Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

alexis-tsipras-giannis-dragasakis

Στην Ελλάδα όσοι πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες προκόβουν. Αυτός είναι ένα λόγος της γενικότερης χρεοκοπίας μας και της κατάστασης υπανάπτυξης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής που κάνουν τη χώρα να μην μοιάζει με χώρα της Ευρώπης.

Μετά τα σκισίματα του μνημονίου στην πλατεία Συντάγματος, την επαναφορά μισθών και συντάξεων με ένα νόμο και ένα άρθρο στα προ 2010 επίπεδα, την μονομερή διαγραφή του χρέους, τη σκληρή διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα της στροφής στο ρεαλισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μιλάνε πλέον για άμεση διαγραφή του χρέους αλλά για απόσυρση και για μείωση των τόκων που πληρώνει η χώρα.

Ιδού τι λέει το ρεπορτάζ: «Μία διαφορετική πρόταση σε σχέση με αυτή που μέχρι τώρα υποστήριζε η Κουμουνδούρου αναφορικά με το χρέος διατύπωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

«Αντί για ΄κούρεμα΄, μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί ΄παγωμένο΄ στα πλαίσια της ΕΚΤ», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Real news, επικαλούμενος προτάσεις οικονομολόγων και επιστημονικών ιδρυμάτων ενώ επανέφερε την πρόταση για σύγκληση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος…».

Η απόσυρση είναι πάγωμα λοιπόν, αλλά το πάγωμα δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα και θα ολοκληρωθεί με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση και έχουν συμφωνήσει οι εταίροι.

Επί της ουσίας, με βάση αυτά που υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι του περίφημου τόξου, ο κ. Δραγασάκης  συντάσσεται με τους «Μερκελιστές» και τους λοιπούς «γερμανοτσολιάδες», όπως χαρακτήριζαν αναφανδόν όλοι αυτοί τα τελευταία χρόνια όσους προσπάθησαν να κρατήσουν τη χώρα όρθια σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Εσχάτως ο κ. Δραγασάκης επινόησε τον όρο απόσυρση του χρέους για να διατυπώσει με άλλα λόγια αυτό που όλοι γνωρίζουν για τον τρόπο που οι τοκογλύφοι «μερκελιστές» της Ευρώπης με τα εδώ υποχείριά τους, τους περίφημους «γερμανοτσολιάδες», προσπαθούν να χαρίσουν το ελληνικό χρέος.

Η στρατηγική που ακολουθούν οι δανειστές τα τελευταία χρόνια και σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν με την επικείμενη συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση με χαμηλά επιτόκια.

Επιμήκυνση με χαμηλά επιτόκια σημαίνει επί της ουσίας έμμεσο  «κούρεμα» του χρέους. Ένα άμεσο «κούρεμα» είναι τεχνικά δύσκολο να περάσει από 27 κοινοβούλια και άρα θα μπορούσε να γίνει μόνο μονομερώς, γεγονός που εκτός από τον κίνδυνο αποπομπής της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ θα είχε σαν συνέπεια μεγαλύτερο κόστος…

Έχουμε ξαναγράψει από αυτή τη στήλη πως ένα χρέος 300 δισ. με επιτόκιο 2% σημαίνει ετήσιο κόστος 6 δισ. το χρόνο και με ένα πιθανό πληθωρισμό της τάξης του 3% σημαίνει στο μέλος πως αντί να πληρώνεις σου πληρώνουν και 3 δισ. το χρόνο για να σου κρατούν το χρέος.

Από την άλλη πλευρά ένα «κούρεμα» κατά 50% που θα μειώσει το χρέος στα 150 δισ. ευρώ, με ένα εχθρικό επιτόκιο 20-30% που θα έδιναν οι αγορές για μια χώρα υψηλού ρίσκου όπως η Ελλάδα θα μας στοίχιζε μόνο 30-50 δισ. το χρόνο…

Με αυτή την πρόταση καταστροφής πολλοί κατάφεραν να κάνουν πολιτική καριέρα στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προ της εξουσίας λοιπόν κάνει στροφή και δεν μιλά για «κούρεμα» αλλά για απόσυρση.

Για να αντιληφθούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται το 2009 πριν τη χρεοκοπία  η Ελλάδα πλήρωνε για τόκους του δημοσίου χρέους περί τα 12 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται περί τα 5,9 δισ. ευρώ. Βλέπε: Οι τόκοι των τοκογλύφων…

Επειδή στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνω κάποια σύγχυση  σε σχέση με τις δυνατότητες ανάπτυξης που μας στερούν οι τόκοι του δημοσίου χρέους, μετά τη χρεοκοπία δεν πληρώνουμε τίποτα από τον προϋπολογισμό για τόκους.

Αν πληρώναμε από τον προϋπολογισμό θα είχαμε πλεόνασμα γενικώς και όχι ειδικώς πρωτογενές πλεόνασμα. Πρωτογενές σημαίνει έσοδα μείον έξοδα χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.

Η πρόταση του κ. Δραγασάκη για απόσυρση ή πάγωμα ή επιμήκυνση με χαριστικά χαμηλό επιτόκιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Στη σωστή κατεύθυνση δεν ήταν η εμφυλιοπολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και της ΧΑ για προσκυνημένους και μερκελιστές σε όσους την υποστήριξαν όταν η χώρα ήταν στα «γόνατα»…

Κατ’ αυτήν την έννοια Αλέξη καλώς όρισες στον κόσμο των Μερκελιστών και των Γερμανοτσολιάδων…

Πηγή: Capital