Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στο European Business Review στις 3 Σεπτεμβρίου 2014

ISIS

(Φωτογραφία: Randy Bish, Pittsburgh Tribune-Review, 27.8.14)

 

Ο «Κύκλος των Οικονομολόγων» σήμερα ανησυχεί πολύ σοβαρά και δεν αποκλείει, κάπου προς το 2025, ο πλανήτης να αντιμετωπίσει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο

 

«Η βία και η σύγκρουση είναι τα μοναδικά μονοπάτια επιβίωσης για τους μαφιόζους τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως σήμερα διαθέτουν ισχυρή οικονομική επιφάνεια»

 

Τιερρύ Βολτόν,

Συγγραφέας, δημοσιογράφος,

ειδικός στην μελέτη του Ισλάμ

 

 

 

Ο «Κύκλος των Οικονομολόγων» στην Γαλλία είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν οικονομολόγοι που αρνούνται να βλέπουν την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με ασαφή κριτήρια και ιδεολογικά γυαλιά, τα οποία στην ουσία τίποτα δεν εξυπηρετούν πέρα από φαντασιώσεις και ιδιοτέλειες πολιτικού χαρακτήρα. Με πρόεδρο τον καθηγητή Ζαν-Ξαβιέ Λορενζί, ο «Κύκλος των Οικονομολόγων» σήμερα ανησυχεί πολύ σοβαρά και δεν αποκλείει, κάπου προς το 2025, ο πλανήτης να αντιμετωπίσει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Την άποψη αυτή ο καθηγητής Ζαν-Ξαβιέ Λορενζί εκφράζει σε ένα εντυπωσιακό βιβλίο του με τίτλο «Ο Κόσμος της Βίας, η παγκόσμια οικονομία 2015-2030».

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που κάνει παρόμοια πρόβλεψη. Ο επίσης Γάλλος Τιερρύ Βολτόν, συγγραφέας και πρώην μεγάλος ρεπόρτερ στο περιοδικό Λε Πουέν, στο βιβλίο του «Ο 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος» υπογραμμίζει ότι αυτός έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί την προσεχή δεκαετία. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Μπρους Μπρόβερ ο οποίος, στο βιβλίο του «Την ώρα που η Ευρώπη κοιμάται» και υπότιτλο «το Ισλάμ την καταστρέφει εκ των ένδον», τονίζει ότι «η δημογραφική κατάρρευση της γηραιάς ηπείρου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της πτώσεώς της, όπως συνέβη και με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία».

Αυτή την δημογραφική κατάρρευση χρησιμοποιεί και ο καθηγητής Λορενζί για να υπογραμμίσει ότι, σε συνδυασμό με την μαζική μετανάστευση προς την γηραιά ήπειρο πληθυσμών κυρίως από την βόρεια Αφρική, θα καταλήξει αναπόφευκτα σε μείζονα σύγκρουση. Ήδη, στην Γαλλία, εκθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας –στο οποίο έχουν θητεύσει τόσον ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζύ όσο και ο νυν πρωθυπουργός κ. Μανουέλ Βαλς– τονίζουν ότι η βαθμιαία ισλαμοποίηση νέων αραβο-μουσουλμάνων θα οδηγήσει σε προσχεδιασμένες αποσταθεροποιητικές εξεγέρσεις, που στόχο θα έχουν την πρόκληση ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Παρόμοιες καταστάσεις θα δημιουργηθούν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και το Βέλγιο –χώρες στις οποίες ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει διπλασιασθεί τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Έτσι, στην γηραιά ήπειρο, από την μία πλευρά ο πληθυσμός της γηράσκει και χάνει δυνάμεις δημιουργίας και οραματισμού και, από την άλλη, ένα σημαντικό κομμάτι της εισαγόμενης νεολαίας υποκύπτει στις σειρήνες του θρησκευτικού φανατισμού. Ακόμα χειρότερα, η χρηματοοικονομική κρίση οδηγεί εκτός Ευρώπης και πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που σταδιακά στερεί την γηραιά ήπειρο από καινοτομίες και τεχνικούς νεωτερισμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, η γήρανση της Ευρώπης την απομακρύνει από την τεχνική πρόοδο, αυξάνει τις δαπάνες για ιατρική φροντίδα και κοινωνική προστασία και μειώνει την αποταμίευση.

Την ίδια στιγμή, γύρω από την Ευρώπη η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Στην Μέση Ανατολή είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις θα πιέζουν το Ισραήλ, με απώτερο σκοπό να το αναγκάσουν να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα. Για τους χυδαίους και κυριολεκτικά αδίστακτους ισλαμιστές, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμμία απολύτως αξία. Αυτό το βλέπει κανείς στην στρατηγική της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην συνολική τρομοκρατική στρατηγική που χρησιμοποιούν οι ισλαμικές μαφίες.

Θα πρέπει δε να θεωρείται σίγουρο ότι θα επιδιώξουν και μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Όσο το Ισλάμ βλέπει την Ασία να ανεβαίνει οικονομικά και να ενσωματώνεται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, τόσο θα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση των πιο ευάλωτων ασιατικών χωρών, στις οποίες όμως υπάρχει και ισχυρή ισλαμική παρουσία. Κατά κύριο λόγο θα επιχειρηθεί και η αξιοποίηση της αντιπαλότητος μεταξύ Κίνας και Ινδίας, αλλά και Κίνας-Αμερικής, με επίκεντρο την κυριαρχία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι δε πολύ πιθανόν μία κρίση στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ να ξεκινήσει από γεγονότα τύπου εξαφάνισης ενός μαλαισιανού αεροπλάνου, ή ακόμα από μία αντιπαράθεση Κίνας και Ιαπωνίας –η οποία ήδη τελεί εν υπνώσει.

Εν ολίγοις, η ισλαμική πανώλη θα επιδιώξει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να είναι αυτός των πολλών εστιών, γεγονός που θα τον καταστήσει και μακράς διάρκειας. Μία ιδιαιτερότητα του πολέμου αυτού θα είναι η μετωπική επίθεση μιας «ιδεοθρησκείας», του Ισλάμ εν προκειμένω, κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της χριστιανικής θρησκείας και των δυτικών αξιών. Στην ουσία, δηλαδή, θα επιβεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό η θεωρία του Σάμιουελ Χάντινγκτον περί συγκρούσεως των πολιτισμών –φαινόμενο που δεν έχει καμμία σχέση με το ιδεολογικο-πολιτικό περιεχόμενο των δύο προηγούμενων παγκοσμίων πολέμων.

 

Πηγή: European Business Review