Γράφει ο Γιώργος Κράλογλου

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 14 Μαΐου 2014

 

Ξεκινήστε με τα εύκολα κ. Σαμαρά και αφήστε τα οράματα. Βγάλτε το κράτος από τις πλάτες μας και από τα πόδια της αγοράς κυνηγώντας αμείλικτα τις σπατάλες. Διαλύστε τον κρατικό τομέα με τον άχρηστο κομματικό στρατό. Πληρώστε τα λεφτά που χρωστάει το κράτος. Και μειώστε φόρους σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις, σε νέους επιχειρηματίες. Κόψτε φόρους σε όλες τις μορφές της ενέργειας.

Έχετε καιρό να το μελετήσετε ξανά, κ. Σαμαρά, μέχρι την Παρασκευή που θα εξαγγείλετε το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο για την Ελλάδα του 2021 με σκοπό να επηρεάσετε, ίσως, και τους ψηφοφόρους της Κυριακής.

Πολύ καλά κάνετε κ. Σαμαρά και σχεδιάζετε, ως κυβέρνηση, ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Η χώρα ασφαλώς και έχει ανάγκη και από ανάπτυξη και από όραμα ώστε να ξέρουμε και εμείς τι σκέφτεστε ως διεκδικητής της εξουσίας και γιατί πληρώνουμε τους φόρους που μας ζητάτε.

Να σας θυμίσω όμως, κ. Σαμαρά, ότι εδώ και 40 χρόνια είχαμε και άλλα Αναπτυξιακά Μοντέλα. Σημειώστε τα για να μην ξεχνιόμαστε.

Την Ελλάδα της Ευρώπης με τα βαθειά νερά… που μας έριξε το 1980 ο Κ. Καραμανλής για να κολυμπήσουμε αλλά εντελώς μονάχοι, χωρίς σωσίβια και χωρίς βοήθεια.

Την Ελλάδα της σοσιαλιστικής «Αλλαγής» του Α. Παπανδρέου, το 1981, που εκτός από την αύξηση τους κράτους απατεώνα από το 30% στο 75%, της διαφθοράς στο 400% και τους κομματικούς συνδικαλιστές και καθηγητές στην Βουλή δεν είδαμε τίποτε άλλο…

Την «φιλελεύθερη» Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη που το μόνο που θυμόμαστε είναι τα ξεβρακώματα των Κολλάδων και το κράτος… κράτος.

Την Ελλάδα της ΟΝΕ του Κ. Σημίτη με την δημιουργική λογιστική, τον «θωρακισμό» της άμυνας από τον Τσοχατζόπουλο και τον διπλασιασμό των μέχρι τότε δανεικών…

Την Ελλάδα της επανίδρυσης τους κράτους του ανεψιού Κ. Καραμανλή όπου το κράτος μεγάλωσε κατά 10% και οι κομματικοί έμπαιναν στο κράτος από τις πόρτες και τα παράθυρα όταν στις Βρυξέλλες μας έλεγαν ήδη χρεωκοπημένους.

Την Ελλάδα με τη «ζωή μας ποδήλατο» από τον αριστοτέχνη του είδους Γ. Παπανδρέου που πήρε τα λεφτά μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, μικρομεσαίων και εμπόρων για να σώσει το κράτος που προκάλεσε το τεράστιο πρόβλημα της κρίσης.

Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε σε αναμονή οραμάτων την Ελλάδα της «αριστεράς» τύπου ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να μας επιστρέψει στο πρώτο αναπτυξιακό όραμα. Αυτό της «Αλλαγής» του Α. Παπανδρέου αλλά τώρα με «αριστερή» στροφή.

Ποια είναι η διαφορά; Κανείς δεν ξέρει λόγω της επιμονής τους… να μην λέγονται κομμουνιστές αλλά «αριστεροί». Ίσως για να μην μπερδευόμαστε με το ΚΚΕ και έτσι χάνονται και οι κολοτούμπες.

Δηλαδή φτου και από την αρχή που λένε…, κ. Σαμαρά, και ας έχουμε χορτάσει από οράματα και μοντέλα.

Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θέλουμε οράματα ή ότι η Ελλάδα μπορεί να βαδίζει εντός της Ευρώπης στα τυφλά όταν όλα γύρω της αλλάζουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν μέχρι νέα βιομηχανική επανάσταση.

Κάθε άλλο. Άλλωστε η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, οφείλει να έχει αναπτυξιακό μοντέλο και όραμα.

Αλλά, κ. Σαμαρά, μέχρι να δημιουργήσετε τους νέους ορίζοντες στην οικονομία, τις υποδομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να μεταστραφεί η οικονομία της, τις επενδύσεις στους τομείς και τους κλάδους που σχεδιάζετε. Και μέχρι να έλθουν οι επενδυτές και τα κεφάλαια στην Ελλάδα που ονειρεύεστε θα μπορούσατε να στηριχθείτε στο σημερινό επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας και να βοηθήσετε και την οικονομία και την κοινωνία συντηρώντας τις περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας που κατέχει (ακόμη) ο ιδιωτικός τομέας.

Οι κινέζικοι μισθοί και τα μεροκάματα Βουλγαρίας δεν πρόκειται (από μόνα τους) να φέρουν επενδύσεις.

Δώστε φορολογικά αναπτυξιακά και εξαγωγικά κίνητρα όπως κάνει όλη η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της ήδη σε δρομολογημένη ανάπτυξη Γερμανίας.

Μειώστε τα κρατικά τιμολόγια ρεύματος και καυσίμων και τους φορολογικούς συντελεστές.

Βγάλτε τα πόδια και ιδίως τα χέρια του κράτους από τις τσέπες της επιχειρηματικής αγοράς και αφήστε τους να αναπνεύσουν φορολογικά. Απαλλάξτε τον μισθωτό από τα χαράτσια γιατί πολύ σύντομα θα χάσετε και τους φόρους του εισπράττετε.

Και πάνω απ όλα, κ. Σαμαρά. Σκεφτείτε ότι αν η φορολογική θηλιά συνεχίζει να σφίγγει τον λαιμό του φορολογούμενου για να διατηρείτε το άχρηστο κράτος και τα ζημιογόνα κρατικά μονοπώλια (που επίσης έχετε φορτώσει στον φορολογούμενο) δεν θα υπάρχει ενεργός πληθυσμός για να ανταποκριθεί στο Αναπτυξιακό Μοντέλο Ελλάδα 2021 που θα μας παρουσιάσετε την Παρασκευή. Έχετε ακόμη δύο ημέρες κ. Σαμαρά. Σκεφτείτε το.

george.kraloglou@capital.gr

Πηγή: Capital