Γράφει ο Γ. Α. Γράτσος

Δημοσιεύθηκε στο Αττικό Βήμα στις 23 Δεκεμβρίου 2013

 

Σκηνές από την Ουκρανία δείχνουν την αποξήλωση και θρυμματισμό αγάλματος του Λένιν. Εδώ η σκέψη του ακόμα επηρεάζει! Τα σοβιέτ ήταν συμβούλια εργατών (συνδικάτα) που ανέλαβαν την εξουσία εφαρμόζοντας «άμεση λαϊκή δημοκρατία»! Έτσι περίπου οδηγήθηκε η Ελλάδα της μεταπολίτευσης σε οικονομικό κατήφορο και χρεωκοπία ελέω ανεκδιήγητων «ηγετών». Η μονιμότητα και η απερίγραπτη γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε συνετέλεσε στην διάχυση των ευθυνών. Έτσι άνθησε η διαφθορά ιδίως μετά το περίφημο: «Είπαμε να πάρει ένα δωράκι, αλλά όχι 500 εκατομμύρια…». Έκτοτε τα δωράκια έγιναν «τούβλα», κουτιά Pampers, βαλίτσες και «εξωχώριες» για να χωρέσουν. Αυτά σιγά-σιγά αποκαλύπτει ο κ. Ρακιντζής. Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα μαγαζάκια έγιναν αλυσίδα πολυκαταστημάτων με αντίστοιχη πυραμιδοειδή οργάνωση, προστασία, συμπεριφορά και μεγάλο μετοχολόγιο θυμίζοντας μεθόδους άλλων «οργανώσεων». «Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι».

Έτσι καταφέραμε να έχουμε κατά κεφαλήν κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πολλαπλάσιο άλλων Ευρωπαίων. Το δημόσιο πάντα αγοράζει ακριβότερα. Αυτό το «σύστημα» δημιούργησε απερίγραπτη διαφθορά και φοροδιαφυγή. Έτσι αναγκάζεται ο έντιμος, παραγωγικός ιδιώτης να πληρώνει πολύ περισσότερους του μέσου όρου φόρους, παρά τις αιτιάσεις του αρμοδίου υπουργού για το αντίθετο. Το «σύστημα» επιβιώνει για να επανεκλέγονται όσοι ωφελούνται από το πελατειακό κράτος σε βάρος των αστών, της παραγωγικότερης ιδιωτικής οικονομίας, των πολλών και εν τέλει της Εθνικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ (Καθημερινή, 29 Νοεμβρίου 2013) υπολογίζει ότι αν η αποδοτικότητα του συνόλου των φόρων ήταν στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά € 11 δις ετησίως η 6% του ΑΕΠ. Υπολογίζει την φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών (15 κλάδοι αναφέρονται) στα € 3.23 δις ή στο 1.75% του ΑΕΠ. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συναλλάσσονται με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που ωφελούν εκατέρωθεν. Όχι τον «αρμόδιο». Οι έντιμοι Έλληνες υπερφορολογούνται, άρα τα υπόλοιπα περίπου € 7.77 δις της εκτιμώμενης φοροδιαφυγής πρέπει να οφείλονται σε σημαντικές «μαύρες» συναλλαγές.

Αν διαιρέσουμε τον αριθμό αυτό με το σύνολο των πολιτικών, συμβούλων και υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα αντιπροσώπευε φόρους περίπου 10.000 κατ’ άτομο ετησίως. Με όσα καθημερινώς αποκαλύπτονται, παρόμοιος μέσος όρος δεν φαντάζει παράλογος. Ούτε εκπλήσσει η αξιολόγηση της Ελλάδος από διάφορους διεθνείς οργανισμούς (Κατάστασις οριακώς αναστρέψιμη, «Εστία», 14 Δεκεμβρίου 2013). Λίγοι αμφιβάλλουν γιατί το σύστημα Taxis και άλλες πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν. Απλώς δεν συμφέρουν το πελατειακό κράτος.

