Γράφει ο Στέλιος Σταυρίδης

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 17 Ιουλίου 2010

Ναυτιλία

Όταν είσαι μικρός, ή οραματίζεσαι τον εαυτό σου μεγάλο και κατακτάς τον κόσμο ή προσπαθείς να μικρύνεις τον κόσμο για να δείξεις το (ανύπαρκτο) ανάστημά σου. Οι Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν σταθερά το πρώτο, οι κρατιστές σταθερά το δεύτερο.

 

Οι Έλληνες εφοπλιστές, αυτοί οι πρωτοπόροι, δημιουργικοί και θαυμαστοί Έλληνες, επενδύουν σε νεότευκτα πλοία το αστρονομικό ποσό των 54 δις δολαρίων (43 περίπου δις ευρώ!) την ίδια ώρα που εμείς «παλεύουμε» να μειώσουμε τα υπέρογκα ελλείμματα, δημιούργημα των κρατιστών. Και ο θαυμασμός μας γίνεται αγανάκτηση, όταν συνειδητοποιούμε ότι το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας ! Μιας Ελλάδας εγκαταλελειμμένης στα χέρια ενός αμετανόητου πολιτικού συστήματος που συνεχίζει να «αρμενίζει» στα θολά νερά του κρατισμού, της σπατάλης και της αναποτελεσματικότητας.

Αυτομάτως αρχίζουν οι συγκρίσεις: οι εφοπλιστές κινούνται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που λες και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ανεγκέφαλους γραφειοκράτες, ούτε πολιτικούς της «πεντάρας» που νομίζουν ότι μπορούν αυτοί να ρυθμίζουν τη λειτουργία των αγορών, τη ροή των παγκοσμίων κεφαλαίων, την καταιγιστική ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας, των παγκοσμίων επενδύσεων.

Εκείνοι στηρίζονται πάνω απ’όλα στην εργατικότητά τους, τη δημιουργικότητά τους, την τόλμη του επιχειρείν, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών, τις υψηλές επιδόσεις τους και την εμπιστοσύνη των παγκοσμιοποιημένων αγορών σε αυτούς.

Δεν στηρίζονται σε (ψεύτικες) επιδοτήσεις, σε διαπλοκή, σε ευνοιοκρατία, σε ειδικού τύπου σχέσεις (κουμπαριές και λοιπά «κονέ»), σε συναλλαγές με το κακοδιοικούμενο και διεφθαρμένο κράτος και τους πάσης φύσεως λειτουργούς – μαφιόζους, που το νέμονται με τρόπο προκλητικό, χυδαίο και καταστροφικό.

Σε αντίθεση με το δήθεν κράτος δικαίου και πρόνοιας, που οι σοσιαλίζουσες και παρακμιακές «δημοκρατικές» δυνάμεις της χώρας έχτισαν, εκείνοι σέβονται τους πελάτες τους. Που τους εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για μεταφορά φορτίων, γνωρίζοντας ότι θα φτάσουν έγκαιρα και σε άριστη κατάσταση στον προορισμό τους.

Και είναι θλιβερό να βλέπει κανείς δήθεν δημοκράτες «αγωνιστές» να ελεεινολογούν αντί να υμνούν τους πανάξιους αυτούς Έλληνες – πρότυπα. Είναι πολιτική, ηθική και κοινωνική κατάντια το γνωστό σύνθημα «εφοπλιστής είναι ληστής». Όχι, κύριοι. Ληστές δημιουργείτε όλοι εσείς με τις σοσιαλ-ληστρικές ανερμάτιστες πρακτικές σας. Προπαγανδίζετε ένα μεγάλο κράτος, παρόλο που εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα από κάθε άλλον, πόσο αυτό το κράτος είναι αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και ανεξέλεγκτο. Και το γνωρίζετε πολύ καλά, διότι με τον α’ ή τον β’ τρόπο όλοι εσείς ζείτε από αυτό, κατά κανόνα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Το μεγαλύτερο, το πολυτιμότερο και το ασφαλέστερο δεκανίκι των κομμάτων εξουσίας και των πάσης φύσεως κρατικοδίαιτων μικρών και μεγάλων συμφερόντων (που το μόνο που γνωρίζουν άριστα είναι να νέμονται το κράτος), είναι οι (δήθεν αγνοί) προπαγανδιστές του κρατισμού και πολέμιοι του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς. Όλοι αυτοί δηλαδή που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Με ενέργειες όπως η προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς λειτουργίας των τουριστικών πακέτων (π.χ. all inclusive), αρμόδιοι για την προώθηση του τουρισμού της χώρας μας, γίνονται γραφικοί και την ίδια δυστυχώς στιγμή κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα κάθε ελπίδα ανάπτυξης του τουρισμού μας. Γαλουχημένοι στον κομματικό σωλήνα του κρατισμού, πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να παρέμβουν στις διεθνείς αγορές και τελικά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαγράφεται η Ελλάδα, σήμερα από την κρουαζιέρα, αύριο από τα υψηλοτάτης προστιθέμενης αξίας για τη χώρα πακέτα all inclusive, μεθαύριο από τον συνεδριακό τουρισμό και σε λίγα χρόνια από τους πάντες. Εκτός φυσικά των σακιδιοφόρων φουκαράδων, χθες της Ευρώπης και αύριο της Ασίας ή της Αφρικής, που μας έρχονται κυριολεκτικά ξυπόλητοι.

Κρατισμός στον τουρισμό, κρατισμός στην παιδεία, κρατισμός στα ελεύθερα επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, η συντεχνιακή αντίληψη αντί να μειώνεται, φουντώνει. Θα μπορέσει αλήθεια αυτή η κυβέρνηση να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, όταν πέντε (όσο υψηλά ιστάμενοι) είναι αποφασισμένοι και 500 ή 500.000 (ή και πολύ περισσότεροι) αμύνονται με νύχια και με δόντια ;

Θαυμάστε το αποτέλεσμα της κατάργησης της βάσης του 10 στα Πανεπιστήμια : 14.000 επιπλέον φοιτητές – «τουρίστες», με ανύπαρκτες γνώσεις (βαθμολογίας 3 & 4, με άριστα το 20), θα μετακομίσουν στην περιφέρεια (περιφερειακή ανάπτυξη α λα σοσιαλίστ – Γκρέκα), χρηματοδοτούμενοι από το υστέρημα των οικογενειών τους, που ζουν σε αγωνία και απόγνωση. Κυρίως αυτοί (λόγω έλλειψης προσόντων), θα στρατευθούν στα κόμματα, θα γεμίσουν τα πανεπιστήμια κουρελαρία, θα εκλέξουν πρυτάνεις, θα κάνουν το παν να καταστρέψουν τα πανεπιστήμια, την παιδεία και την χώρα ολόκληρη. Και φυσικά, θα γίνουν η νέα γενιά των κρατιστών που θα βγάζει στρατιές τεμπέληδων και ανεπρόκοπων Νεοελλήνων, που θα μισούν και θα λοιδορούν (υπνωτίζοντας τις μάζες), θαυμάσιους Έλληνες, όπως οι εφοπλιστές μας!