από Αθανάσιο Παπανδρόπουλο

δημοσιεύθηκε στο www.europeanbusiness.gr

 

Στην άτυπη και βαθύτατα σιωπηρή αντιπαράθεσή της με την Γερμανία, η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη έχει ανάγκη από συμμάχους

 

Ικανοποίηση –που όμως δεν εκδηλώνεται– για την αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα επικρατεί στο Μαξίμου. Τονίζεται ότι η συνάντηση του κ.Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τζον Λιου επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας έχει έναν καλό σύμμαχο στις προσπάθειές της για έξοδο από την ύφεση και την κρίση.

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι στις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Αμερική στηρίζει την ελληνική αντίληψη έως έναν βαθμό, γιατί βλέπει ότι η μόνιμη λιτότητα στον ευρωπαϊκό νότο δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στις on camera δηλώσεις του κ. Λιου, ο οποίος συνέδεσε, κατά μία έννοια, την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος με την παγκόσμια διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με την δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ βλέπουν την οικονομική τους συνεργασία με την Ευρώπη μέσα από αυτό το πρίσμα.

Στην συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ κυριάρχησαν –εκτός της προετοιμασίας της επίσκεψης Σαμαρά στον Λευκό Οίκο– θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής και των προσπαθειών της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε, εξάλλου, στις επενδυτικές προοπτικές που έχει η Ελλάδα –χωρίς, ωστόσο, να συζητηθούν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Ο κ. Λιου εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Σημαντική στην συζήτηση Σαμαρά-Λιου ήταν και η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στην ανατολική Μεσόγειο. Πέραν των εξελίξεων με τα ενεργειακά και τους αγωγούς, στην συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, με την προοπτική των εξελίξεων στην βόρεια Αφρική (Αίγυπτος), αλλά και στην Μέση Ανατολή.

Πέρα, πάντως, από το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την περίφημη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της οποίας η αμερικανική πλευρά αναζητά συμμάχους. Και τούτο διότι κύριος στόχος των ΗΠΑ στην διαπραγμάτευση αυτή είναι ο περιορισμός της εξαγωγικής δύναμης της Γερμανίας, η οποία σε συγκεκριμένους τομείς είναι ισχυρός ανταγωνιστής τους στις διεθνείς αγορές.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και την συνακόλουθη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η αμερικανική εξωτερική πολιτική έγινε ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στην γερμανική ενοποίηση και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, γεγονός που επηρέασε και τους προσανατολισμούς της ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σήμερα, όμως, αυτή η αμερικανική στρατηγική –την οποία στήριξε και το Ηνωμένο Βασίλειο– είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ευρώπη, που ήδη είναι ο μεγάλος χαμένος των πολύ σοβαρών ανακατατάξεων που σημειώνονται στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η ανάδυση των ασιατικών οικονομικών δυνάμεων, η ρευστότητα στην Μέση Ανατολή, η ενεργειακή δύναμη της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας και η αναδυόμενη Αφρική αποτελούν τα νέα δεδομένα μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η οποία το μόνο που δεν επιτρέπει είναι τους ερασιτεχνισμούς και την ανευθυνότητα.

 

Πηγή: European Business Review