Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 19 Ιουνίου 2014

creative

Τα πρόσωπα με τα οποία ασχολούνται κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά τα ΜΜΕ είναι οι πολιτικοί, συγκεκριμένα όσοι εξ αυτών είναι αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές. Κύρια άρθρα, συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες, παραπολιτικές στήλες, ρεπορτάζ από τις κινήσεις τους, βίντεο και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις τους αποτελούν την καθημερινή επικαιρότητα. Ωστόσο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές που γράφουν την Ιστορία του τόπου δεν είναι οι υπουργοί, αλλά οι πολίτες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη ζωή και που ούτε το όνομα τους αναφέρεται πουθενά ούτε παρακολουθούνται από κάμερες τα βήματα τους.

Θα σταθώ σήμερα σε δύο «πρωταγωνίστριες» της ζωής που γνώρισα προσφάτως. Είναι η Ελίνα και η Λίτσα, δύο νεαρές γυναίκες που αντί να κάθονται και να κλαίνε τη μοίρα τους, αντί να επαναστατούν για τις αδικίες της κοινωνίας και την ανεργία, αντί να τρέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, της Μέρκελ, της Τρόϊκα, των Βρυξελλών και του διεθνούς Κεφαλαίου, άνοιξαν με τόλμη το δρόμο τους μέσα στην οικονομική κρίση, την απαισιοδοξία και την γκρίνια και έστησαν μια δική τους επιχείρηση!

Η Ελίνα ξεκίνησε από το Κρανίδι της Αργολίδας όπου διατηρούσε εκεί ένα κατάστημα επισκευής υποδημάτων από αυτά που είναι γνωστά με την ονομασία «Τακούνι». Η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά στην επαρχία και μετά το γάμο του αδερφού της που εργάζεται στη Γλυφάδα με τη νεαρή Λίτσα έκλεισε το μαγαζί της και ήρθε να μελετήσει αν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να ανοίξει την ίδια επιχείρηση κάπου στα νότια προάστια. Μαζί με τη νύφη της τη Λίτσα έμαθαν ότι ένα παρόμοιο μαγαζί που λειτουργούσε στη Βάρκιζα είχε κλείσει και οι πελάτες του ήταν αναγκασμένοι να αναζητούν σε άλλα προάστια κάτι ανάλογο. Οι δύο νεαρές ενοικίασαν τότε ένα μικρό μαγαζί σε εμπορική θέση στην παραλία, κοντά σε σουπερμάρκετ και η Ελίνα μετέφερε τα μηχανήματα της από το Κρανίδι. Η επιχείρηση στήθηκε πριν δύο μήνες και οι δύο νέες «businesswomen» δηλώνουν ήδη ικανοποιημένες από τον κύκλο των εργασιών τους.

Οι τιμές για την κάθε επισκευή υποδήματος κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών ευρώ, ποσά στα οποία περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Για κάθε εργασία η Ελίνα και η Λίτσα δίνουν πάντα απόδειξη στον πελάτη. «Θέλουμε να λειτουργούμε σωστά σαν επιχείρηση και να πληρώνουμε τις οφειλές μας στην Εφορία», μου δήλωσαν με σοβαρότητα και μου έδωσαν την εντύπωση ότι νοιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση που λειτουργεί νομίμως η επιχείρηση τους. Μια «επιχείρηση» σε χώρο μόλις τριών τετραγωνικών μέτρων, που κόβει απόδειξη για δύο ευρώ, όταν άλλοι δεν δίνουν αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισπράττουν από τους πελάτες τους! Μέσα στο περιβάλλον της διαφθοράς, της απάτης, της παρανομίας και της φοροδιαφυγής, είναι παρήγορο ότι υπάρχουν ακόμη στον τόπο μας υγιείς δυνάμεις νέων που δίνουν μάχες. Όταν είπα στην Ελίνα και τη Λίτσα ότι θα γράψω την Ιστορία τους, εκείνες, με αφοπλιστική αφέλεια με ρώτησαν: «Και πόσο θα στοιχίσει αυτό;». Αν είναι δυνατόν! Η Ελίνα και η Λίτσα, οι αληθινές πρωταγωνίστριες της εποχής μας.