Γράφει ο Σπύρος Κιτσινέλης

Δημοσιεύθηκε στο The NightLab στις 16 Μαρτίου 2014

 

Τρίτο κόμμα σε μια δημοσκόπηση ο Θεοδωράκης…δηλαδή το Ποτάμι του. Τώρα το πόσο έγκυρη είναι η δημοσκόπηση μη ρωτάτε εμένα αλλά τον εαυτό σας…πόσο πολύ σας αρέσει αυτό που λέει;  Όσο πιο πολύ τόσο πιο έγκυρη…δυστυχώς έτσι σκέφτονται πολλοί. Αλήθεια ποιοι άλλοι είναι στο Ποτάμι; Εγώ προσωπικά ξέρω αρκετούς επειδή με κάποιους είμαι συν-protagon-ιστής ή έχουμε γνωριστεί σε διάφορες εκδηλώσεις που ήμασταν καλεσμένοι (Ταχιάου, Ορφανός, Δήμου, Λαμπρία, Μαυρωτάς, Τέλογλου, Παπαδάκη, Κουρέτας και φυσικά τον ίδιο τον Σταύρο). Καλά μην φανταστείς ότι είμαστε όλοι φιλαράκια αλλά δυο κουβέντες και δυο μηνύματα τα έχουμε ανταλλάξει. Και τους εκτιμώ όλους. Το θέμα είναι ποιους γνωρίζει ο κόσμος γενικά και όχι εγώ ειδικά. Αρκετούς λοιπόν τους ξέρουν σχεδόν όλοι από την δουλειά τους  στο χώρο του βιβλίου, του αθλητισμού, της τέχνης, της τηλεόρασης.

Ξέρεις ποιον εκτιμώ επίσης πολύ; Τον Τζήμερο. Λογικός άνθρωπος χωρίς λαϊκισμούς και με αρκετές ιδέες που μοιραζόμαστε. Ναι πολύ θα ήθελα να δω τον Τζήμερο να πρωταγωνιστεί στην πολιτική. Το τι ανοησίες ακούει στα πάνελ και το τι γελοίες κατηγορίες πρέπει να αντιμετωπίσει δεν λέγεται. Χαρά στο κουράγιο του. Το κουράγιο του Τζήμερου να ‘χεις θα λέω από δω και πέρα για ευχή. Πάλι μην φανταστείς ότι είμαστε φιλαράκια αλλά ανταλλάσσουμε συχνά μηνύματα και έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο καναδυό φορές. Κοίτα να δεις τώρα τι γίνεται. Ο Τζήμερος παλεύει με τα θηρία της ανοησίας και του λαϊκισμού χρόνια τώρα και έρχεται το Ποτάμι έτσι ξαφνικά και ‘σαρώνει’. Οι φίλοι της Δημιουργίας Ξανά διαμαρτύρονται και λένε ‘’μα χωρίς θέσεις γιατί τους εμπιστεύεται ο κόσμος;’’  ή ‘’σιγά τι μας είπαν, όσα λέει η ΔΞ τόσα χρόνια’. Χθες βράδυ ένας φίλος φίλου έγραφε στο Facebook ότι μερικοί χρειάζονται ψυχίατρο αν δεν υποστήριζαν τη ΔΞ αλλά γουστάρουν όσα λένε οι άνθρωποι του Ποταμιού.

