από Τηλέμαχο Μαράτο

δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 24 Αυγούστου 2013

cf84cebf-cebbcf8ccebccf80ceb9-cf84cf89cebd-cf87cf81ceb5cebfcebacebfcf80ceb7cebcceadcebdcf89cebd-ceb1cebdcf84ceb5cf80ceb9cf84ceafceb8

Πριν στεγνώσει καλά-καλά η καραμπογιά στο περουκίνι, λαύρος Συριζαίος έσπευσε ασθμαίνων να κατακεραυνώσει την εισβολή της Αστυνομίας στους άβατους χώρους των αναρχικών στο Πολυτεχνείο. Δεν πρόλαβε να σκεφθεί – εάν υποθέσουμε ότι λειτουργεί αυτή η διαδικασία στον εγκέφαλο του. Παρεσύρθη από το συναίσθημα, επιβεβαιώνοντας τον στόχο του «Φάουστ» (Gefuhl ist alles) «το συναίσθημα είναι το παν», που μας υπενθύμισε, λόγιος, επιστολογράφος της «Εστίας» – που μελετά τον Γκαίτε ως πολλαπλώς επίκαιρον – προχθές.

Υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης, καταρράκωσε όλα τα (γελοία άλλωστε) επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί αρνήσεως της σχέσεως του συνονθυλεύματος αυτού με τους κουκουλοφόρους και άλλους αντι-εξουσιαστές. Τέτοιος πόνος και τέτοια μανία! Ήταν ολοφάνερο ότι είχε πληγωθεί σε πολύ ευαίσθητο σημείο. Οι χώροι αυτοί που ήταν υπό κατάληψη τριάντα χρόνια (!) ήταν τα προκεχωρημένα φυλάκια της επανάστασης. Μία απτή απόδειξη ότι η επανάσταση υπάρχει, είναι εδώ, και είναι έτοιμη να εξορμήσει, ως συνήθως, και να καταστρέψει τα πάντα, έως ότου η κοινωνία, εξαντλημένη, δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Να καταστρέψει βεβαίως και μόνον. Τίποτε άλλο. Γιατί με τα στειλιάρια και τις μολότωφ δεν χτίζεται τίποτε, ούτε λύνονται τα προβλήματα του τόπου.

Η επανάσταση αυτή έχει πολιτική στήριξη διαφόρων ειδών, βαθμών και εντάσεως, σε παραλλαγές. Ακόμη και από «δεξιά» και «ακροδεξιά» στοιχεία που – χωρίς πολλή σκέψη – αντιπολιτεύονται στο άρμα της λαϊκής δυσφορίας για το «μνημόνιο».

Εάν τώρα υποθέσουμε ότι ο περί ου ο λόγος εκπρόσωπος είχε την δυνατότητα σκέψεως και δεν είχε καταστραφεί η ικανότητα κρίσεως από τον ιό της «αριστεράντζας», τι θα έλεγε, εάν υποθέσουμε ότι θα έλεγε κάτι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αποδοκιμάζει την βία σε όλες τις μορφές της. Η λαϊκή αγανάκτηση εκφράζεται με τις μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες. Οι όποιες βίαιες ενέργειες είναι φανερό ότι είναι προβοκάτσιες της πλουτοκρατίας, ξένων υπηρεσιών και παρακρατικών οργανώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια αποκάλυψης των πραγματικών ενόχων.»

Μία τέτοια ανακοίνωσις θα ήταν κατάφωρα ψευδής, αλλά και πολύ χρήσιμη για την αποκοίμιση των, κατά Λένιν, «χρήσιμων ηλιθίων». Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι, κατά την Λενινιστική ιδεολογία, η καταδίκη του ψεύδους, η τιμιότητα και η συνέπεια είναι «μπουρζουάδικες» προλήψεις τις οποίες ο μπολσεβίκος πρέπει να εκμεταλλεύεται. Αλήθεια είναι ότι συμφέρει την επανάσταση – και το αντίθετο, αναλόγως την περίσταση.

Η ζημιά την οποία έκανε η έκρηξη του εκπροσώπου εκτός εαυτού – είναι φανερή εάν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο και πληκτρολογήσει το όνομα του στο Google, που θα παραπέμπει σε διάφορες ιστοσελίδες. Εκεί θα δει την κατακραυγή, με την αθυροστομία που επιτρέπει η ανωνυμία, από όλο το φάσμα των οπαδών των διαφόρων παρατάξεων. Ιδίως των αριστερών με εκφράσεις τόσο απαξιωτικές, καυστικές και προσβλητικές που δεν θα τολμούσε να γράψει κανείς σε έντυπο, επωνύμως. Συγχρόνως θα πάρει και μία ιδέα της «λογικής» αμετανόητων ηλιθίων. «Ε, καλά. Λίγη βενζίνη και μερικά στειλάρια…και τι έγινε…»

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της αχαλίνωτης συναισθηματικής αντιδράσεως μερικών ουσιαστικώς ανύπαρκτων, που αναδύονται περιστασιακώς από το ίζημα του πυθμένος της κοινωνίας, φωνασκώντας, η επιχείρησις της αστυνομίας είναι μία πολύ σωστή στρατηγική προλήψεως και περιορισμού των καταστροφών που σχεδιάζει αυτή η πλευρά της αντιπολιτεύσεως. (Εάν «αντιπολίτευσις» μπορεί να ονομασθεί αυτή η τακτική.)

«Στέκια» θα υπάρχουν και άλλα. Αλλά εκτός της πρακτικής σημασίας της στερήσεως των ταραξιών από τις αποθήκες και τα ορμητήρια τους, η εικόνα αυτών των αντρών αποκαλύπτει δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον ότι η «αισθητική» της βρώμας και της αλητείας την οποία βλέπουμε στα πρόσωπα τους, φαίνεται και στον τρόπο που «διακοσμούν» τους χώρους ενδιαιτήσεως και συναντήσεων τους, άρα, κατ’ επέκτασιν και στην χώρα εάν αφεθούν να την εφαρμόσουν. (Έχουμε ήδη δείγματα με την συγγένεια και ταυτότητα των αναρχικών με τους βρωμερούς που λερώνουν με τα γκράφιτι). Ενώ το δεύτερο είναι ότι αποδεικνύεται η εγκληματική ανικανότης και η ενοχή των πανεπιστημιακών που ανέχονται αυτή την εξαθλίωση επί τόσα χρόνια, κάτω από την μύτη τους.

Επειδή οι απειλές του κ. Τσίπρα για αναδρομικές διώξεις είναι της μόδας, ίσως θα έπρεπε κάποιος να τολμήσει να τους ψιθυρίσει κάτι για τις δικές τους ευθύνες στην φύλαξη της περιουσίας του ελληνικού λαού…