Γράφει ο Γιάννης Στριλιγκάς*

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 27 Μαρτίου 2014

Αγελάδα

 

Ξέρει κανένας  από το πολιτικό προσωπικό της χώρας την σχέση αποτελέσματος και χρόνου;

 

Πως τα καταφέραμε πάλι και μπερδευτήκαμε μεταξύ γάλακτος και αγελάδας. Να είναι το γάλα δύο, πέντε ή δέκα ημερών; Και πόσο γάλα παράγει η αγελάδα στην Ολλανδία και πόσο στην Ελλάδα, ρωτάει ο ένας τον άλλον στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Επεμβαίνει και η αντιπολίτευση και κατηγορεί την συμπολίτευση, γιατί τα 5 λεπτά της τιμής που θα είναι τελικά το όφελος για τον καταναλωτή, θα μπορούσαν να κερδηθούν από την μείωση του κόστους ενέργειας.

Και οργανώνουν αντάρτικο οι μισοί κάτω από την ελιά και άλλοι στον ήλιο. Και τρέχουν με τον πυρσό στα χέρια οι άλλοι μισοί να φωτίσουν τα ντοκουμέντα.

Και από κοντά οι συνιστώσες της Κουμουνδούρου θυμούμενοι την «επιτυχία» του δημοψηφίσματος του Παπανδρέου το ξαναβάζουν στο τραπέζι, ευτυχώς τουλάχιστον αυτοί τώρα δεν κρατούν όπλο.

Μπάχαλο η κατάσταση, μπλεγμένοι σε ατέρμονες συζητήσεις και έχοντας χάσει την αίσθηση του χρόνου και του στόχου, χαιρόμαστε που βρέθηκε το θολό ποτάμι για να μας οδηγήσει μια ώρα νωρίτερα στον τελικό μας προορισμό, στην θάλασσα.

Τελικά πως τα καταφέραμε και από εκεί που πασχίζαμε από την δεκαετία του 1980 να βγούμε από το τούνελ, τελικά βρεθήκαμε μπλεγμένοι στην τρόικα και στο ΔΝΤ.

Και που είναι καλύτερα, στο τούνελ ή στο ΔΝΤ, γιατί τρίτη επιλογή δεν προβλέπεται όσο δεν γνωρίζουμε την έννοια της αποτελεσματικότητας μέσα στον χρόνο.

Μα καλά, πόσα μυαλά χρειάζονται και πόσες ώρες σκέψης για να κατανοήσουν πως θα γίνει ο καλύτερος συνδυασμός αποφάσεων ώστε και οι Έλληνες παραγωγοί να μην χάσουν, άλλα και το γάλα να πουληθεί φτηνότερα;

Είναι πρόβλημα και το γάλα και μάλιστα πολύ σημαντικό όπως φαίνεται για πολλούς μιας και η τρόικα ανέλαβε για λογαριασμό τους, μόνο που ποιο σημαντικό  για εμάς είναι η αγελάδα, ο χρόνος δηλαδή, ο χρόνος, ο χρόνος τον οποίον σπαταλούμε σε θέματα για τα οποία οι αποφάσεις θα έπρεπε να απαιτούν λιγότερο χρόνο, όποιες και αν είναι τελικά.

Ξέρει κανένας  από το πολιτικό προσωπικό της χώρας την σχέση αποτελέσματος και χρόνου;

Εκτός και αν υπάρχει λόγος να σπαταλιέται ο χρόνος στο γάλα, οπότε το σκηνικό εκτός από γελοίο, είναι και βρώμικο.

Ystriligas@hotmail.com

* Ο κ. Γιάννης Στριλιγκάς ασχολείται με την αγροτική οικονομία

Πηγή: Capital