Γράφει ο Στέλιος Σταυρίδης

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 31 Μαρτίου 2005

grafeiokratia

 

Ακόμα μια φορολογική επιδρομή – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις – είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις μας διαβεβαιώνουν  – λες και είναι τουρίστες σε αυτόν το τόπο – ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι φόροι. Στην πράξη όμως, συνεχώς αυξάνουν τους πάσης φύσεως φόρους, γονατίζοντας την αγορά και τον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο.

Μας διαβεβαιώνουν επίσης ότι θα μειώσουν το «Kράτος» και τις αντίστοιχες δαπάνες, αλλά το κράτος διογκώνεται.

Τι και αν κάποιες φωνές, τονίζουν συνεχώς, ότι για να αναπτυχθεί η οικονομία μας χρειάζεται ριζική πλέον μείωση του κράτους. Αλλιώς, οι κατά καιρούς Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα «εισβάλλουν» με τρόπο βίαιο στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.

Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ώστε να γίνει αντιληπτό ποιοι και πώς επιβαρύνουν τις τσέπες όλων μας:

Το 2000 στην ΕΡΤ, μετά από εθελουσία έξοδο που στοίχισε πάνω από 300.000.000 € (τριακόσα εκατομμύρια ευρώ) έφυγαν 1.000 (χίλιοι) δημοσιογράφοι. Μέχρι το 2004 είχαν προσληφθεί 1.700!!!

Αυτές τις μέρες επιτεύχθηκε χρυσή συμφωνία στον ΟΤΕ: 4.600 εργαζόμενοι βγαίνουν σε εθελουσία, τους αναγνωρίζονται (= χαρίζονται) 8 χρόνια (πλασματικής) σύνταξης, και ο καθένας παίρνει και 270.000 € κατά μέσον όρο. Παράλληλα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΟΤΕ, αρνούνται την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, παρόλο που ο ΟΤΕ δεν είναι παρά μια ακόμα ΑΕ.

Το αντίστοιχο κόστος που φυσικά πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, ξεπερνάει το 1,5 δις € (!), όσα δηλαδή θα εισπράξει η Κυβέρνηση από την αύξηση του ΦΠΑ σ’ ένα χρόνο!

Να λοιπόν γιατί τα νέα μέτρα είναι «επιβεβλημένα» (όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι).

– Να λοιπόν γιατί τα νέα μέτρα είναι «επιβεβλημένα» (όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι).

– Να γιατί οι ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μεγάλες.

– Να γιατί κολλάνε την ταμπέλα του «νεοφιλελεύθερου» σε όποιον τολμάει να μιλήσει για μείωση τους κράτους.

Συντεχνίες, πολιτικοί και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες δεν βλέπουν με καλό μάτι την μείωση του κράτους.

Για την σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, όλοι έχουν ευθύνη και φυσικά λίγη σημασία έχει ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο. Στο εξής «σύμμαχος» και πολιτικός εκφραστής του Έλληνα πολίτη πρέπει να είναι εκείνος ή εκείνοι οι πολιτικοί που θα μειώνουν συνεχώς και ραγδαία το κράτος.

31-03-2005