Ανάδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εθνικός Κήρυξ στις 4 Ιουλίου 2010

 4th-july

 «Νιου Γιορκ Τάιμς», 1η Ιουλίου 1915

 

Φέτος στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας θα γίνουμε μάρτυρες ενός μοναδικού θεάματος: Θα δούμε τα αστέρια και τις ρίγες ενωμένα με τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Τα δύο σύμβολα θα είναι συνδεδεμένα, δείχνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα προέλευσης της, που είχαν πολεμήσει στο παρελθόν, είναι πλέον σύμμαχες.

Σε αυτό το αξιομνημόνευτο έγγραφο που επιδόθηκε στους κατοίκους των αρχικών δεκατριών πολιτειών υπάρχει μία πρόταση η οποία φαίνεται να είναι επίκαιρη μέχρι σήμερα: «Έχουμε αιτηθεί θεραπείας με την μεγαλύτερη σεμνότητα: Μα οι επανειλημμένες μας εκκλήσεις έχουν απαντηθεί μόνο με επανειλημμένες αδικίες».

Και μετά ακολουθεί το σοβαρή κατηγορία κατά ενός εκ των τελευταίων Άγγλων βασιλιάδων, που διατήρησαν το θείο χάρισμα της διακυβέρνησης: «Ένας πρίγκιπας του οποίου ο χαρακτήρας και οι πράξεις δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι τύραννος, δεν ταιριάζει να είναι ο ηγέτης ελεύθερων ανθρώπων».

Αυτή είναι η φράση στην οποία αναφέρθηκε ο Τζον Ανταμς όταν είπε ότι σε περίπτωση που εκείνος είχε γράψει το κείμενο, δεν θα την είχε βάλει μέσα. «Νόμιζα ότι αυτό είναι πολύ προσωπικό», εξήγησε, γιατί «δεν πίστευα ότι ο Γεώργιος είναι τύραννος θέση ή φύσει». Πριν από τη μάχη της Επανάστασης, το αίσθημα σε όλες τις αποικίες για περισσότερα από δέκα χρόνια από την πρώτη κίνηση για ανεξαρτησία ήταν εναντίον της επιδείνωσης των σχέσεων με τη μητέρα-πατρίδα.

Ακόμη και ο Τόμας Τζέφερσον, ο συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, δύο μήνες μετά τη μάχη του Μπάνκερ Χιλ, έγραψε ότι «έψαχνε με κάθε τρόπο τη συμφιλίωση με τη Μεγάλη Βρετανία». Λέγεται, μάλιστα, ότι οι αποικιοκράτες ήταν οι συντηρητικοί και ο Γεώργιος ο Γ’ μαζί με το Κοινοβούλιο της Βρετανίας οι φανατικοί για την έναρξη της Αμερικανικής Επανάστασης. Μερικοί διορατικοί ηγέτες, όπως ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο Σάμουελ και Τζον Ανταμς, καθώς και ο Πάτρικ Χένρι, αισθάνθηκαν σχετικά νωρίς ότι η ρήξη ήταν αναπόφευκτη. Η ιστορική διακήρυξη των πολιτών της Κομητείας Μέκλενμπουργκ στη Βόρεια Καρόλινα τον Μάιο του 1775, ήταν ένα από τα πολλά τοπικά γεγονότα που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη όδευε προς την ανεξαρτησία, όμως όχι μέχρι την εμφάνιση του έργου του Τόμας Πέιν «Κοινή Λογική», νωρίς τον Ιανουάριο του 1776, δεν υπήρχε κάποια αίσθηση ότι η κοινή γνώμη ήταν υπέρ της Επανάστασης.

Με όλα τα λάθη και τις παράλογες δικαιολογίες, η «Κοινή Λογική» εξήγησε την κατάσταση στους απλούς ανθρώπους καλύτερα από κάθε πολιτικό ή λογογράφο. Άφησε στην άκρη τις τεχνικές λεπτομέρειες των συνταγματικών υποχρεώσεων, τα οποία απέφευγαν να σχολιάσουν πολλοί από τους πιο ακαδημαϊκούς ηγέτες, ενώ παρουσίαζε τα πράγματα με απλή γλώσσα ώστε να γίνεται κατανοητός από όλους.