Κανένας ψυχίατρος δεν χρειάζεται. Ή τέλος πάντων αν χρειάζεται ψυχίατρος τότε τον χρειαζόμαστε όλοι. Διότι δεν υπάρχει πιο συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά από το να επηρεάζεσαι από το όνομα κάποιου και το ύφος του. Δεν είναι δίκαιο εφόσον πρέπει να κοιτάζουμε την ουσία αλλά έτσι είναι. Σκέψου τις ίδιες ακριβώς κουβέντες να στις πει η μάνα σου ή ένας φίλος….ένας γνωστός ή ένας άγνωστος στο δρόμο…ο περιπτεράς ή ένας υπουργός…ο ταξιτζής ή ο αγαπημένος σου τραγουδιστής….το αφεντικό σου ή η καθαρίστρια…ένας Αμερικάνος ή ένας Ρώσος….το πλαίσιο και το πρόσωπο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Απλές καθημερινές ανθρώπινες αντιδράσεις λοιπόν. Έστω να δεχτώ πως πολλά από όσα λένε οι του Ποταμιού είναι παραλλαγές ή ακριβώς τα λόγια των στελεχών της ΔΞ. Ποια είναι αυτά τα στελέχη; Εγώ προσωπικά που δεν είμαι μέλος τους αλλά απλός πολίτης δεν ξέρω κανένα. Να το πρώτο θέμα…η απόλυτη ταύτιση του Θάνου Τζήμερου με το κόμμα. Πού είναι τα γνωστά ονόματα όσων έχουν κάνει καριέρα στον τομέα τους και τους ξέρει όμως ο κόσμος. Να το ξεκαθαρίσω….λέω καριέρα και όχι ‘’σύζυγος Πασχάλη’’ και λέω τους ξέρει ο κόσμος για τη δουλειά τους και όχι έπαιξα κάποτε  μπάλα ή επιθεώρηση και τώρα με απασχολούν οι ψεκασμοί. Το Ποτάμι έχει αρκετούς ήδη ενώ η ΔΞ …τα αρχικά εδώ θα μπορούσαν και να σημαίνουν Δεν Ξέρω. Επίσης, ως τώρα τουλάχιστον, τα γνωστά αυτά στελέχη από το Ποτάμι δεν έχουν δώσει δικαίωμα ώστε να πει κάποιος ότι έχουν ύφος ή φέρονται αλαζονικά. Για μένα ούτε ο Τζήμερος βέβαια…όμως επειδή είναι χρόνια στον αγώνα έχει προλάβει να εκθέσει πολλές απόψεις και όταν η  λογική πάει κόντρα στο συναίσθημα ή στο συμφέρον κάποιου τότε αυτός ο κάποιος θα το πει αλαζονεία. Θα συμβεί και με τους ανθρώπους του Ποταμιού αργότερα αν είναι διατεθειμένοι να βάλουν τη λογική πάνω από το βόλεμα διάφορων ομάδων.

Βέβαια έχω δει στέλεχος της ΔΞ να σχολιάζει άρθρα στο Protagon με ύφος άστα να πάνε. Θαυμάζω το θάρρος της επώνυμης γνώμης του και ας είναι λάθος σε αρκετά θέματα αλλά δεν νομίζω να έχει κάνει φίλους εκεί μέσα με τον κρύο τρόπο που εκφράζεται (φαντάσου τώρα).  Ίδια εμπειρία είχαν και φίλοι μου που γνώρισαν τις πρώτες μέρες του κόμματος νεαρή υποψήφια σε παρέα και τους απώθησε με το ύφος της.

Γι΄αυτό σου λέω μην κάνεις πολύπλοκες πολιτικές αναλύσεις. Ο κόσμος άκουσε ονόματα που ξέρει και εκτιμά και αυτό εξαργυρώνει το Ποτάμι τώρα. Καλώς ή κακώς τα γνωστά ονόματα που μάλιστα δεν έχουν δώσει δικαιώματα κακής κριτικής τα θέλει ο κόσμος. Συν του ότι είναι νέοι στο παιχνίδι χωρίς μάχες και απώλειες ακόμα. Αν θες να κατανοήσεις τι γίνεται και να πας και εσύ καλύτερα σε ποσοστά δεν χρειάζεσαι ψυχίατρο να αναλύσει τους ψηφοφόρους ούτε πολιτικούς και οικονομικούς επιστήμονες αλλά καλύτερη επικοινωνία και πιο ελκυστικά πρόσωπα. Πρόσωπα που να γράφουν χωρίς να είναι γραφικά. Θάνο κινητοποιήσου γιατί όπως είπα πιο πάνω θέλω πολύ να δω και εσένα όπως και τον Σταύρο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.

 

Πηγή: The NightLab