Η «μαύρη» οικονομία καταστρέφει πολλαπλά. Τα «μαύρα» ξοδεύονται συνήθως σε μετρητά με χαμηλό πολλαπλασιαστή, άλλως δύσκολα δικαιολογούνται. Η συναλλαγή δημιουργεί καθυστερήσεις στις επενδύσεις. Το φορολογικό περιβάλλον συνεχώς αλλάζει, δήθεν για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Αποτέλεσμα να μην γίνονται σοβαρές επενδύσεις. Αυξάνει τους φόρους στους έντιμους (άτομα, επιχειρήσεις). Διώχνει τους ικανούς. Καταρρέει η οικονομία. Αυξάνεται η ανεργία. Πως να προβλέψει σωστά ξένος τους πολλαπλασιαστές σε παρόμοιας «οργάνωσης» κράτος.

Είναι ανεξήγητο πως ακόμα δεν εξαρθρώθηκε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Μάλλον δεν συμφέρει κάποιους. GPS και AIS έχουν τοποθετηθεί σε βυτιοφόρα και φορτηγίδες. Άρα είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή που ευρίσκονται για να ελέγχονται. Αλλού αυτά έχουν ήδη λυθεί. Τελωνειακοί, λιμενικοί, αστυνομία, Ράμπο της εφορίας τι κάνουν; Γιατί πρέπει να επιβαρύνεται ο έντιμος φορολογούμενος αυτήν την αναποτελεσματικότητα; Ποιόν αλήθεια συμφέρει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης;

Εφ’ όσον τα «μαύρα» συνήθως ξοδεύονται σε μετρητά, εύκολος τρόπος φορολόγησής τους είναι η επιβολή π.χ. 35% ΦΠΑ σε αγορές πάνω των € 50 με μετρητά και να ισχύει ΦΠΑ 15% εφ’ όσον η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά (φοροκάρτα, πιστωτική, χρεωστική). Έτσι το δημόσιο θα έχει φορολογήσει τα «μαύρα» 20% άμεσα και ανέξοδα.

Οι συντάξεις βασίζονται σε συμβάσεις που ορίζουν εκατέρωθεν υποχρεώσεις. Εφ’ όσον εκπληρωθούν πληρώνεται το συμφωνηθέν. Αν συνταξιούχος θέλει να ξαναεργασθεί γιατί να διακόπτεται; Η λογική λέει να πληρώσει πάλι εισφορά (νέα σύμβαση) χωρίς να του διακοπεί μερικώς η υπάρχουσα. Ορισμένοι συνταξιούχοι έχουν αξιόλογες ικανότητες που τους κάνουν παραγωγικότερους. Το ισχύον σύστημα είναι παράλογο. Δημιουργεί αντικίνητρα.

Για να ανακάμψει η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει εφικτό όραμα και στόχους. Η νομοθεσία πρέπει να τους εξυπηρετεί άλλως θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς πρέπει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, και κυρίως να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Μια χρεωκοπημένη χώρα εξ ανάγκης πρέπει να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Εφ’ όσον Έλληνες που μπορούν δεν επενδύουν, ξένοι θα έρθουν μόνον με «αποικιακούς» όρους. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά άμεσα.

Ο καινούργιος φόρος περιουσίας ακινήτων είναι από τους επαχθέστερους της Ευρώπης. Στην Γερμανία ο φόρος περιουσίας ακινήτων δεν ξεπερνά το 0,35% της πραγματικής αξίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβάλλει παρόμοιο φόρο, μόνον αυξημένα, αλλά πολύ λογικά, δημοτικά τέλη (Καθημερινή, 14 Δεκεμβρίου 2013). Ποιος εύπορος ξένος θα διαλέξει να πληρώσει τους υπέρογκους Ελληνικούς φόρους επί πλασματικών αξιών; Θα παρακάμψει. Πατάσσοντας την φοροδιαφυγή θα ήταν πολύ μικρότεροι. Θα προσελκύαμε. Αντί να πατάξουν την φοροδιαφυγή προτιμούν να υπερφορολογούν. Έτσι καταστρέφουν την χώρα. Τέτοιοι «πολιτικοί» να μας λείπουν.

Πηγή: Αττικό Βήμα