Γράφει ο Γιάννης Στριλιγκάς*

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 11 Ιουλίου 2014

Υπέρβαση

Αδυνατώ να κατανοήσω ότι το κύριο πρόβλημά μας είναι η ανικανότητα των πολιτικών, όχι βέβαια ότι τους χαρακτηρίζει η περίσσια ικανότητα, αλλά γιατί είναι ντροπή για μας τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια να περιμένουμε να μας σώσουν οι τριακόσιοι.

Όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα είναι μια προνομιακή χώρα και πράγματι είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μια χώρα που μπορείς να βγάλεις λεφτά πουλώντας τον ήλιο, το νερό της θάλασσας και τα ερείπια των προγόνων μας.

Ναι, έτσι είναι, ζούμε από τις υποδομές των αρχαίων παππούδων μας, τους οποίους βέβαια και μισούμε γιατί δεν καταφέραμε ποτέ να τους ξεπεράσουμε και ζούμε και από τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο και το θαλασσινό νερό.

Άνετα, θα μπορούσαμε να ήμασταν και  μωροπίθηκοι εξαρτώμενοι από τους μεγαλύτερους της αγέλης και την φύση.

Το πρόβλημα μας είναι ένα: Είναι η αδυναμία μας να κατανοήσουμε τον πραγματικό κόσμο.

Στον πραγματικό κόσμο υπάρχει το ΕΓΩ, της απεξάρτησης και της αποτελεσματικότητας.

Το ΕΓΩ ως απεξάρτηση,  μας είναι εδώ απαραίτητο για την απεξάρτησή μας από τους σωτήρες -πολιτικούς.

Το ΕΓΩ της αποτελεσματικότητας, μας είναι απαραίτητο ως μονόδρομος ατομικής ευθύνης δράσης και αποτελέσματος.

Δεν χρειαζόμαστε πολλά.

Λίγο  μυαλό με προνόμια χρειαζόμαστε, άξιο να προσθέσει πάνω από τα εισοδήματα που μας έχουν εξασφαλίσει οι παππούδες μας και η Ελλάδα ως προνομιακή χώρα και δύο τρία τέσσερα σύγχρονα προϊόντα για να τα πουλούμε στα υπόλοιπα επτά δισ. του κόσμου.

Μα είναι τελικά τόσο δύσκολο να επινοήσουμε δύο τρία τέσσερα εξαγώγιμα προϊόντα;

Είναι προνόμιο που είμαστε μικρή οικονομία γιατί είναι εύκολο ακόμη και να διπλασιάσουμε το ΑΕΠ μας στα επόμενα δέκα χρόνια, αντιθέτως μια μεγάλη οικονομία όπως πχ της Αμερικής είναι αδύνατο να το πετύχει.

Οι ασχολούμενοι με την οικονομία ξέρουν ότι είναι εύκολο να κάνεις τον τζίρο σου από τα πέντε ευρώ – δέκα, αντιθέτως τα πέντε εκατομμύρια δεν γίνονται εύκολα δέκα.

Είναι δική μας δουλειά ο σχεδιασμός ενός προϊόντος, όχι των τριακοσίων της βουλής.

Και λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά, πολλά τρισ για επενδύσεις σε venture capitals και άλλα παρόμοια χρηματοοικονομικά προϊόντα, αρκεί να υπάρχει σχέδιο – πλάνο.

Ξέρω, υπάρχουν εμπόδια φορολογικά, γραφειοκρατικά κτλ, αυτά όμως μπορούν και ξεπερνιούνται από όποιον θέλει να τα ξεπεράσει.

* Ο κ. Γιάννης Στριλιγκάς ασχολείται με την αγροτική οικονομία

Ystriligas@hotmail.Com

Πηγή: Capital