Αυτό το «φαινόμενο», όπως χαρακτήρισε ο Τζον Ανταμς τον Πέιν, είδε ξαφνικά τον εαυτό να περνάει από το σκοτάδι στη δόξα. Το νομοθετικό σώμα της Πενσιλβάνια σκέφτηκε ακόμη και να φτιάξει ένα χρυσό άγαλμά του για να τον τιμήσει.

Στις 10 Ιουνίου το Κονγκρέσο ανέβαλε την τελική εξέταση της διακήρυξης για τρεις εβδομάδες και την επόμενη ημέρα διόρισε μία επιτροπή αποτελούμενη από πέντε άτομα προκειμένου να συνταχθεί η Διακήρυξη. Ο Ρίτσαρντ Χένρι Λι, που πρότεινε το σχέδιο, θα είχε σίγουρα μπει στην Επιτροπή και, πιθανώς να γινόταν πρόεδρός της, εάν στο μεταξύ δεν είχε αρρωστήσει η γυναίκα του και δεν είχε κληθεί να γυρίσει στο σπίτι του.

Αντ’ αυτού συγγραφέας της Διακήρυξης έγινε ο Τόμας Τζέφερσον από τη Βιρτζίνια, 33 ετών τότε.

Ο Τζέφερσον μετέφερε στο Κογκρέσο τη φήμη ότι διέθετε ιδιαίτερες ικανότητες στο γράψιμο καιστην ψηφοφορία έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων και έγινε πρόεδρος. Οι άλλοι ήταν ο Τζον Ανταμς από τη Μασαχουσέτη, ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν από την Πενσιλβάνια, ο Ρότζερ Σέρμαν από το Κονέκτικατ και ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον από τη Νέα Υόρκη.

Πώς τελικά επελέγη ο Τζέφερσον ως συγγραφέας της Διακήρυξης, «του μοναδικού αμερικανικού κρατικού εγγράφου», όπως λέγεται, «που έλαβε την ανώτερη τιμή στον Κόσμο και η οποία φαίνεται ότι θα διαρκέσει όσο και ο αμερικανικός πολιτισμός;». H πιο ενδιαφέρουσα αναφορά γίνεται από τον Τζον Ανταμς, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και ο Τόμας Τζέφερσον είχαν διοριστεί από την Επιτροπή για να μεταφέρουν τα «δύσκολα σημεία» στο χαρτί. Ο κ. Τζεφέρσον πρώτα πρότεινε να ετοιμάσει το σχέδιο ο Ανταμς.

Η εκδοχή του Τζέφερσον, που γράφτηκε το 1823. διαφέρει λίγο σε λεπτομέρειες σε σχέση με όσα έχουν μείνει από τον Κουίνσι Ανταμς. Ο Τζέφερσον λέει ότι ολόκληρη η επιτροπή των παρακίνησε να φτιάξει το σχέδιο της Διακήρυξης.

Το έδειξε πρώτα στον Φράνκλιν και τον Ανταμς «επειδή εκείνοι ήταν τα δύο μέλη των οποίων οι κρίσεις και οι αλλαγές θα ωφελούσαν περισσότερο». Το σχέδιο της Διακήρυξης από τον Τζέφερσον, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Γερουσία και το υπογεγραμμένο αντίγραφό της βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και πλέον έχει αντικατασταθεί από αντίγραφό του όσον αφορά στη δημόσια έκθεσή του.

Το κείμενο της Διακήρυξης

ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ, 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1776

Η ομόφωνη Διακήρυξη των δεκατριών ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Όταν κατά την Πορεία των ανθρωπίνων γεγονότων γίνεται απαραίτητο για έναν λαό να λύσει τους πολιτικούς δεσμούς οι οποίοι τον συνδέουν με άλλον και να αναλάβει ανάμεσα στις δυνάμεις της γης την ξεχωριστή και ίση θέση την οποία δικαιούται από τους Νόμους της Φύσης και τον Θεό της Φύσης, στοιχειώδης σεβασμός προς τη γνώμη της ανθρωπότητας επιβάλει στο λαό αυτό να διακηρύξει τα αίτια που τον ωθούν στον διαχωρισμό.

