από Κώστα Στούπα
δημοσιεύθηκε στο www.capital.gr
Έστω πως βρεθούν μερικά… τρισεκατομμύρια ευρώ εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων. Γιατί αυτή η περίπτωση απότομου πλουτισμού θα είναι καλύτερη από εκείνη του ’99.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτά που θα αποκτήσουμε εύκολα είμαστε ικανοί να τα διατηρήσουμε και δεν θα αποτελέσουν αιτία να βρεθούμε σε ακόμη χειρότερη θέση.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε πως αν μας προκύψει ένα τρισ. χωρίς ανάλογη προσπάθεια θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας;
Η πολιτική ηγεσία του τόπου σύμπασα: μνημονιακή, αντιμνημονιακή, συστημική και αντισυστημική;
Η δημόσια διοίκηση;
Οι ένοπλες δυνάμεις που θα κληθούν να υπερασπίσουν από επιβουλές;
Οι επιχειρηματική τάξη που θα κληθεί να το αξιοποιήσει;
Φυσικά όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλικής του ’99 κάποιοι θα πιστέψουν πως αυτό το άρθρο αποτελεί υποβολή από συμφέροντα που θέλουν να επωφεληθούν του ορυκτού πλούτου της χώρας αντί πινακίου φακής.
Ως «ανάλγητος» πραγματιστής συνεχίζω να πιστεύω πως ο πλούτος και η ευημερία μιας κοινωνίας εξαρτώνται πρωτίστως από ζητήματα όπως η αξιοκρατία, η εργασία και η μόρφωση. Εν γένει οι άνθρωποι χωρίς δημιουργική αντιμετώπιση των αναγκών τους οπισθοχωρούν, δεν προοδεύουν.
Got something to say? Go for it!