Γράφει η Μελίττα Γκουρτσογιάννη

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2014

Kurds

Τη στιγμή που γράφονται αυτά τα λόγια μπορεί το Κομπανέ να έχει πέσει. Παρά την ηρωϊκή αντίσταση των υπερασπιστών του, ανδρών και γυναικών. Παρά την συνέχιση των βομβαρδισμών με μεγαλύτερη ένταση από τη μεριά των Αμερικανών και των συμμάχων τους, που προσωρινά αναχαίτισαν την προέλαση των τζιχαντιστών. Και με το αίσχος της κυβέρνησης Ερντογάν: παρά το πράσινο φως της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τα τουρκικά τανκς παραμένουν αδρανή στη μεθόριο, ενώ η τουρκική αστυνομία εμποδίζει βίαια τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα και καταστέλλει σκληρά (με 14 νεκρούς) τις διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία.

Την τελευταία βδομάδα δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία και η κατάστασή τους είναι δραματική

Ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης ξεσπούν διαδηλώσεις Κούρδων και συμπαραστατών τους. Δεν είναι μόνο θέμα συμπαράστασης: Ο πόλεμος μεταφέρεται και στη Ευρώπη. Οι δρόμοι του Αμβούργου έγιναν θέατρο συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και Τζιχαντιστών, η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών είναι πιο πραγματική από ποτέ και η Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν το φαινόμενο προσχώρησης στο φονταμενταλιστικό Ισλαμ νεαρών ατόμων από αυτές τις χώρες και τη φυγή τους στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η υποστήριξη με όλα τα μέσα είναι πια θέμα επιβίωσης του πολιτισμού. Όχι του “δυτικού”, του πανανθρώπινου.

 

Στη χώρα μας που υποτίθεται είμαστε παραδοσιακά φίλοι των Κούρδων, ιδού πεδίο λαμπρό για συμπαράσταση. Δεν βλέπω προς το παρόν τίποτα, εκτός από τη σημερινή διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα.   Ωργανωμένη από την “ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ)” που καλεί σε συμπαράσταση και στιγματίζει τους τζιχαντιστές, αλλά καταγγέλλει τις “ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές που υποστήριξαν το ΙSIS”. (ολόκληρη η ανακοίνωσή τους εδώ).  Συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ευρώπης, η συμμετοχή ήταν μικρή και ετερογενής:  Εκτός από αντιπροσώπους του του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος της Συρίας, και την έντονη παρουσία του ΡΚΚ με φωτογραφίες του Οτσαλάν, συμμετείχε ομάδα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και άλλων αριστεριστών καθώς και μερικοί sui generis εθνικιστές. Τα συνθήματα επίσης ετερογενή, από το γενικό “Ζήτω ο αγώνας του Κομπανέ”, πολλά εναντίον του Ερντογάν και υπέρ του ελεύθερου Κουρδιστάν, έως διάφορα “αντιιμπεριαλιστικά” μεταξύ των οποίων ένα ανεκδιήγητο πανώ αριστεριστών που έγραφε “Η ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ- ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟ ΦΩΣ”!! Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ:”…Η υποκριτική στάση της Δύσης η οποία από τη μία καταγγέλει τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών – που αποτελούν το αποτέλεσμα των συνεχών πολεμικών επεμβάσεων της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής την τελευταία 20ετία- αλλά παρακολουθεί από απόσταση τη σφαγή του κουρδικού λαού…” Παρακολουθεί από απόσταση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς ευρείας συμμαχίας ΗΠΑ και πολλών Ευρωπαϊκών και Αραβικών χωρών. Με μεπολλά και ποικίλα κίνητρα σίγουρα, αλλά όχι και από απόσταση!

Δεν με εξέπληξαν όλα αυτά- τα περίμενα.. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι έγινε αυτή η διαμαρτυρία, έστω και με με όλα αυτά τα αντιφατικά έως ανόητα. Ανάλογα με το επίπεδο της κάθε κοινωνίας και οι διαδηλώσεις της…

Σύντομα όμως οι δημοκρατικές συνειδήσεις στη χώρα μας θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν τα κύματα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

 

Πηγή: Μελίττα Γκουρτσογιάννη