Γράφει ο Φάνης Ζουρόπουλος*

Δημοσιεύθηκε στο European Business Review στις 5 Σεπτεμβρίου 2014

connected world

Αυτό το καλοκαίρι το διαδίκτυο κτύπησε “κόκκινο”! Ανέβασε φοβερά βίντεο, πέρασε μεγάλες ειδήσεις, επηρέασε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σκόρπισε φρίκη και φόβο με τις “αιματοβαμμένες” φωτογραφίες των τζιχαντιστών και των ισλαμιστών ανταρτών.

 

Παράλληλα, μας ανάγκασε να παραδεχθούμε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις που έχει στη δημοκρατία και στη λειτουργικότητα των δυτικών χωρών.

Τελικά, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το διαδίκτυο είναι ένας απεριόριστος χώρος ανταλλαγής απόψεων και ιδεών και μία ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης. Η αναρχία που επικρατεί στην λειτουργία του το καθιστά σαγηνευτικό και για εκατομμύρια ανθρώπους διευρύνει τα όρια της δημοκρατίας γιατί δίνει βήμα σε όλους. Μέχρι εδώ καλώς. Που είναι όμως το πρόβλημα; Είναι η χωρίς κανένα φιλτράρισμα αναπαραγωγή κατασκευασμένων ψεμάτων, ακροτήτων, παλαβών απόψεων, εξωπραγματικών καταστάσεων και φαντασιώσεων του κάθε “ψεκασμένου”. Η είδηση δεν περνάει από τον δημοσιογράφο πριν ανεβαστεί, όπως γίνεται στις εφημερίδες ή στα έγκυρα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ. Ούτε καν την διαβάζει αυτός που την ανεβάζει. Αρκεί να δει τον τίτλο που αν είναι και λίγο ερεθιστικός τελείωσε…

Εκεί στηρίζεται και η μεγάλη δύναμη του διαδικτύου: στην ταχύτητα της διάδοσης και στην πολύ μεγάλη διείσδυσή του… Υπάρχει πια ένας κόσμος που ζει στον κόσμο του διαδικτύου και μόνο, πιστεύει ότι βρίσκει εκεί και αντιμετωπίζει καχύποπτα οτιδήποτε άλλο. Οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ανακρίβειες, τα κουτσομπολιά και τα ανακυκλωμένα “ρεπορτάζ”, έχουν ριζώσει βαθειά στο συλλογικό υποσυνείδητο αυτού του κόσμου και αποτελούν το καλύτερο λίπασμα για διάφορα ακραία υπερλαϊκιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται ραγδαία σε δεκάδες χώρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο χάος που πιθανόν δεν έχει και λύση. Οι πολιτικοί όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μ’ αυτό τον κόσμο, ούτε τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, που “κρυφοκοιτάνε” όμως κάποιες έστω σοβαρές αναρτήσεις…

Βεβαίως, να μην ξεχνάμε πόσα προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ειδικά σ’ αυτούς που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να μορφωθούν, να ενημερωθούν και να εκφραστούν.

Το πως το διαδίκτυο θα επηρεάσει τον ρου της ιστορίας, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, είναι ίσως ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε.

 

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

 

Πηγή: European Business Review