Γράφει ο Τάκης Μίχας

Δημοσιεύθηκε στο www.protagon.gr

 

Ας υποθέσουμε ότι ένας νέος είναι υπέρβαρoς και ένας διαιτολόγος αναλαμβάνει να τον θεραπεύσει. Τον κλείνει σε ένα δωμάτιο και του χορηγεί κάθε ημέρα μία δίαιτα 500-800 θερμίδων. Όμως, δεν τον στέλνει ούτε στο γυμναστήριο, ούτε τον εκπαιδεύει σε μία υγιεινή διατροφή την οποία θα πρέπει να ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή του.

Έπειτα από έναν μήνα ο διαιτολόγος βγάζει τον υπέρβαρο νέο από το δωμάτιο. Ο νέος έχει χάσει 10 κιλά. Ο διαιτολόγος τον επιδεικνύει υπερήφανα στην ομήγυρη ως μία απόδειξη της επιτυχίας των διαιτητικών του μεθόδων. Ο διαιτολόγος φεύγει, οι δημοσιογράφοι αποχωρούν και η αυλαία πέφτει. Τι γίνεται μετά; Ο νέος αρχίζει να καταβροχθίζει ξανά τις ίδιες ποσότητες πού καταβρόχθιζε και πριν από τη δίαιτα καθ’ όσον ούτε ο μεταβολισμός του άλλαξε ούτε το life style του. Με αποτέλεσμα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επανέλθει στην παλαιά κατάσταση.

Ο νέος φυσικά εκπροσωπεί την Ελλάδα και ο διαιτολόγος τους αυτοαποκαλούμενους «εκσυγχρονιστές» και «φιλελεύθερους» κυρίων Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Χατζηδάκη. Τίποτα στον μεταβολισμό του ασθενή δεν άλλαξε: Ούτε μία σοβαρή ιδιωτικοποίηση δεν έχει γίνει, ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί, ούτε μία συντεχνία δεν έχει χάσει τα προνόμιά της, ούτε ένα από τα «πανεπιστήμια» που διανθίζουν τα κατσικοχώρια για να νοικιάζονται δωμάτια δεν έχει κλείσει, ούτε μία ζημιογόνος κρατική επιχείρηση δεν έχει κλείσει, ούτε, ούτε…

Και αντί οι «διαιτολόγοι» της Ελλάδας να αποδεχθούν ότι πράγματι δεν έχουν επιτύχει μακροπρόθεσμα απολύτως τίποτα, γεμίζουν τα ΜΜΕ με την παραφιλολογία του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που έχει τόση σημασία όσο και τα 10 κιλά που έχασε ο νέος στο αρχικό παράδειγμα: Καμία. Στον μόνο δείκτη που έχει κάποια σημασία για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, δηλαδή της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στην ίδια θέση με τότε που άρχισε η κρίση.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά επιπλέον απειλούν θεούς και δαίμονες για το τι πρόκειται να συμβεί αν οι δανειστές μας δεν εντυπωσιασθούν με το «ελληνικό θαύμα» και δεν σπεύσουν άμεσα όχι απλά να μας διαγράψουν όλο το δάνειο, αλλά να μας δώσουν και βραβείο για τις εξαιρετικές επιδόσεις μας!

Οk, το τελευταίο δεν το ζήτησαν ακόμα, αλλά αμφιβάλλετε ότι όπου να ‘ναι θα το ζητήσουν;

Πηγή: protagon.gr