Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 27 Φεβρουαρίου 2014

tsipras-mpala-1

Άλλα τα ΜΑΤ του Μαδούρου και άλλα της υποκρισίας της Κουμουνδούρου

Έχουμε, λοιπόν, ένα αναβρασμό των λαών σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο γενικότερα η κατάσταση της αναταραχής είναι μεν χρόνια στην περιοχή της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και του Ισραήλ, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ένα παροξυσμό που εκδηλώθηκε με αιματοχυσία στη Λιβύη, παρουσιάζεται περιοδικά στην Αίγυπτο και συνεχίζεται χωρίς διακοπή επί τρία χρόνια σε βαρύτερη μορφή στη Συρία. Στις περιοχές αυτές είναι δύσκολο να βρει κανείς άκρη και να ταχθεί υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας των αντιπάλων. Σιίτες, Σουνίτες, Εβραίοι, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πετρέλαια, Αλ Κάϊντα, πρόσφυγες, βασιλιάδες, αντάρτες, δικτάτορες, αγιοτολάδες, πύραυλοι, πυρηνικά και χημικά όπλα αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που δύσκολα κατανοεί όποιος δεν ζει μέσα στο χώρο όπου εξελίσσονται τα γεγονότα και όπου ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να παίξει τον ειρηνευτικό του ρόλο.

Πάμε τώρα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ουκρανία όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα μας αυτές τις ημέρες και νύχτες. Τι ακριβώς θέλει ο λαός που διαμαρτύρεται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου; Να γίνει η Ουκρανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο απλά. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία του ο λαός της Ουκρανίας δεν δίστασε να αντιμετωπίσει τα δακρυγόνα, την κακοποίηση, τις συλλήψεις και τις σφαίρες ακόμη και της Αστυνομίας και να πληρώσει με τη ζωή του τον αγώνα του.

Ενώ όμως στο Κίεβο το μεγαλύτερο όνειρο του λαού είναι να μπει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη, εξελίξεις που πιστεύουν ότι θα τους λύσουν όλα τα προβλήματα και θα τους χαρίσουν την ευτυχία, εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν άλλοι που έχουν όνειρο να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την κακή μας οικονομική κατάσταση! Ακόμη και πριν τρείς ημέρες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξη του ότι ως πρωθυπουργός θα κόψει μονομερώς, αν χρειαστεί, τις γέφυρες με τους δανειστές μας δηλαδή με τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν χρειαστεί δηλαδή δεν θα διστάσει να μας καταδικάσει στην απομόνωση! Ίσως με αυτή τη σκέψη στο νου του έχει αποφύγει να εκφράσει αλληλεγγύη στους επαναστατημένους Ουκρανούς!

Να ταξιδέψουμε τώρα μέχρι την Νότια Αμερική. Ξεσηκωμένοι είναι οι λαοί στην Αργεντινή και στη Βενεζουέλα απλούστατα επειδή πεινούν! Ο διάδοχος του Τσάβες – την προσωπικότητα του οποίου έχει εκθειάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ο Μαδούρο, που εισάγει στην πολιτική τη μορφή του «δικτάτορα με τη φόρμα του εργάτη», στέλνει καθημερινά τους πραιτοριανούς του να ξυλοκοπούν αγρίως τους επαναστατημένους πολίτες και να τους πυροβολούν στις πλατείες. Όλοι όσοι διαμαρτύρονται στην Ελλάδα για τα ΜΑΤ, συμφωνούν με τον Μαδούρο ότι στη Βενεζουέλα η Αστυνομία κάνει το καθήκον της για να τηρηθεί η τάξη! Άλλα τα ΜΑΤ του Μαδούρου και άλλα της υποκρισίας της Κουμουνδούρου. Τι λύση επιζητεί τώρα η Αργεντινή; Να της κάνουν συνοικέσιο με το ΔΝΤ!