Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 18 Αυγούστου 2014

Τσίπρας-Σαμαράς

Στα σοβαρά, όλοι συζητούν για ανάπτυξη. Μόνο που με όσα υποστηρίζουν κάνουν τα πάντα για την υπονομεύσουν και να την ματαιώσουν. Η ανάπτυξη δεν είναι πολιτική. Είναι «αποτέλεσμα» πολιτικής. Κι όταν όσα γίνονται οδηγούν στην καθυστέρηση και το περιθώριο η χώρα είναι καταδικασμένη. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη, κατ αρχήν,  η δημιουργικότητα. Που οφείλει να βασίζεται σε μια παιδεία ανοιχτή, πρωτοποριακή, πρόθυμη να απορροφήσει μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες. Όπως η Φινλανδία και η Δανία λ.χ. Βλέπει κανείς τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Απαραίτητη επίσης είναι και η κυριαρχία των επιλογών του καταναλωτή. Γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεκαθαρισθεί ποιές επιλογές και δραστηριότητες αξίζουν πράγματι τον κόπο να  προωθηθούν και ποιες να εγκαταλειφθούν – με απόλυτη ελευθερία για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Δίχως κρατικές παρεμβάσεις, ελέγχους, κανονισμούς και άδειες. Πάνω στην λογική πως όλα επιτρέπονται, εκτός από όσα ρητά απαγορεύονται. Μακρινό όνειρο για την Ελλάδα του σήμερα, δηλαδή.

Άλλο κρίσιμο ζήτημα, ο σεβασμός και η προστασία θεσμών που περιορίζουν την κρατική εξουσία κι’ αυθαιρεσία. Πρωταρχικός ανάμεσά τους η ατομική ιδιοκτησία. Που σήμερα στην Ελλάδα χτυπιέται βάναυσα στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για την διάσωση του δημοσίου. Σοσιαλιστικές αντιλήψεις σε πολιτικές κυβερνήσεων θεωρητικά φιλελεύθερων! Με την ατομική ιδιοκτησία σε διωγμό δεν υπάρχει άμυνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας. Και η δημοκρατία χάνει συνέχεια υποστηρικτές. Με την οικονομική ανάκαμψη να μετατρέπεται σε χίμαιρα και ανάμνηση.

Ανάπτυξη τέλος δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα πολιτιστικό περιβάλλον που εκθειάζει τον εξισωτισμό, βλέπει με καχυποψία το κέρδος και δεν πανηγυρίζει για επιχειρηματικά επιτεύγματα. Η θεοποίηση της σιγουριάς της δημοσιο-υπαλληλίας  σκοτώνει την ατομική αναζήτηση και την όποια προσπάθεια εφαρμογής νέων ιδεών.

Πόσο μακριά λοιπόν βρίσκεται στην πραγματικότητα η ανάπτυξη από την χώρα μας;

 

Πηγή: Ανδρέας Ανδριανόπουλος