Γράφει ο Στέλιος Σταυρίδης

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 16 Απριλίου 2011

sofa

Οι χώρες δανείζονται για να δημιουργούν υποδομές που φέρνουν ανάπτυξη και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους λαούς τους. Όχι για να σπαταλούν, να λεηλατούν και να σκορπίζουν σκανδαλώδη προνόμια σε κομματικούς στρατούς.

Όταν ένας πατέρας δανείζεται και ταυτόχρονα δίνει ασταμάτητα στο ένα του παιδί (δημόσιος τομέας), μοιραία δεν περισσεύει τίποτα για το άλλο (ιδιωτικός τομέας).

«Η κοινωνία πιστεύει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ακόμα δυναμικότερης ανάπτυξης και να μειώσουμε δραστικά την ανεργία». Τη δήλωση αυτή έκανε ο επιφανέστερος επιχειρηματίας του Πακιστάν, Mian Muhammad Musa.

Στην Ελλάδα, τριανταπέντε χρόνια αντιπαραγωγικού κρατισμού, στείρου και καταστροφικού συνδικαλισμού, αχρείου κομματισμού, ανεύθυνης και κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας, απίστευτης τεμπελιάς και ασυδοσίας και συστηματικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης (που θα ζήλευε ακόμα και ο Γκαίμπελς), εμποδίζουν πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει αίσθημα δικαιοσύνης, αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων και ορθή κρίση.

Ενώ η χώρα βουλιάζει ραγδαία και οι ασθενέστεροι πλήττονται βάρβαρα, οι συμμορίες και οι θίασοι–υπηρέτες τους, συνεχίζουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι, αποκλείοντας κάθε νοικοκύρεμα, κάθε μεταρρύθμιση, κάθε πρόοδο. Στρατιές ατέλειωτες κρατικοδίαιτων και αργόσχολων κηφήνων (που αμείβονται αδρά), όλη μέρα δίνουν «γραμμή» χάρη στα ΜΜΕ, που τους δίνουν βήμα, άφθονο χρόνο και περισσή προβολή. Τελευταία δημιουργήθηκαν και νέα τάγματα «στρατού», που υπηρετούν στο διαδίκτυο. Σχολιάζουν την επικαιρότητα ανάλογα με τα συμφέροντά τους, γράφουν απίστευτες ανακρίβειες και ατελείωτες θεωρίες συνομωσίας, υβρίζουν όσους προσπαθούν να εξορθολογήσουν και να νοικοκυρέψουν και διασπείρουν ψευδέστατες – δήθεν έγκυρες και τεκμηριωμένες – ειδήσεις.

Έτσι, χάρη και στο ταχύτητα επεκτεινόμενο διαδικτύο, Έλληνες και Ελληνίδες κάθε ηλικίας πέφτουν εύκολα θύματα όλων αυτών των «συμμοριών», που θέλουν απλά να διατηρήσουν τα προκλητικότατα και αντικοινωνικά κεκτημένα τους. Καλοπροαίρετοι πολίτες γίνονται άβουλα όργανα και ρίχνουν καθημερινά άφθονο νερό στο μύλο όλων εκείνων που συνεχίζουν ακάθεκτοι και παντελώς ανενόχλητοι να καταστρέφουν την Ελλάδα. Απολαμβάνοντας την ασυλία της Πολιτείας, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Σε αναρίθμητες παρεμβάσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, αλλά και στο διαδίκτυο (με τη βοήθεια και βίντεο) η άθλια προπαγάνδα πάει σύννεφο.

Εργατοπατέρες, αμόρφωτοι πολιτικοί, αστοιχείωτοι δημοσιογράφοι και επιστήμονες της δεκάρας μας αποπροσανατολίζουν, τονίζοντας π.χ. ότι η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος (σε ποσοστό % του ΑΕΠ) από εμάς. Το δικό μας όμως χρέος είναι κατά 80% εξωτερικό (άρα προς τρίτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ενώ της Ιαπωνίας κατά 80% εσωτερικό. Σκεφθείτε τι βιομηχανία θα έφτιαχναν οι Ιάπωνες, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργούσαν και τι πλούτο θα έφερναν στη χώρα τους επί δεκαετίες, με (δανεισμό) ενός δισ. ευρώ. Αντιθέτως, εμείς οι νεοέλληνες, πολλαπλάσια ποσά τα «εξαερώσαμε» με κλεψιές, λοβιτούρες, κομπίνες, λεηλασία και αντιπαραγωγική κατανάλωση.

Ο συρφετός της παραπληροφόρησης τονίζει, ότι οι περισσότεροι σιδηρόδρομοι στην Ευρώπη είναι ζημιογόνοι. Δεν μας λένε, όμως, οι κύριοι αυτοί που επέτρεψαν στον ΟΣΕ να στοιχίσει 10 δις ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ αυτοί φρόντιζαν μόνο για τις παχυλότατες αμοιβές τους και την τεμπελιά τους, τι επενδύσεις έχουν γίνει στην Ευρώπη. Σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία κ.λπ., βλέπεις υπερσύγχρονους συρμούς και επιβλητικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, τεραστίων δυνατοτήτων, να διακινούν με άνεση, ασφάλεια, ταχύτητα και φοβερή χρονική ακρίβεια, εκατομμύρια επιβάτες. Σταθμούς με εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ.

Επομένως, κάποια ελλείμματα είναι ανεκτό να δημιουργούνται από τεράστιας προστιθέμενης αξίας επενδύσεις, που όμως αξιοποιήθηκαν πλήρως, προς τεράστιο όφελος καταναλωτών και φορολογουμένων. Εδώ, αντιθέτως, 10 δις ευρώ χρέος (ΟΣΕ), συνοδεύτηκαν από  εγκατάλειψη, κατάρρευση και τριτοκοσμικές συνθήκες (του 1950), δηλαδή βρώμα, δυσωδία και απολύτως  καμμία εξυπηρέτηση. Πολιτικοί, συνδικαλιστές και προμηθευτές του Δημοσίου, φούσκωναν τις τσέπες τους στήνοντας χορό κραιπάλης κατά του πολίτη. Να γιατί καταφεύγουν σε λυσσαλέα προπαγάνδα.

Πολλοί γκαιμπελίσκοι, δικαιολογώντας τις ακραίες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ (ιδιοκτήτριας της ΔΕΗ), λένε: «Το τελευταίο πρόβλημά μας είναι η συμπεριφορά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Υπάρχουν τόσα άλλα πολύ οξύτερα και πολύ πιο σημαντικά». Πόσοι άραγε κατανοούν ότι τα 3 τεράστια προβλήματα της χώρας, ελλείμματα, δημόσιο χρέος, απουσία ανάπτυξης, οφείλονται κυρίως σε νοοτροπίες τύπου ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ; Που αν δεν τσακιστούν, η χώρα μέλλον δεν έχει. Γι’αυτό και η ανοχή των κυβερνώντων, αλλά και η αποκρουστική υποστήριξη αυτής της κουλτούρας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας (ως αξιωματικής), είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη και εγκληματική. Ψηφοθηρία κι ας γίνουν όλα στάχτη !

Η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων οφείλει να αντιδράσει πριν είναι πολύ αργά.  Αν θέλουμε να φύγουν από το σβέρκο μας όλοι αυτοί που μας καταστρέφουν, πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ για να ενώσουμε τη φωνή μας. Τη φωνή της σύνεσης, του νοικοκυρέματος, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.