από Κώστα Στούπα

δημοσιεύθηκε στο www.capital.gr

 

1) Όλη η εξουσία στα σοβιέτ…

Πριν από λίγες μέρες  βρέθηκα σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Γερμανίας επισκεπτόμενος φίλους για το γάμο της κόρης τους. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου πρόσεξα την άδεια από νερό πισίνα…

Όταν ρώτησα, γιατί δεν χρησιμοποιείται, η απάντηση που έλαβα ήταν πως ο Δήμος έθεσε ερώτημα στους δημότες αν δέχονται να καταβάλουν ένα χ πόσο επιπλέον στα δημοτικά τέλη που θα αφορούσε το κόστος λειτουργίας της πισίνας και οι δημότες αποφάνθηκαν, πως δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να επωμίζονται αυτό το κόστος…

Συγκρίνω αυτή την περίπτωση με τη δημόσια πισίνα της γειτονίας μου που όποτε περνώ απ΄έξω παρατηρώ πως οι υπάλληλοι και οι γυμναστές είναι περισσότεροι από τους λουόμενους και τους αθλούμενους.

Φίλος μου που ασχολείται με το δήμο, μου έλεγε προ μηνών πως ο δήμος, όπως και οι περισσότεροι άλλοι, δεν έχει περιορίσει τις δαπάνες μετά την χρεοκοπία του 2010. Ο δήμαρχος μάλιστα επαίρεται πως είναι ο μόνος που συνεχίζει να διορίζει…

Δεν έχω καμιά αντίρρηση ως δημότης να πληρώνω για τη λειτουργία δημοτικής πισίνας, δημοτικής αστυνομίας ή δημοτικά μαθήματα αστροναυτικής, αρκεί να τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες και οι δυνατότητες και να ιεραρχήσουμε ποιες από αυτές μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κατά βιώσιμο τρόπο και ποιες όχι…

Οι δήμαρχοι και λοιποί δημοτικοί άρχοντες αρέσκονται να τονίζουν πως είναι εκλεγμένοι άρχοντες και πως όλοι πρέπει να τους συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό.

Αυτό είναι σωστό. Εκεί που σφάλουν οι δημοτικοί άρχοντες είναι πως θέλουν να κάνουν «κηδεία» με ξένα «κόλλυβα».  Ήτοι, χρησιμοποιούν ανώνυμο δημόσιο χρήμα για να εκλέγονται με βάση πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη της κυβέρνησης και δεν οφείλει να δίνει λόγο σ’ αυτήν για το τι θα πράξει και τι δεν θα πράξει. Αυτό θα ήταν αναφαίρετο δικαίωμα εφόσον η Τ.Α.  καλύπτει τις δαπάνες της από δικά της έσοδα.

Όποιος δήμαρχος θέλει να διορίζει υπεράριθμους προκειμένου να «αλιεύει» ψήφους θα πρέπει να εξηγεί κάθε τετραετία στους δημότες τι πληρώνουν και γιατί. Με το ισχύον σύστημα όπου η μερίδα του λέοντος των εσόδων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κάθε δήμαρχος διορίζει και ξοδεύει για ίδιον όφελος έχοντας τους δημότες πλάι του και όχι απέναντί του.

Κριτήριο επιτυχίας ενός δημάρχου δεν είναι αν με λιγότερες δαπάνες έχει καταφέρει να προσφέρει καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες, αλλά αν έχει «άκρη» στην κυβέρνηση για να λάβει μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε βάρος άλλων δήμων και κυρίως των φορολογουμένων.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί γιατί δεν θέλουν μείωση του προσωπικού το οποίο πληρώνει ο ανώνυμος φορολογούμενος. Τον ίδιο φόρο πληρώνω εγώ που έχω δημοτική πισίνα και τον ίδιο ο φορολογούμενος του παραδίπλα δήμου που εκτός από πισίνα δεν έχει και δίκτυο για την συλλογή των όμβριων και πνίγονται κάθε που βρέχει…

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να έχει δημοτικούς αστυνομικούς, δημόσια αποκομιδή σκουπιδιών με κόστος τριπλάσιο της ιδιωτικής, μαζορέτες που θα χορεύουν όλο το 24ωρο και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή της ή σηκώνει το «πορτοφόλι» της. Αλλά με τα δικά της έσοδα.

Η ασυδοσία των δημοτικών αρχόντων έφερε την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012 πρώτη απ’ όλο το δημόσιο  στις υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Η πρωτιά στην διαφθορά και την κακοδιοίκηση στο ελληνικό δημόσιο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ιδου το ρεπορτάζ…

«Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, που κοινοποιήθηκε σήμερα, τη μεγαλύτερη θεματική κατηγορία αποτελούν οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%) και ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3% των υποθέσεων), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες με μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά τους ελέγχους ανά φορέα, οι δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων. Αυτό, όπως και πέρσι, μπορεί να εξηγηθεί και από τη μεταφορά στους ΟΤΑ α΄ βαθμού αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Με πολύ μικρότερα ποσοστά, ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (18,1%) και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (13,7%)…».

Η Τ.Α. είναι  μια μικρογραφία του πελατειακού κράτους των παρασίτων και των κομματόσκυλών. Είναι φανερό πως η χρεοκοπία της χώρας θα συμπαρασύρει μαζί και αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια το σύνθημα όλη η εξουσία στα σοβιέτ ταιριάζει και στην περίπτωση της Τ.Α. αρκεί να αλλάξουμε τη λέξη σοβιέτ με αυτή στους δημάρχους.

2) Άλλοι διαδηλώνουν και άλλοι πληρώνουν…

1. 1η δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ
2. 1η δόση ΦΑΠ 2011 και 2012 (για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 200.000 ευρώ)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
3. 2η δόση ΦΑΠ 2011 και 2012
4. 1η δόση φόρου εισοδήματος 2012
5. 1η δόση του φόρου πολυτελείας (με άγνωστο αριθμό υπολοίπων δόσεων)

Βλέπε: Άλλοι διαδηλώνουν και άλλοι πληρώνουν…

3) Το «μαγαζί» της Φώφης…

Αμερικανικές και Ισραηλινές εταιρείες έχουν κατά το παρελθόν ζητήσει να εξαγοράσουν τα ΕΑΣ, ή να συνεργαστούν σε συμπαραγωγές, ή να λειτουργήσουν ως υπεργολάβοι τους για φασόν παραγωγή υλικού. Καμία από τις εναλλακτικές αυτές δεν υλοποιήθηκε. Διότι η Ελλάς ήθελε να έχει ανεξάρτητη πολεμική βιομηχανία. Για να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι. Μ΄ αυτά και μ΄αυτά τα ΕΑΣ παρασιτούν σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και του προϋπολογισμού 9 χρόνια τώρα. Θα κρατήσει πολύ ακόμη αυτό το βιολί;

Βλέπε: Το «μαγαζί» της Φώφης…

Πηγή: Capital