Δεχόμαστε τις εξής αλήθειες ως αυταπόδεικτες, πως όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι, και προικίζονται από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα απαραβίαστα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα στη Ζωή, το δικαίωμα στην Ελευθερία, και το δικαίωμα στην επιδίωξη της Ευτυχίας.

Πως για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, ιδρύονται Κυβερνήσεις μεταξύ των Ανθρώπων, αντλώντας τις εύλογες εξουσίες τους από την συναίνεση των κυβερνημένων. Πως όποτε μια Μορφή Κυβέρνησης γίνεται καταστροφική για τους σκοπούς αυτούς, είναι Δικαίωμα του Λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει, και να εγκαταστήσει νέα Κυβέρνηση θέτοντας τα θεμέλιά της σε τέτοιες αρχές και οργανώνοντας τις εξουσίες της σε τέτοια μορφή, ώστε να φανεί πιθανότερο να επιφέρει την Ασφάλεια και την Ευτυχία του.

Η σύνεση, όντως, επιβάλλει πως Κυβερνήσεις από καιρό εγκαθιδρυμένες δεν θα πρέπει να αλλάζουν για επουσιώδεις και πρόσκαιρους λόγους. Και ανάλογα, η εμπειρία έχει δείξει ότι η ανθρωπότητα είναι περισσότερο διατεθειμένη να υπομείνει, όσο το κακό υπομένεται, παρά να διορθώσει την πορεία της καταργώντας μορφές διακυβέρνησης στις οποίες είναι μαθημένη.

Όταν όμως μια μακρά σειρά καταχρήσεων και σφετερισμών, συνεχώς με τον ίδιο σκοπό, μαρτυρά πλεκτάνη υποταγής του Λαού στον απόλυτο Δεσποτισμό, είναι δικαίωμά του, είναι καθήκον του, να αποτινάξει τέτοια Κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει νέους Φύλακες για τη μελλοντική του ασφάλεια.

Τέτοια υπήρξε η υπομονετική ανοχή αυτών των Αποικιών. Και τέτοια είναι σήμερα η ανάγκη που τις υποχρεώνει να αλλάξουν το προηγούμενο Σύστημα της Διακυβέρνησής τους. Η ιστορία του σημερινού Βασιλέως της Μεγάλης Βρετανίας είναι μια ιστορία επανειλημμένων αδικιών και σφετερισμών, με άμεσο σκοπό την εγκαθίδρυση απόλυτης Τυραννίας σ’ αυτές τις Πολιτείες. Προς απόδειξη αυτών, ας παραθέσουμε τα δεδομένα στον ειλικρινή κόσμο.

Έχει αρνηθεί (ο Βασιλιάς) την επικύρωση των πιο ευεργετικών και αναγκαίων για το κοινό καλό νόμων. Έχει απαγορεύσει στους Κυβερνήτες του να θεσπίζουν Νόμους άμεσης και επείγουσας σημασίας, εκτός και αν αυτοί τελούν υπό αίρεση μέχρι την συγκατάθεσή του. Και όσο τελούν υπό αίρεση έχει εντελώς περιφρονήσει να ασχοληθεί με αυτούς.

Έχει αρνηθεί να θεσπίσει άλλους Νόμους για την εξυπηρέτηση κατοίκων μεγάλων περιφερειών, εκτός κι αν οι κάτοικοι αυτοί θα απεμπολούσαν το δικαίωμα της Αντιπροσώπευσης στην Νομοθετική Εξουσία.

Ένα δικαίωμα ανεκτίμητο για αυτούς και δεινό μόνο για τυράννους.

Έχει συγκαλέσει νομοθετικά σώματα σε τόπους ασυνήθιστους, ακατάλληλους και απομακρυσμένους από τους χώρους φύλαξης των Δημόσιων Αρχείων τους, με μόνο σκοπό να εξαντλήσει τα μέλη τους μέχρις να συμμορφωθούν με τα μέτρα του.

Έχει επανειλημμένα διαλύσει Βουλές Αντιπροσώπων, επειδή αντιτάχθηκαν γενναία στις δικές του επιβουλές κατά των δικαιωμάτων του λαού.

