Γράφει ο Παναγιώτης Μποκοβός
Αναδημοσιεύθηκε στο Αττικό Βήμα στις 6 Ιουνίου 2014
Είναι σαφές για όσους γνωρίζουν πως λειτουργεί το πολίτευμά μας, ότι άλλο οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και άλλο για το εθνικό. Ακόμη, ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάσουν την εμπιστοσύνη της Βουλής, τη γνωστή δεδηλωμένη και γενικότερα δεν παραιτούνται σε απάντηση των κραυγών της αντιπολίτευσης. Τέλος, ότι οι αρχηγοί των κομμάτων, δεν έχουν δικαίωμα να προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ακραίες και αντισυνταγματικές ενέργειες, επικαλούμενοι μάλιστα αρμοδιότητες που ήδη δεν διαθέτει, όπως η κάποτε ισχύσασα αρμοδιότητα διάλυσης της Βουλής για δυσαρμονία μεταξύ αυτής και του λαϊκού αισθήματος. Επομένως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις κινήσεις και στις εκφράσεις του και να σέβεται περισσότερο το Σύνταγμα, τους θεσμούς και τους πολίτες. Αυτά γιατί αμέσως μετά τις εκλογές για την ευρωβουλή, διέπραξε σωρεία σφαλμάτων και προκλήσεων έναντι του Συντάγματος, ξεπερνώντας κάθε όριο στον γνωστό λαϊκισμό του, απαιτώντας μάλιστα να θέσει υπό την ομηρία του την κυβέρνηση, απαγορεύοντάς της να ασκήσει συγκεκριμένες αρμοδιότητές της.
Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου απαιτήσεις του προέδρου του Σύριζα, θα ορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα έρθει η ώρα, χωρίς να ερωτήσει την αντιπολίτευση και τους λοιπούς λαϊκιστές.
Ακόμη ότι θα διορίσει τον κατά τη γνώμη του κατάλληλο, σε όποια κυβερνητική θέση είναι κενή ή θα κενωθεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις χωρίς σημασία και αξία απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προφανώς οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έστειλαν πολλά μηνύματα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα και οι πολίτες εξέφρασαν μέσω αυτών, δυσαρέσκειες και απόψεις για την περαιτέρω πορεία της πολιτικής ζωής και κυρίως για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Αλλά και μέσω των εκλογών για τους δήμους και τις περιφέρειες, εστάλησαν μηνύματα, με κυριότερο τη θέληση μεγάλης μερίδας πολιτών, να είναι ελεύθεροι, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να επιλέγουν τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Πάντως μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης και της καθεστηκυίας τάξης, δεν στάλθηκε από τους πολίτες: ο Σύριζα πήρε μικρότερο ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 -26,60%- και λιγότερους ψήφους κατά 140.000 περίπου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πήραν μικρότερα ποσοστά από τον Ιούνιο 2012 -22,71%, 8,02% αντίστοιχα- ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και της σκληρής πραγματικότητας η κυβέρνηση να χάνει ψήφους στις ευρωεκλογές, ως λαϊκό μήνυμα, ενώ αύξησαν τα ποσοστά τους, κατά πολύ η Χρυσή Αυγή που πλησίασε το 10% -9,39%- και το ΚΚΕ που ξεπέρασε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων -6,07%- ενώ το Ποτάμι έκανε την έκπληξη με 6,61 % και οι ΑΝΕΛ έχασαν τη μισή δύναμή τους, περιοριζόμενοι στο 3,46% και η ΔΗΜΑΡ εξαφανίστηκε στο 1,21%. Σκληρά μηνύματα προς όλο τον πολιτικό κόσμο έστειλαν: η μεγάλη αποχή 40,05%, τα άκυρα -προφανώς ηθελημένα- 157.956, τα λευκά 66.554, καθώς και το 17,15% των ψήφων που πήραν τα μικρά κόμματα που δεν εισήλθαν στην ευρωβουλή.
Επομένως, κανένας δεν δικαιούται να λέει, ότι ο «λαός μίλησε», αφού ο Λαός έβαλε στη θέση τους όλα τα κόμματα, ενώ κανένα κόμμα δεν είχε θεαματική άνοδο, ούτε κάποια ιδιαίτερη δυναμική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές.
Μήνυμα προς την κυβέρνηση: να μειώσει την αγριότητα των οικονομικών μέτρων – αφαιμάξεις μισθών, συντάξεων και φορολογικές επιδρομές.
Μήνυμα προς τον Σύριζα και τη λοιπή αντιπολίτευση: να περιορίσουν τον λαϊκισμό τους. Μήνυμα προς τα μικρά κόμματα, εκτός ευρωβουλής αλλά και τα εντός μικρά: δημιουργήστε μεγαλύτερους πολιτικούς συνασπισμούς, για να επιβιώσετε και να προσφέρετε στην πατρίδα, όσα ορθά και λογικά επαγγέλλεσθε.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και πιστεύω ότι σύντομα θα το μετατρέψει σε κυβερνητικές πράξεις. Θα μου επιτραπεί όμως, να διερμηνεύσω τα λαϊκά αισθήματα και αιτήματα προς την κυβέρνηση, όπως αυτά προκύπτουν από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος Μαΐου.
Πρώτο μήνυμα-αίτημα: Να εκλογικευθεί το φορολογικό σύστημα, με μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Να μην πραγματοποιηθούν άλλες -ήδη επαπειλούμενες- μειώσεις μισθών και συντάξεων. Να σταματήσει η φορολόγηση ποσών που δεν λαμβάνει ο φορολογούμενος, όπως εισφορές αλληλεγγύης, περικοπές μισθών-συντάξεων βάσει διαφόρων νόμων. Να σταματήσει η άγρια τρομοκρατία που ασκείται κατά των φορολογουμένων, που αδυνατούν να καταβάλουν εγκαίρως φόρους, πρόστιμα μικρού ύψους και που ασκείται με συλλήψεις, κατασχέσεις καταθέσεων.
Να παύσει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως δούλους του και ως υποζύγια. Να μειωθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, που λόγω των παλαιών αντικειμενικών αξιών είναι πλέον εξωπραγματική.
Για την εξεύρεση των χρηματικών ποσών που θα χαθούν αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, να χτυπηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή -και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών, τσιγάρων- που ακόμη δεν θίχτηκε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Η κυβέρνηση ασχολείται με τους ψιλικατζήδες και αφήνει ασύδοτους τους μεγάλους φοροφυγάδες, που όμως τους έχει καταγεγραμμένους στις γνωστές λίστες Λαγκάρντ, Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ.
Να αναλάβει η κυβέρνηση εκστρατεία για τη μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ εκτρέφει τη διαφθορά και διώχνει τους επενδυτές.
Να διοχετευθεί ρευστότητα στη βιοτεχνία, οικοτεχνία, βιομηχανία, εμπόριο, εξαγωγές, τουρισμό, που μπορούν να κινήσουν την οικονομία. Να βοηθήσει όσο μπορεί τις επενδύσεις έντασης εργασίας, που θα απορροφήσουν ανέργους.
Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Got something to say? Go for it!