Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 27 Σεπτεμβρίου 2014

IQ-Test-1

Αρκετοί αναγνώστες βρίσκουν τα κείμενα αυτής της στήλης διασκεδαστικά. Αυτό το έχω συνηθίσει, αλλά κάποτε μου προκαλούσε απορία διότι είχα την εντύπωση ότι ασχολούμαι με πολύ σοβαρά θέματα. Σήμερα θα ασχοληθώ με την, μόνιμη, απορία μου γύρω από το θέμα της ευφυΐας, το οποίο μελετάω από τα σχολικά μου χρόνια χωρίς ποτέ να καταλάβω. Στα τεστ ευφυΐας, τα λεγόμενα IQ, είχα (τότε, ιδίως σε νηπιακή ηλικία) επιδόσεις που η σεμνότητα δεν μου επιτρέπει να αναφέρω. Σπεύδω να προσθέσω όμως ότι έκτοτε τα σκορ αυτά παίρνουν μονίμως την κατιούσα, κυρίως λόγω εξασθένησης της μνήμης, απαραιτήτου συνιστώσας – και συγχωρείστε την λέξη η οποία έχει γίνει συνώνυμος της ηλιθιότητας.

Με χαρακτηριστική μετριοφροσύνη αφού μονίμως προκαλούσα τον εξεταστή να μου αποδείξει που βρήκε το θράσος να υποθέτει ότι είναι εξυπνότερος για να με κρίνει, έβγαλα το συμπέρασμα ότι αυτά τα τεστ μετράνε την επιδεξιότητα του εξεταζομένου να λύνει αυτά τα τεστ. Στα παιδικά μου χρόνια λοιπόν είχα εφεύρει το «βλακόμετρο», δηλαδή ερωτήσεις που αποκάλυπταν την ολιγοφρένεια του ερωτωμένου. Αυτό το συνήθειο περιόρισε σημαντικά τον κύκλο των φίλων μου. Αλλά συνεχίζω.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικοί της RAF εξέταζαν τα καταδιωκτικά που επέστρεφαν, και μετρούσαν τις τρύπες από τα βλήματα των εχθρικών για να δούνε σε ποιό σημείο θα χρειάζονταν επιπλέον θωράκιση. Δεν είναι απλό πράγμα, γιατί επιπλέον θωράκιση σημαίνει επιπλέον βάρος, με αρνητικά αποτελέσματα στην ταχύτητα κτλ. Βρήκαν λοιπόν ότι τα περισσότερα βλήματα είχαν χτυπήσει την άτρακτο, άρα εκεί χρειαζόταν ενίσχυση, αντί της μηχανής!! Έως ότου κάποιος παρατήρησε ότι μετρούσαν τα αεροπλάνα που είχαν επιστρέψει, ενώ εκείνα που είχαν βληθεί στην μηχανή είχαν καταρριφθεί…

Κατά τις πρώτες αποστολές διαστημοπλοίων στο διάστημα οι τεχνικοί της NASA παρατήρησαν ότι τα διάφορα στυλό, διαρκείας ή όχι, δεν λειτουργούσαν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Πολύς κόπος και χρήματα ξοδεύτηκαν για να λυθεί το πρόβλημα, έως ότου κάποιος σκέφθηκε να δοκιμάσουν με ένα απλό μολύβι. (Απορίας άξιον πως δεν σκέφθηκαν τις πλάκες με τα κοντύλια που είχαμε μικροί ή τα αντίστοιχα με κερί που είχαν οι αρχαίοι).

Η «λογική» της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι μία αδιάκοπη σειρά λαθών συλλογισμού, αξιόλογη και άξια καταγραφής ως εγχειρίδιο αβάσιμης επιχειρηματολογίας. Αυτό που έγραψα μόλις είναι λάθος. Διότι κρίνω διά της λογικής ένα σύστημα παραλογισμού, που επιπλέον απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση να σκεφτούν. Απλώς ΘΕΛΟΥΝ και ικανοποιούνται όταν τούς κολακεύουν ότι δεν ευθύνονται για τίποτε και δικαιούνται τα πάντα.

Η επιτυχία τους είναι μεγάλη. Έχουν εμπεδώσει του κόσμου τις βλακείες ως αυτονόητα: «Οι κακόβουλοι ξένοι, το καταστροφικό μνημόνιο και ἡ νομοτελειακή άνοδος στην εξουσία». Και αυτά τα λένε οι δεξιοί. Το θράσος και το ψέμα είναι ο κανόνας. Η περιφερειάρχης (ελέω αστοχίας της ΝΔ στην εκλογική τακτική) δήλωσε: «Πως τολμάνε αυτοί που έφτιαξαν το πελατειακό κράτος…».

Πρώτο λάθος ο συλλογισμός «argumentum ad hominem», δηλαδή δεν αντιλέγω στο επιχείρημα αλλά αυτός που το λέει «δεν δικαιούται διά να ομιλεί». Ουσιαστικότερο είναι, ότι «αυτοί που έφτιαξαν το πελατειακό κράτος», οι περισσότεροι, όταν μυρίστηκαν που πάει το πράγμα, άφησαν το ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν να χώσουν την μουσούδα τους στην νέα ταΐστρα του μέλλοντος. Είναι οι πιο φωνακλάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Εν οίς και η ιδία η περιφερειάρχης.

Το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταρρεύσει εν μια νυκτί εάν δημοσιευότανε η «σκιώδης κυβέρνηση». Αυτό δεν θα το έκανε βεβαίως ποτέ η Κουμουνδούρου, αλλά γιατί δεν το κάνει ἡ Νέα Δημοκρατία;

Επειδή όμως το κείμενο αναφέρεται στην έλλειψη ευφυΐας, θα ήθελα πράγματι να ρωτήσω το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, γιατί, λόγω αδράνειας, επιτρέπει να ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, το «προβάδισμα» του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτου κόμματος, την «νίκη» του στις Ευρωεκλογές (με απώλεια 160.000 ψήφων) και την αυτάρεσκη έπαρση του Τσίπρα, από του ύψους του καλαμιού που έχει καβαλήσει, και δεν λέει ένας, μία φορά, ότι το 23 τοις εκατό που σας προτιμάει, σημαίνει, απλούστατα ότι το 77 τοις εκατό δεν σας θέλει!