Έχει αρνηθεί για πολύ καιρό, κατόπιν τέτοιων διαλύσεων, να διεξάγει νέες εκλογές, κατά συνέπεια

η νομοθετική εξουσία, ακατάλυτη καθ’ εαυτή, περιήλθε σε ολόκληρο τον λαό ώστε να ασκείται από αυτόν.

Η Πολιτεία παρέμενε εν το μεταξύ εκτεθειμένη σε όλους τους κινδύνους επιδρομής από έξω, και αναταραχής από μέσα.

Έχει πασχίσει να εμποδίσει την αύξηση του πληθυσμού των πολιτειών. Για το σκοπό αυτό έφερε

προσκόμματα στην εφαρμογή των νόμων για την πολιτογράφηση των ξένων. Αρνήθηκε να εγκρίνει άλλους για να ενθαρρύνει τη μετανάστευση και επέβαλλε επιπλέον προϋποθέσεις για την παραχώρηση εκτάσεων γης.

Έχει παρεμποδίσει την απονομή δικαιοσύνης αρνούμενος την κύρωση νόμων για τη σύσταση δικαστικών Αρχών.

Έχει καταστήσει τους Δικαστές εξαρτώμενους μόνο από τη Βούλησή του για τη θητεία τους, και του ποσού και της καταβολής του μισθού τους.

Έχει θεσμοθετήσει πολυάριθμες νέες θέσεις και έστειλε εδώ ορδές υπαλλήλων που καταπιέζουν το λαό μας και απομυζούν τα υπάρχοντά του.

Έχει διατηρήσει ανάμεσά μας, σε καιρούς ειρήνης, Μόνιμο Στρατό χωρίς τη συγκατάθεση των νομοθετών μας.

Επιχείρησε να καταστήσει τη στρατιωτική εξουσία ανεξάρτητη και ανώτερη της πολιτικής εξουσίας.

Έχει συνεργήσει με άλλους με σκοπό να μας υποβάλουν σε μια δικαιοδοσία ξένη προς το σύνταγμά

μας, και μη αποδεκτή από τους νόμους μας. Κυρώνοντας τις υποτιθέμενες νομοθετικές τους πράξεις:

Για να σταθμεύει μεγάλα σώματα ενόπλων στρατιωτών ανάμεσά μας.

Για να τα προστατεύει, με εικονικές Δίκες, από την τιμωρία για τους φόνους που διαπράττουν κατά των κατοίκων αυτών των Πολιτειών.

Για να αποκόβει όλες μας τις Συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για να μας επιβάλλει Φόρους δίχως τη συγκατάθεσή μας.

Για να μας στερεί, σε πολλές περιπτώσεις, το ευεργέτημα της Δίκης από Ενόρκους.

Για να μας στέλνει πέρα από τους Ωκεανούς για να δικαστούμε για ανυπόστατα αδικήματα.

Για να καταργεί το ελεύθερο Σύστημα των Αγγλικών Νόμων σε μια όμορη Επαρχία, ιδρύει σε αυτήν μια Αυθαίρετη κυβέρνηση, και επεκτείνει τα Οριά της ώστε να την καταστήσει αμέσως ένα υπόδειγμα και ένα κατάλληλο εργαλείο για να εισαγάγει την ίδια απόλυτη εξουσία σε αυτές τις Αποικίες.

Για να καταλύει τους Καταστατικούς Χάρτες μας, να καταργεί τους πιο πολύτιμους νόμους μας και να μεταβάλει ριζικά τον τρόπο διακυβέρνησής μας.

Για να αναστείλουν τη λειτουργία των νομοθετικών σωμάτων μας, οικειοποιήθηκαν ο Βασιλιάς και οι συνεργοί του την εξουσία να νομοθετούν για μας σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Παραιτήθηκε του δικαιώματός του να κυβερνά εδώ, εφόσον αποκήρυξε την Προστασία του και διεξάγει πόλεμο εναντίον μας.

Λεηλάτησε τις θάλασσές μας, ρήμαξε τις ακτές μας, κατέκαψε τις πόλεις μας και κατέστρεψε τις ζωές του λαού μας.

