Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο www.capital.gr στις 21 Νοεμβρίου 2013

 

«Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με αναλύσεις. Θα σταθώ όμως στο πιο βασικό που είναι ο ρατσιστικός για τους Έλληνες ασθενείς μνημονιακός στόχος για τον  φαρμακευτικό προϋπολογισμό του 2014 στα 2 δισ. ευρώ.

Πιστεύω ότι η εξαθλίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι μία νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας καθώς το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ  που προσδιορίστηκε αυθαίρετα για το 2014, θα έχει  καταστροφικές επιπτώσεις για την κοινωνία μας. Μια χώρα και μια κοινωνία που ήδη δοκιμάζεται τραγικά στην πρόσβαση των ασθενών και όχι μόνο…».

Δεν πρόκειται για τα λόγια κάποιου δημαγωγού της δεξιάς και αριστεράς που χτίζει καριέρα πουλώντας σε ιθαγενείς την ιδέα που κυριαρχεί σε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, πως για τη χρεοκοπία της Ελλάδας φταίει το μνημόνιο.

Ούτε  είναι απόσπασμα από τα τετριμμένα λογύδρια συνδικαλιστών γιατρών ή νοσοκομειακών που μέσω της υπεράσπισης της ανεξέλεγκτου κόστους φαρμακευτικής δαπάνης της δήθεν δωρεάν υγείας πλουτίζουν σε βάρος των άλλων…

Είναι απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου  του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κ. Φρουζή στο 11οπαγκρήτιο φαρμακευτικό συνέδριο.

Ο ίδιος την  περασμένη Πέμπτη δεν δίστασε να δηλώσει αγανακτισμένος με την εξοργιστική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία.

«Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει bed and breakfast -μόνο ύπνο και πρωινό, δηλαδή- καθώς φάρμακα δεν έχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φρουζής σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, την ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με σκοπό να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση που εκτιμούν ότι θα ξεσπάσει αν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ. Ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Φρούζης, τείνουμε να χάσουμε 3 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας στην Ελλάδα…».

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αν θυμάμαι καλά ανέβηκε από το 2000 μέχρι το 2008 από τα 800 εκατ. το χρόνο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτήν την περίοδο δεν είχαμε κάποιο δραχμικό πληθωρισμό που κάλπαζε, ούτε υπάρχουν διαπιστώσεις πως οι Έλληνες άρχισαν να αρρωσταίνουν περισσότερο.

Είναι προφανές πως αυτή την περίοδο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για να πλουτίσουν κάποιοι σε βάρος του φορολογούμενου.

Είναι προφανές πως γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν έχτισαν βίλες και απέκτησαν καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλους εξωτικούς προορισμούς. Δεν πιστεύω πως το έκαναν με μοναδικό αντάλλαγμα ταξιδάκια και συνέδρια.

Είναι προφανές πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κέρδισαν τη μερίδα του λέοντος από αυτή τη σπατάλη. Ανάλογα κέρδισαν και τα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές με προκαθορισμένα υψηλά περιθώρια κέρδους.

Πόσα δισ. προστέθηκαν μεταξύ 2000 και 2008 στο δημόσιο χρέος από την εξωφρενική άνοδο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης;

Οι γιατροί που καταλαμβάνουν τα νοσοκομεία διαμαρτυρόμενοι πως δεν υπάρχουν γάζες και διεκδικούν δημόσια δωρεάν υγεία, γιατί δεν έπρατταν ανάλογα όταν εκτοξεύονταν και πλούτιζε όλο το κύκλωμα σε βάρος του λαού;

Γιατί τα μοναδικά σκάνδαλα χρηματισμού γιατρών που χρέωσαν το δημόσιο σύστημα με εκατομμύρια δεν τα αποκάλυψαν ελληνικές εταιρείες φαρμάκου που νοιάζονται για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής του ελληνικού λαού, αλλά μια αμερικάνικη που πουλάει ιατρικό υλικό για ορθοπεδικούς;

Πηγή: Capital