Γράφει ο Παναγιώτης Μποκοβός

Αναδημοσιεύθηκε στο Αττικό Βήμα στις 11 Φεβρουαρίου 2014

 

Ανέκαθεν οι χρονικές περίοδοι εκλογών και κυρίως βουλευτικών, παρέλυαν το δημόσιο, αλλά και την πραγματική οικονομία, γιατί πολλοί πολίτες ανέμεναν τα αποτελέσματα, προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, ενώ το ίδιο έπρατταν και τυχόν ξένοι επενδυτές. Παράλληλα όλοι οι λαϊκιστές πολιτικοί και όλα τα κόμματα, συναγωνίζονταν σε διατύπωση παχυλών υποσχέσεων, που ικανοποιούσαν -λεκτικώς τουλάχιστον- όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες γεωγραφικών περιοχών, κοινωνικών ομάδων, συντεχνιών.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για τους δήμους και τις περιφέρειες, έχουν προσλάβει προ πολλού πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα, γιατί όλα τα κόμματα συμμετέχουν ενεργά και μάλιστα με βασικά στελέχη τους, στον αγώνα για την κατάκτησή τους, ενώ πολλοί τις θεωρούν ένα είδος πρόκρισης για τις βουλευτικές. Ανάλογο χαρακτήρα έχουν και οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, γιατί τα αποτελέσματά τους ερμηνεύονται ως επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων.

Ήδη η χώρα μας έχει εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, αφού τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση -δήμοι και περιφέρειες- καθώς και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να παγώσει η οικονομία, η κυβέρνηση να επιβραδύνει τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και τα κόμματα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση να αρχίσουν την προκλητική διανομή υποσχέσεων για την επίλυση όλων των προβλημάτων και οπωσδήποτε των οικονομικών. Κύριο πρόβλημα η τύχη των μνημονίων και του δημοσίου χρέους, αλλά και η επιστροφή στους πριν από την κρίση μισθούς, στα εξωπραγματικά επιδόματα, στις λοιπές παροχές, στις υψηλές συντάξεις και στη δημοκρατία της διάλυσης, στην οποία ο κάθε ψηφοφόρος κάνει ό,τι του αρέσει, καταπατώντας τους νόμους και τους θεσμούς. Σίγουρα θα υπάρξουν και υποσχέσεις για χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο, σήμερα που απαιτείται η δραστική συρρίκνωσή του, για να αρχίσει να συνέρχεται η ελληνική οικονομία.

Ενόψει των παραπάνω εκλογών, ακούστηκαν οι προτάσεις ορισμένων ανεγκέφαλων, για την ταυτόχρονη διενέργεια και των βουλευτικών, τώρα που η οικονομία προσπαθεί να επανεκκινήσει και να βγει από την παρατεταμένη ύφεση. Προφανώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επιστρέψουμε στην αρχή της κρίσης και θα πάνε κυριολεκτικά χαμένες οι πάμπολλες θυσίες του ελληνικού λαού. Ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός έβαλε τέρμα σε αυτό το σενάριο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει -και πρέπει- να εξαντλήσει την τετραετία και επομένως βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016.

Είναι προφανές, ότι αφού οι βουλευτικές εκλογές απομακρύνονται χρονικά, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα, θα πολιτικοποιήσουν τις επερχόμενες τον Μάιο εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι του σημείου πόλωσης και διχασμού, προκειμένου να υπάρξουν γι’ αυτά κάποια οφέλη.

Μπορούμε από τώρα να σημειώσουμε, κυρίως για τις ευρωεκλογές, ότι αδιαφόρως του αποτελέσματος για κάθε κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει αμέσως τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, θεωρώντας το αποτέλεσμα όχι θετικό για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η ψήφος είναι χαλαρή και όχι ιδιαίτερα ζυγισμένη όπως στις βουλευτικές, ενώ παρατηρείται μεγάλη αποχή, σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι εκλογές του Μαΐου, δεν πρόκειται να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην παρούσα Βουλή και επομένως η κυβέρνηση δεν θα χάσει την πλειοψηφία εδρών και άρα οφείλει να εμμείνει στην εξάντληση της τετραετίας.

Πριν όμως από τον Μάιο του 2016, κατά τον οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές, έρχεται ο Μάρτιος του 2015, που τότε λήγει η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας και θα πρέπει να εκλεγεί νέος, με τουλάχιστον 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, αριθμός που είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Βεβαίως το πνεύμα του Συντάγματος είναι ενωτικό και γι’ αυτό ζητά ευρεία πλειοψηφία κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτή την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, δεν την επιθυμούν τα κόμματα και πάντοτε την τορπιλλίζουν. Όμως ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρασυρθεί από εισηγήσεις φίλων ή από τις απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα μπλοκάρει την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2015 και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οφείλει να επιχειρήσει την εξάντληση της τετραετίας και αν τον Μάρτιο του 2015 δεν εκλεγεί πρόεδρος, να αποδώσει τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν συνεργάστηκαν, ούτε σεβάστηκαν τον ενωτικό χαρακτήρα του Συντάγματος και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Για τον τυχόν εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, λόγω βουλευτικών εκλογών, σαφώς θα φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προφανώς δεν υπάρχει ελπίδα, να αφήσουν τα κόμματα έξω από την πολιτικοποίηση και τον κομματισμό, τους δήμους και τις περιφέρειες, που σήμερα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να εκλεγούν αξιόλογα άτομα, που στόχο τους θα έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι την πολιτικολογία και την μετατροπή των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε υποκαταστήματα των κομμάτων. Για να προχωρήσει εμπρός η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των κομμάτων και να απαιτήσει οικονομική αυτοτέλεια, γεγονότα που δεν φαίνεται να επιθυμούν τα κόμματα και τα στελέχη τους.

Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