουν να μας κρατούν όμηρους στη μετριότητα.

Κάθε άνθρωπος θέλει να αναδειχθεί και να αποδείξει ότι αξίζει πολλά. Θέλω να είμαι ο καταλύτης που θα επιτρέψει στον καθένα να έχει μια ευχάριστη, παραγωγική και αποδοτική καθημερινότητα.

3) Ποιά θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η συμβολή της ΕΥΔΑΠ στην αναστροφή του δυσμενούς οικονομικού και κοινωνικού κλίματος ;

Η ΕΥΔΑΠ, λόγω της σημασίας της, του μεγέθους και του κύρους της, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα εταιρίας και να ηγηθεί στην προσπάθεια αναστήλωσης της χώρας μας. Μπορούμε να αυξήσουμε κάθετα την κερδοφορία μας, χωρίς αυτό να λειτουργεί σε βάρος της τσέπης των πελατών μας. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να διοικηθεί σωστά, χωρίς έξωθεν εμφανείς και αφανείς παρεμβάσεις, που καμμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και των πελατών της.

Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πλήττονται βάναυσα, αφού το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 2 χρόνια. πρέπει τώρα όλοι να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν !

Για να δώσω την ευκαιρία σε όλους μας να ζήσουμε σε μια Ελλάδα που μας αξίζει, με την αξιοπρέπεια που μας αξίζει. Οι εποχές των δανεικών, της ήσσονος προσπάθειας, της σπατάλης και της λεηλασίας, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Όλα αυτά καταρράκωσαν και την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπιστία μας ως έθνος. Και έχουμε ιερή υποχρέωση, κυρίως προς τους εαυτούς μας, να τα αντιστρέψουμε. Όχι με λεονταρισμούς, κραυγές, απειλές και… μπλόφες. Αλλά με συνέπεια, σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και ομαδικό πνεύμα.

4) Σχετικά με το πλάνο της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση ενός ευαίσθητου κοινωνικού αγαθού, όπως το νερό ;

Κατ’αρχήν, θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, δεν πουλώ, διοικώ ! Όταν, λοιπόν, με πολεμήσουν, θα το κάνουν διότι δεν θέλουν να μου επιτρέψουν να διοικήσω σωστά την ΕΥΔΑΠ, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και των συνεργατών της. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν την ΕΥΔΑΠ ξέφραγο αμπέλι, για να επωφελούνται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αφορά την Κυβέρνηση και τον μέτοχο (ΤΑΙΠΕΔ) και σε καμμία περίπτωη τη διοίκησή της. Μια καλοδιοικούμενη ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να είναι η επιδίωξη κάθε Έλληνα πολίτη, είτε είναι υπέρ είτε κατά της ιδιωτικοποίησης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες και αποστολή μας είναι να το καταλάβουν !

Πάντως, ένας ακόμη από τους πολλούς αστικούς μύθους της Ελλάδας του λαϊκισμού, της παραπληροφόρησης και της ανευθυνότητας, είναι ότι ιδιωτικοποιείται το νερό ! Το νερό είναι φυσικό αγαθό και φυσικά δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε – εξ όσων γνωρίζω – είναι πρόθεση κανενός να το … ιδιωτικοποιήσει. Άλλο, λοιπόν, το αγαθό και άλλο οι λειτουργίες παροχής του.

Πάντως, στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η ΕΥΔΑΠ έπεται της ΕΥΑΘ, που έχει επιλύσει πολλά ευαίσθητα ζητήματα και αυτό είναι πολλαπλά χρήσιμο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην ΕΥΔΑΠ.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι ύψιστη αποστολή του κράτους πρέπει να είναι η ανάπτυξη ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου, ώστε να μην μπορεί να είναι κανένας ιδιώτης ασύδοτος και να τροφοδοτεί την εύλογη κριτική όλων μας.

Μέχρι σήμερα, το κράτος απέτυχε οικτρά, έγινε κράτος δυνάστης και απατεώνας, διότι ακριβώς δεν θέλησε ποτέ να ελέγξει, γιατί αυτό (ο μή έλεγχος) εξυπηρετούσε τις πελατειακές σχέσεις που μας έφτασαν ως εδώ.

Άρα, ας δουλέψουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, προς μία και μοναδική κατεύθυνση : Να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα, αποτελεσματικά, δίκαια και αποδοτικά, για το καλό των πολιτών του και κυρίως των ασθενέστερων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, που τους οδήγησε ο άκρατος, βάρβαρος και καταστροφικός κρατισμός.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η κοινωνία, παρά την κατάθλιψη που βιώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει πολλά! Γι’αυτό και πιστεύω ότι η Ελλάδα μας θα βρει το δρόμο της !

 

Πηγή: http://sstavridis.gr/?p=2124