Μεταφέρει ήδη ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις ξένων μισθοφόρωνγια να ολοκληρώσουν το έργο θανάτου, ερήμωσης και τυραννίας που ξεκίνησε ήδη με Σκληρότητα και Προδοσία, παραδείγματα των οποίων δύσκολα θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και στις πιο βάρβαρες εποχές, και είναι εντελώς ανάξιες ηγέτη πολιτισμένου έθνους.

Υποχρέωσε τους συμπολίτες μας που αιχμαλώτισε στην ανοιχτή θάλασσα να πάρουν τα όπλα εναντίον της χώρας τους και είτε να μεταβληθούν σε εκτελεστές των φίλων και αδελφών τους, είτε να δολοφονηθούν απ’ αυτούς.

Προκάλεσε ντόπιες εξεγέρσεις ανάμεσά μας και προσπάθησε να κατευθύνει εναντίον των κατοίκων της παραμεθορίου μας, τους ανηλεείς Αγρίους Ινδιάνους των οποίων η γνωστή πολεμική μέθοδος είναι ο αδιάκριτος αφανισμός ανθρώπων όλων των ηλικιών, φύλου και κοινωνικής τάξης.

Σε κάθε στάδιο αυτής της καταδυνάστευσης έχουμε αιτηθεί θεραπείας με την μεγαλύτερη σεμνότητα:

μα οι επανειλημμένες μας εκκλήσεις έχουν απαντηθεί μόνο με επανειλημμένες αδικίες. Ένας Ηγεμόνας του οποίου ο χαρακτήρας έχει όλα τα γνωρίσματα που αρμόζουν σε έναν Τύραννο, είναι ακατάλληλος για ηγέτης ελεύθερων ανθρώπων.

Ούτε παραμελήσαμε τις υποχρεώσεις προς τους Βρετανούς αδελφούς μας. Τους προειδοποιήσαμε κατά καιρούς για τις απόπειρες των νομοθετικών σωμάτων τους να επεκτείνουν την αυθαίρετη δικαιοδοσία τους στις υποθέσεις μας. Τους υπενθυμίσαμε τις περιστάσεις της μετανάστευσης και εγκατάστασής μας εδώ.

Απευθύναμε έκκληση στο έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης και μεγαλοθυμίας τους και επικαλεστήκαμε τους δεσμούς της κοινής καταγωγής μας για να αποκηρύξουν αυτές τις πράξεις σφετερισμού, οι οποίες αναπότρεπτα θα διαρρήγνυαν τους δεσμούς και την αλληλογραφία μας. Και αυτοί κώφευσαν στη φωνή της δικαιοσύνης και της συγγένειας.

Οφείλουμε, κατά συνέπεια να ενδώσουμε στην ανάγκη που επιβάλει το χωρισμό μας και να τους θεωρούμε, όπως και το υπόλοιπο της ανθρωπότητας, εχθρούς στον πόλεμο και φίλους στην ειρήνη.

Συνεπώς, εμείς, οι αντιπρόσωποι των ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση, επικαλούμενοι τον Υπέρτατο Κριτή του κόσμου ως μάρτυρα των προθέσεών μας, διακηρύσσουμε και δηλώνουμε επισήμως, στο όνομα και με εξουσία του αγαθού λαού των αποικιών αυτών, ότι αυτές οι ενωμένες Αποικίες, αποτελούν και δικαιωματικά οφείλουν να αποτελέσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες, ότι απαλλάσσονται από κάθε πίστη και υποταγή προς το Βρετανικό Στέμμα, και ότι κάθε πολιτικός δεσμός μεταξύ αυτών και του Βρετανικού Κράτους λύεται και πλέον δεν υφίσταται. Και ότι ως ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες έχουν πλήρη ισχύ να κηρύξουν πόλεμο, να συνομολογήσουν ειρήνη, να συνάψουν συμμαχίες, να καθιερώσουν εμπόριο και να προβούν σε κάθε είδους συμφωνίες και ενέργειες που χαρακτηρίζουν τα ανεξάρτητα κράτη. Και προς στήριξη αυτής της διακήρυξης, έχοντας ακλόνητη πίστη στην προστασία της Θείας Πρόνοιας, αμοιβαία δεσμεύουμε μεταξύ μας τις Ζωές μας, τις Περιουσίες μας και την ιερή Τιμή μας.

Πηγή: «Nιού Γιορκ Τάϊμς»