Γράφει ο Γιώργος Καισάριος

Δημοσιεύθηκε στο www.market-talk.net στις 28 Νοεμβρίου 2013

 

Το πρόβλημα με το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ότι έχουμε συνηθίσει να μιλάμε σε επίπεδο ανοησίας.

Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία τι λέει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα πει το αντίθετο. Ακόμα και την καλύτερη ιδέα στον πλανήτη να κατεβάσει προς ψήφιση η εκάστοτε κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα την βγάλει σκάρτη και πάει λέγοντας.

Επίσης να τονίσω, όταν η αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση και ξαφνικά συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η αντιπολίτευση (που προηγούμενος ήταν κυβέρνηση), επίσης θα καταψηφίσει αυτό που σήμερα κάνει πρόταση η κυβέρνηση, παρόλο που όταν η ίδια ήταν κυβέρνηση, έκανε τα ίδια.

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ακόμα δεν έχω καταλάβει. Νομίζω όμως ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι σαν λαός δεν μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία της λογικής και επίσης, το εκλογικό μας σύστημα (και το πολιτειακό μας σύστημα στο σύνολο) δεν βοηθά να ανεβάσει στο βάθρο της πολιτικής τους πιο άξιους πολίτες αυτής της χώρας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής. Στα πάνελ στην τηλεόραση, όλοι οι πολιτικοί λένε αοριστίες που δεν έχουν κανένα νόημα. Λέει ο ένας πολιτικός (ανεξαρτήτως παράταξης και κόμμα) μια ασυναρτησία και ο άλλος πολιτικός απαντά σε κάποιο άλλο θέμα που όμως, είναι επίσης μια ασυναρτησία και δεν έχει νόημα.

Έτσι τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να ακούμε ασυναρτησίες από τους πολιτικούς μας και το εχουμε πάρει σαν δεδομένο. Και επειδή ο ένας λέει το ένα και ο άλλος λέει κάτι άλλο, δεν μπορεί ο πολίτης να καταλάβει ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι, διότι όταν η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο ασυναρτησιών, δύσκολα βγάζεις άκρη του τι θέλει να πει ο κάθε ένας και ποια η θέση του.

Ξαφνικά όμως σε μια συζήτηση ασυναρτησίας, σου πετάει κάποιος και σου αντιπαραθέτει κάποιο επιχείρημα που βασίζεται στη λογική και ξαφνικά ο άλλος συνομιλητής κομπλάρει.

Σωστά ακούσατε, κομπλάρει, διότι δεν έχει συνηθίσει να κάνει συζήτηση σε επίπεδο λογικής, αλλά ανοησίας. Διότι όταν ξαφνικά ακούσει ένα λογικό επιχείρημα, δεν ξέρει πως να απαντήσει σε λογικό επίπεδο, διότι συνηθίζει και λέει ανοησίες.

Και ο πολιτικός που ξαφνικά κάνει ένα λογικό επιχείρημα, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, διότι όλοι οι άλλοι λένε ασυναρτησίες.

Σημειώστε, ότι δίνω προτεραιότητα σε προσωπικότητες και όχι σε κόμματα η παρατάξεις και ιδεολογίες. Με λίγα λόγια, όταν ακούω ένα λογικό επιχείρημα από κάποιον, δεν έχει καμία σημασία σε ποιο κόμμα είναι. Αν έχει νόημα και είναι λογικό το δέχομαι, όταν το δικό μου επιχείρημα δεν είναι τόσο δυνατό.

Ως εκ τούτου, το γιατί το ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε χτες την τροπολογία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, είναι κάτι που μου διαφεύγει. Ειλικρινά, άκουσα όλες τις συζητήσεις και τα επιχειρήματα όλες αυτές τις μέρες και το μόνο που κατάλαβα, είναι ότι δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα από αυτά που έλεγαν οι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως τα επιχειρήματα του κύριου Γεωργιάδη ήταν λογικά και ξεκάθαρα. Και ο οιοσδήποτε που έχει έστω ελάχιστη ικανότητα επεξεργασία της λογικής, ακούει τον Άδωνι Γεωργιάδη και βλέπει θετικά αυτά που λέει, άσχετα αν δεν βλέπει με θετικό μάτι την κυβέρνηση την ίδια.

Η κατάληξη είναι ότι στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα επεξεργασία της λογικής. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολο (κόμματα, βουλευτές και όλοι οι ενδιάμεσοι) έχουν μπλέξει τα μπούτια τους με την ιδεολογία τους, την πολιτική τους ορθότητα και τις πολιτικές τους θέσεις (που τις περισσότερες φορές είναι ασυναρτησίες) και αδυνατούν να μπορούν να συνεννοηθούν με τον οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε επίπεδο με σκοπό την εύρεση λύσεων που βασίζονται σε απλά, λογικά και πρακτικά επιχειρήματα.

Και ως προς αυτού, δίνω τα εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη για την λογική επιχειρηματολογία του, άσχετα αν και εγώ έχω πολιτικές διαφορές μαζί του.

 

Πηγή: Market-talk.net