Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 16 Μαΐου 2014

Πόλωση

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις αποκαλύψεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης για το σχέδιο αποπομπής της χώρας από το ευρώ, στην περίπτωση που το 2012 η νέα κυβέρνηση αρνούνταν να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης, αναβαθμίζει το ενδιαφέρον για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν τα αποτελέσματα των προσεχών δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Καθώς συνολική εικόνα για τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να έχουμε πριν από το κλείσιμο της κάλπης της επόμενης Κυριακής, σε αυτή την φάση μπορούμε να στηριχτούμε στην προβολή πιθανών γενικών σεναρίων.

Αρκετοί δημοσκόποι εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των δημοτικών της Πρώτης Κυριακής θα έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις Ευρωκλογές της επόμενης Κυριακής. Αυτό είναι πολύ πιθανό καθώς μια μερίδα της εκλογικής βάσης αρέσκεται να κινείται με βάση τη ροή του γενικότερου ρεύματος…

Πιθανή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας και απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξ αφορμής ενός δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος.

Πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του αθροίσματος του ποσοστού των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες δρομολόγησης πρόωρων εκλογών, καθώς πολιτικά ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει τη «δεδηλωμένη» στην κοινωνία σε περίοδο που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλότερο ποσοστό από το άθροισμα αυτό αποδυναμώνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και τα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίσουν ποσοστά πέριξ του 20%, δηλαδή χαμηλότερα αυτών των τελευταίων εκλογών, μπορεί να μην δρομολογούνται άμεσα πρόωρες εκλογές, αλλά εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Ένα ποσοστό χαμηλότερο εκείνου των τελευταίων εκλογών σε μια εκλογική αναμέτρηση χαλαρής ψήφου (όπως είναι οι ευρωεκλογές) για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ήττα και δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις στο ίδιο. Αν χωρίς την κυβερνητική φθορά, έχοντας υποσχεθεί σε όλους τα πάντα, δεν καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και απομένει η κάμψη…

Ένα ποσοστό συντριβής κάτω από το 20% για την κυβέρνηση σημαίνει απώλεια της εμπιστοσύνης στην κοινωνία.

Μια διαφορά πάνω από 5% με ποσοστό πάνω από το 25% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δρομολογεί επίσης εξελίξεις καθώς δυσκολεύει το κυβερνητικό έργο με τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που θα προκαλέσει.

Ακραίο σενάριο;

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα με τρία – τέσσερα κόμματα με ποσοστά μεταξύ 10 και 20% δρομολογεί άμεσα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και νέα δεδομένα καθώς το πιθανότερο είναι τα δύο μεγάλα σήμερα κόμματα να διασπαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα αναδυόμενα δεδομένα…

Δεδομένης της αποστροφής της εκλογικής βάσης προς το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα, η είσοδος δυο νέων κομμάτων σε ζώνες ποσοστών που συνιστούν προοπτική εξουσίας (δηλαδή πάνω από 10% στην προκειμένη περίπτωση), θα επιταχύνει τις ανατροπές…

Το αδιέξοδο παραμένει

Η χώρα παρά τη δημοσιονομική πρόοδο δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τις συνθήκες που θα βοηθήσουν να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο από παρασιτικό με δανεικά και επιδοτήσεις σε παραγωγικό ανταγωνιστικό.

Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε μετά το 2012 να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά όχι να τη μεταρρυθμίσει. Η αντιπολίτευση προβάλλει σαν αλλαγή την επιστροφή στα δεδομένα της ευημερίας με δανεικά και την ακύρωση όλων των μεταρρυθμίσεων. Το αδιέξοδο είναι εμφανές…

Αν καταφέρουν δυο νέα κόμματα να εμφανίσουν ποσοστά που συνιστούν τροχιά εξουσίας, το πιθανότερο είναι οι επόμενες εκλογές να γίνουν με βασική αντίθεση το κόμμα του ευρώ και το κόμμα της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ.

Αυτή η αντίθεση τέμνει το σημερινό δίπολο αριστεράς και δεξιάς εγκάρσια και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νευρικό κλονισμό στην οικονομία και την αγορά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το που πάει η χώρα.

Από την άλλη πλευρά η διατήρηση της σημερινής ασταθούς ισορροπίας ευνοεί την είσοδο ρευστότητας στην οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα χωλαίνει.

Πηγή: Capital