Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 9 Νοεμβρίου 2013

 

Τον καιρό που έπρεπε να τα μάθει, τα φόρτωνε στον κόκκορα. Που να φανταζότανε τότε που πήγαινε στο σχολείο ότι μια ημέρα θα γινόταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως! Ποιος ξέρει δε και ποια θα είναι η συνέχεια – ο Θεός να βάλει το χέρι Του! Γιατί να μην καθίσει για παράδειγμα σε καμιά καρέκλα του Μπαρόζο ή άλλου υψηλού αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόταν να μάθει αγγλικά. Πριν ένα χρόνο διάβαζε το κείμενο που του είχαν γράψει, ψέλλιζε πέντε-έξι λέξεις της γλώσσας του Σαίξπηρ και έκανε επτά οκτώ λάθη στην καθεμία. Υπήρχε επείγουσα ανάγκη να λάβει εντατικά μαθήματα της αγγλικής. Προφανώς επέτυχε να βρει τον καταλληλότερο, όχι για πρωθυπουργό αλλά για καθηγητή αγγλικών και έγινε το θαύμα: Ο μαθητής Αλέξης Τσίπρας έμαθε αγγλικά!

Άξιος συγχαρητηρίων ο καθηγητής. Έχω την υποψία ότι είναι ο ίδιος καθηγητής αγγλικών ή ο πρώτος εξάδελφος του καθηγητή των αγγλικών που δίδαξε την αγγλική γλώσσα στον υπ’ αριθμόν ένα τεννίστα του κόσμου, τον Ραφαέλ Ναντάλ! Μέχρι πριν ένα χρόνο ο Ναντάλ μόνο την γλώσσα του Θερβάντες ομιλούσε επειδή προφανώς και αυτός κακός μαθητής θα πρέπει να ήταν. Που να φανταζόταν όταν ήταν παιδί ότι μια ημέρα θα τον αποθέωναν στα στάδια του Ρολάν Γκαρρός και του Γουΐμπλετον και θα έπρεπε να πει δύο κουβέντες σε γλώσσα κατανοητή για όλους προκειμένου να ευχαριστήσει τους σπόνσορες και τους θεατές που θα τον χειροκροτούσαν; Με εντατικά μαθήματα λοιπόν, μίλησε και ο Ναντάλ αγγλικά.

Φαίνεται ότι κάποιος πληροφόρησε τους διοργανωτές του συνεδρίου της Σχολής δημοσίας διοικήσεως Λίντον Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Τέξας για τις προόδους στην αγγλική του κ. Τσίπρα και ως εκ τούτου προσεκλήθη στο Ώστιν, την πρωτεύουσα του Τέξας, της πολιτείας των κάου-μπόϋς και των πετρελαιοπηγών, για να ομιλήσει για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Μεγαλεία, σου λέω. Εκεί, στην εκδήλωση του Ώστιν, συμμετείχαν και προσωπικότητες από το Χάρβαρντ και άλλα μεγάλα αμερικανικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και ένας σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου τον καιρό που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας και εξετέλεσε την οικονομία της. Σφαίρα είναι ο κόσμος και γυρίζει και οι ίδιοι άνθρωποι ανακυκλώνονται ξανά και ξανά.

Μίλησε, λοιπόν, στο Τέξας ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο προσφιλές του θέμα που είναι η καταγγελία της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία κατά την άποψη του οδηγεί τον τόπο στην καταστροφή. Για πρώτη φορά ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται στον κ. Σαμαρά και στην αγγλική γλώσσα. Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη επειδή η αποχώρηση της θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και αυτήν την άποψη την διατύπωσε στην αγγλική γλώσσα, οπότε έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον δύο ερωτήματα: Το είπε αυτό ο κ. Τσίπρας στα αγγλικά επειδή δεν τολμάει να το πει στα ελληνικά όταν βρίσκεται στην Ελλάδα; Ή μήπως τα αγγλικά του κ. Τσίπρα δεν είναι τόσο καλά και δεν κατάλαβε τι ακριβώς είπε;