Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στο European Business Review στις 3 Σεπτεμβρίου 2014

Qatar

 (Φωτογραφία: Nicolas Vadot, www.nicolasvadot.com)

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες προς την Fifa για τις κατασχέσεις αυτές, αλλά ως φαίνεται η κορυφαία παγκόσμια ποδοσφαιρική αρχή αρκείται σε ήπιες διαμαρτυρίες με τις οποίες κανείς δεν ασχολείται.

 

Ο Χ.Γ., 21 ετών, από το Νεπάλ, μέσα από διαδικασίες που θυμίζουν 15ο αιώνα, βρέθηκε στο Κατάρ, εργάτης στην ανέγερση κάποιου γηπέδου ποδοσφαίρου. Ιδού η συγκλονιστική μαρτυρία του, όπως προβλήθηκε από το γαλλικό παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι France 24, το οποίο μεταδίδει σε γαλλικά, γαλλικά και αραβικά:

«Προσληφθήκαμε για εργάτες στο Κατάρ από έναν μεσίτη στο Κατμαντού, που είναι γνωστός για τις δουλειές που κάνει με τα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας σε αυτά φθηνά εργατικά χέρια από την περιοχή μας. Σε μένα και σε άλλα 160 άτομα υποσχέθηκε δουλειά στο Κατάρ όπου έχουν δρομολογηθεί τεράστια έργα υποδομής ενόψει του παγκοσμίου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο το 2022. Οι περισσότεροι από εμάς που δεχθήκαμε την πρόταση υπογράψαμε ένα χαρτί, αλλά καλά-καλά δεν καταλαβαίναμε τί έγραφε. Εξάλλου, ο τύπος που μάς έβαλε να το υπογράψουμε δεν σήκωνε και πολλές κουβέντες

»Φθάσαμε έτσι στο Κατάρ πριν 10 μήνες και με το που βάλαμε τα πόδια μας κάτω κάποιοι τύποι μάς πήραν τα διαβατήρια, που σήμερα δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Στην συνέχεια, μάς οδήγησαν σε κάτι υπόγεια δωμάτια όπου ζούμε υπό το έδαφος, ανά πέντε σε κάθε δωμάτιο, με υποτυπώδη εξοπλισμό υγιεινής και σχεδόν ανύπαρκτο κλιματισμό. Ενώ μάς είχαν υποσχεθεί αμοιβή 300 δολλάρια τον μήνα για 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, στο δεκάμηνο έχουμε πάρει μόνον 600 δολλάρια…

»Στον κάτω κόσμο που ζούμε, η ζέστη είναι αφόρητη, υπάρχουν μέρες που φθάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Και επειδή όλοι μας είμαστε από τα Ιμαλάϊα και ασυνήθιστοι σε τέτοιες θερμοκρασίες, στους δέκα μήνες πέθαναν τέσσερα από τα 160 άτομα που ήλθαμε εδώ και κάποιοι άλλοι είναι ετοιμοθάνατοι… Πολλοί από εμάς πάσχουν από αφυδάτωση και σίγουρα δεν θα την γλυτώσουν. Όλες οι διαμαρτυρίες μας πάνε στον βρόντο και στην ουσία ούτε ξέρουμε ποιος είναι ο εργοδότης μας. Εκεί που έχουμε φτάσει δεν μάς νοιάζει τίποτα. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και ας γίνει ό,τι να’ναι. Πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι το παγκόσμιο κύπελλο του 2022 «οικοδομείται» από σκλάβους και αυτό είναι μεγάλη ντροπή…».

Μία ντροπή που οι Γάλλοι ρεπόρτερ του καναλιού France 24 κατέγραψαν με εικόνες που μόνον οργή προκαλούν και οι οποίες γλύτωσαν από την κατάσχεση του εξοπλισμού του τηλεοπτικού συνεργείου γιατί είχαν καταγραφεί σε κρυφή κάμερα. Όπως μάθαμε, οι αρχές του Κατάρ ελέγχουν σχολαστικά τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών συνεργείων που βγαίνουν από την χώρα και, κάθε φορά που το δημοσιογραφικό υλικό δεν είναι της αρεσκείας τους, κατάσχεται!

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες προς την Fifa για τις κατασχέσεις αυτές, αλλά ως φαίνεται η κορυφαία παγκόσμια ποδοσφαιρική αρχή αρκείται σε ήπιες διαμαρτυρίες με τις οποίες κανείς δεν ασχολείται. Ωστόσο, το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεδομένου ότι και η ανάθεση της διοργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ –όπου τον Ιούνιο οι θερμοκρασίες φθάνουν 45° και 50° Κελσίου– έχει πίσω της ένα διόλου τιμητικό για την Fifa παρασκήνιο. Θεωρείται έτσι βέβαιον ότι, κάποιοι από αυτούς που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Κατάρ, έχουν φουσκωμένους λογαριασμούς στα νησιά Κέϋμαν, αλλά δεν υπάρχει καμμία αρχή που να μπορεί να ελέγξει σε ποιον βαθμό οι υποψίες που εκφράζονται έχουν και την απαραίτητη βάση.

Για το σκλαβοπάζαρο, όμως, οι εικόνες και το ρεπορτάζ των Γάλλων συναδέλφων δεν σηκώνουν αμφισβήτηση.

Απομένει, ωστόσο, να δει κανείς αν κάποιοι θα συγκινηθούν από παρόμοιες αποκαλύψεις, που προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια δικαίου και σεβασμού του ανθρώπου. Δεν θα πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε ότι οι Άραβες έχουν μακραίωνη παράδοση στο δουλεμπόριο, την οποία είχε περιγράψει και ο μεγάλος τους φιλόσοφος Ιμπν Χαλντούν –ο οποίος, όμως, σε χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία (κύριοι χρηματοδότες της ισλαμικής τρομοκρατίας και βίας), είναι σίγουρα απαγορευμένος. Όπως συμβαίνει και με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πηγή: European Business Review