Γράφει ο Γιώργος Καισάριος

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 26 Μαρτίου 2014

 

Ενεργειακός πόλεμος

Η γεωπολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, λόγω Ουκρανίας, λογικά θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου, σαν μια μελλοντική Ευρωπαϊκή ενεργειακή πηγή

 

 

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να πάψει το κεφαλοκλείδωμα που έχει η Ρωσία στις πηγές ενέργειας, με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από την μεγάλη εξάρτησή της από την Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη (σαν τις ΗΠΑ) εξαγγείλει μέτρα κατά φυσικών προσώπων στον στενό κύκλο του Πούτιν και έχει αναγγείλει ότι θα υπάρξουν και νέα αντίμετρα αν η Ρωσία συνεχίσει την ανάμιξή της στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Και επειδή τα νέα πυρηνικά όπλα δεν έχουν πλουτώνιο στις κεφαλές τους, αλλά ακούνε εις το άνομα της ενεργειακής εξάρτησης, σαν πρώτο βήμα ο αγωγός South Stream pipeline, που θα συνδέσει την Ρωσία με την Ευρώπη έως το 2018, είναι ουσιαστικά νεκρός, λένε πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι εταιρείες της Ρωσίας έχουν περίπου 650 δισ. δολάρια σε δανεισμό, εκ των οποίων τα 155 δισ. χρέους θα πρέπει να ανανεωθούν φέτος. Αν αυτές οι γραμμές πίστωσης κοπούν, ή δυσκολέψουν να ανανεωθούν, θα είναι πλήγμα στην ενεργειακή παραγωγή της Ρωσίας. Μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση επενδύσεων και ανατάσεως πιστώσεων.

Οι Αμερικανικές εταιρείες δεν τολμούν να μην υπακούσουν στις υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας (ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να προκαλούν τον αμερικανό νομοθέτη) και οι Visa & MasterCard έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις υποδείξεις να σταματήσουν την συνεργασία με την Rossiya bank και την SMP bank, τράπεζες που ανήκουν σε φίλους στον στενό κύκλο του προέδρου της Ρωσίας.

Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι όποια εταιρεία στις ΗΠΑ (και σε κάποιο βαθμό στην Ευρώπη) είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με το τραπεζικό σύμπλεγμα της Ρωσίας ή με την Ρωσική βιομηχανία, ίσως στο μέλλον να αποτελέσει στόχο του νομοθέτη.

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ψάχνουν Ρωσικές εταιρείες για τυχόν διακίνηση μαύρου χρήμα, ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με την Ρωσία ή την Ουκρανία. Αυτό έχει κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες, στις δοσοληψίες τους με το Ρωσικό εταιρικό σύμπλεγμα. Σε περίπτωση που βρουν στοιχεία διακίνησης μαύρου χρήμα (ένα σίγουρο στοίχημα θα έλεγα), οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες (λέω εγώ).

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει περίπου 1,3 δισ. ευρώ από το 2009 ώστε οι νέοι αγωγοί να έχουν δυνατότητα αντίθετης ροής. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου προς ορισμένες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτεί φυσικό αέριο από άλλες πήγες.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει 37 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε απόθεμα. Οι πιο ειδικοί  λένε ότι αν η Ρωσία κόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Ρωσία θα πονέσει πολύ πιο πολύ από την Ευρώπη. Και όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν θα τολμούσε πότε να αποκόψει την Γερμανία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτή η γεωπολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, λόγω Ουκρανίας, λογικά θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου, σαν μια μελλοντική Ευρωπαϊκή ενεργειακή πηγή.

Το ερώτημα είναι, εμείς μπορούμε αυτό να το εκμεταλλευτούμε, η θα μπλέξουμε τα μπούτια μας πάλι με το ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι και ποιος είναι ο κακός και ποιος ο καλός;; Μπορούμε έστω και μια φορά να κοιτάξουμε τα συμφέροντά μας και μόνο, και όχι των άλλων;

George.kesarios@capital.gr

Πηγή: Capital