από Γεώργιο Καισάριο

δημοσιεύθηκε στο www.capital.gr

 

Γραφειοκρατία

 

Πριν από δυο χρόνια περίπου, ο Παναγιώτης Γεννηματάς (πνευματικός μου πατέρας και καλός φίλος), στο τελευταίο μέρος μιας διάλεξης που έδωσα στα γραφεία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το χρέος, τις τράπεζες κτλ (video: Γ. Καισάριος, Π. Γεννηματάς για το χρέος), είπε ότι στην Ελλάδα «παράγουμε την αμαρτία για να συγχωρούμε την αμαρτία”. Αυτά είναι πραγματικά πολύ σοφά λόγια, που εν μέρει περιγραφόμουν την ψυχοσύνθεση του ελληνικού νου. Στο τελευταίο του βιβλίο (must read) με τίτλο, «ΕΛΛΑΣ: ΔΥΣΗ ή ΑΝΑΤΟΛΗ» τα εξηγεί πιο αναλυτικά.

Στην Ελλάδα όμως δεν παράγουμε μόνο αμαρτία για να συγχωρούμε την αμαρτία, παράγουμε και γραφειοκρατία, για να διαχειριζόμαστε την γραφειοκρατία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει όλες τις βλακώδεις γραφειοκρατικές πατέντες των Γάλλων, όπως για παράδειγμα το τερατούργημα που ονομάζουμε Συμβούλιο Της Επικρατείας.

Με βάση την τελευταία γαλλική πατέντα που μάλλον θα υιοθετήσουμε, τα καταστήματα θα έχουν ένα ειδικό σήμα, που θα πιστοποιεί ότι η όποια μείωση του ΦΠΑ θα έχει περάσει στον καταναλωτή.

Ας το σκεφτούμε αυτό λίγο. Πως μπορεί αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί;; Θα έχουμε ολόκληρα κλιμάκια ανθρώπων που θα καταγράψουν τις τιμές προ της μείωσης ΦΠΑ και στη συνέχεια θα καταγράψουν τυχόν διαφορές μετά από την μείωση;; Διότι με εξαίρεση να γίνει κάτι τέτοιο, δεν βλέπω πως είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε (κρατικός φορέας ή μη) να πιστοποιήσει ότι οι τιμές είναι πράγματι μειωμένες συγκριτικά μετά την όποια μείωση του ΦΠΑ.

Η απάντηση είναι ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις θα πιστοποιούν την εν λόγω μείωση των τιμών!! Τώρα πως ακριβώς θα κάνουν την πιστοποίηση αυτή είναι άλλο θέμα. Δηλαδή τα επιμελήτρια και οι λοιπές άχρηστες επαγγελματικές οργανώσεις θα έχουν δικά τους κλιμάκια κτλ;; Άγνωστο και ανεφάρμοστο με την δική μου την λογική. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτά τα ειδικά σήματα θα τα δούμε σύντομα σε όλα τα καταστήματα (είτε πέσουν οι τιμές είτε όχι).

Αλλά το γεγονός και μόνο ότι κάποιος σκέφτηκε μια τέτοια ιδέα, πιστοποιεί ότι:

1) Οι άνθρωποι αυτοί (όλο το σύστημα δηλαδή) δεν πιστεύουν στην αγορά.

2) Δεν έχουν μυαλό, διότι η λύση είναι μπροστά στα μάτια τους, αλλά (λόγω του ότι δεν έχουν μυαλό) δεν την βλέπουν.

Αν θέλουμε περισσότερο ΦΠΑ και αν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των τιμών και να είναι ο χωροφύλακας που θα επιβάλει σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά και στα διάφορα επαγγελματικό φέουδα, τότε δεν έχουμε παρά να εφαρμόσουμε αυτό που έγραψα προ καιρού στο άρθρο με τίτλο: “Απλοποίηση κρατικών διαδικασιών” , που είναι:

1) Να καταργήσουμε το ΦΠΑ ανάμεσα σε επαγγελματίες και εμπόρους (διότι αν διαβάσει κανείς το άρθρο θα δει ότι το συνολικό ΦΠΑ θα είναι το ίδιο).

2) Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα έχουν τις αναγραφόμενες τιμές προ ΦΠΑ, και το ΦΠΑ θα μπαίνει μόνο στην ταμειακή μηχανή.

(βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και τώρα χωρίς να καταργήσουμε την χρέωση ΦΠΑ ανάμεσα σε επαγγελματικές ομάδες. Αλλά αν το κάνουμε όπως το λέω, τότε το όφελος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο).

Οπότε για παράδειγμα, σε ένα σουβλατζίδικο, η τιμή για ένα τυλιχτό θα είναι ας πούμε 1 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τώρα όταν το ΦΠΑ είναι 23%, η τελική τιμή θα είναι 1,23 ευρώ.

Αν πέσει το ΦΠΑ και πάει στο 10%, τότε η τιμή για ένα σουβλάκι θα είναι ακόμα 1 ευρώ, αλλά στο ταμείο η τελική τιμή θα είναι 1,10 ευρώ.

Ξεκάθαρα ο καταναλωτής ξέρει πολύ καλά ποια ήταν η τιμή προ της όποιας μείωσης. Διότι για να μπορεί το εν λόγω κατάστημα να χρεώσει συνολικά 1,23 όπως πριν, θα πρέπει να ανεβάσει την τιμή στο σουβλάκι από το 1 ευρώ στο 1,123 ευρώ. Άρα ο καταναλωτής γνωρίζει ξεκάθαρα ότι το εν λόγω κατάστημα έκανε μια αύξηση 12% και πληρώνει τα ίδια σε σχέση με πριν, παρόλο που έπεσε το ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Βέβαια προς θεού, αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα καταργήσουμε ολόκληρα γραφειοκρατικά κλιμάκια στην εφορία και σε όλη την κρατική μηχανή, Μακριά από εμάς. Είπαμε, παράγουμε την γραφειοκρατία, για να διαχειριζόμαστε την γραφειοκρατία – πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό το κράτος τέρας …

george.kesarios@capital.gr

Πηγή: Capital