Γράφει ο Ιάσων

Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2014

Alexander-Litvinen

Ανεξιχνίαστες αλλά όχι λησμονημένες. Οκτώ χρόνια μετά…

«Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να πω μερικές κουβέντες στον άνθρωπο που ευθύνεται για τη σημερινή μου κατάσταση. Ίσως να καταφέρετε να μου κλείσετε το στόμα αλλά αυτή η σιωπή θα σας κοστίσει ακριβά. Δείξατε πως είστε τόσο απάνθρωποι, τόσο βάρβαροι, όπως ακριβώς σας παρουσιάζουν οι σκληρότεροι επικριτές σας. Δείξατε ότι δεν σέβεστε την ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία και τις άλλες δημοκρατικές αξίες. Δείξατε ότι είστε ανάξιοι της θέσης σας, ανάξιοι εμπιστοσύνης πολιτισμένων ανθρώπων. Ίσως να καταφέρετε να κάνετε έναν άνθρωπο να σιωπήσει αλλά οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο θα ηχούν στ’ αυτιά σας κύριε Πούτιν, για όλη σας τη ζωή. Ας σας συγχωρέσει ο Θεός για αυτά που κάνατε – όχι μόνο σε μένα αλλά και στην αγαπημένη μου Ρωσία και το λαό της»

Δήλωση Alexander Litvinenko την παραμονή του θανάτου του λόγω τοξικής δηλητηρίασης

Alexander Litvinenko

Στις 23/11/2006 ο πρώην συνταγματάρχης της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB  (πρώην KGB) Αλεξάντερ Λιτβινένκο (όλο το ιστορικό εδώ) 43 ετών, απεβίωσε συνεπεία τοξικής δηλητηρίασης μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Πριν από  εννέα χρόνια, τον Νοέμβριο του 1998, συνταγματάρχης τότε της KGB,  κατηγόρησε δημοσίως τους ανωτέρους του ότι του έδωσαν εντολή να δολοφονήσει τον Ρώσο μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι. Εν συνεχεία συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο Lefortovo. Επικεφαλής της KGB  ήταν τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βεβαίως η Ρωσική δικαιοσύνη απάλλαξε δυο φορές τον Λιτβινένκο, ο οποίος τελικώς έφυγε με την οικογένεια του το 2000 και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου δημοσίευσε βιβλίο με στοιχεία που συσχέτιζαν τις βομβιστικές ενέργειες σε κτίρια της Μόσχας το 1999 με την προεκλογική εκστρατεία του κ. Πουτίν (πρόσφατες πληροφορίες εδώ).

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου περιέγραψε την τραγική κατάσταση του ετοιμοθάνατου Λιτβινένκο, που έχασε τα μαλλιά του, τα νεφρά του καταστράφηκαν και το νευρικό του σύστημα κατάρρευσε εντός λίγων ημερών. Η αστυνομία ανακάλυψε ίχνη από το ίδιο ραδιενεργό υλικό, το πολώνιο 210, που βρέθηκε στο αίμα του Λιτβινένκο, και στο εστιατόριο – μπαρ που επισκέφτηκε την ημέρα που δηλητηριάστηκε, όταν   συνάντησε τον πληροφοριοδότη-κατάσκοπο της FSB (διαδόχου της KGB) Μάριο Σκαραμέλα. Τον πράκτορα που του έδωσε στοιχεία για την δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια.

Στο τελευταίο μήνυμα που υπαγόρευσε την 21η Νοεμβρίου, όταν ο Λιτβινένκο κατάλαβε ότι έχανε και την ζωή του, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση του. «Μπορεί να καταφέρετε να κλείσετε το στόμα ενός ανθρώπου, αλλά η κατακραυγή από ολόκληρο τον κόσμο θα αντηχεί, κε Πούτιν στ’ αυτιά σας για όλη σας τη ζωή» ήταν το κύκνειο άσμα του.

Το ίδιο δήλωσε και ο πατέρας του Λιτβινένκο, γιατρός, ότι τον γιό του «δολόφονησε το καθεστώς με μια μικροσκοπική πυρηνική βόμβα». H επίσημη απάντηση του Κρεμλίνου δόθηκε αμέσως από τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες παράλογες για τις οποίες δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο. Ενώ συμπλήρωσε – ως εάν η σειρά των άλλων (;) τέλειωσε – «Τώρα είναι η σειρά της Βρετανικής αστυνομίας να διαλευκάνει την υπόθεση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν πλέον σαφής στις δηλώσεις του. «Στο πόρισμα των Βρετανών ιατρών δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για βίαιο θάνατο. Άρα δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους συζητήσεις». Ξεκαθάρισε ο κ. Πούτιν.

Anna Politkovskaya

Anna Stepanovna Politkovskaya

Στις 7/10/2006, δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια (όλο το ιστορικό εδώ), από τις ελάχιστα εναπομείνασες ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας στην Ρωσία. Οι δολοφόνοι της δεν έκαναν καμία προσπάθεια να συγκαλύψουν τι ακριβώς ήταν η πράξη τους. Η δολοφονία της συνέπεσε με τα 54α γενέθλια του Πούτιν, που υπήρξε ο στόχος των εντόνων επικρίσεων της. Στα χέρια της αστυνομίας κατέληξε και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της με το υλικό που είχε ετοιμάσει για άρθρο σχετικά με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία. Οι δολοφόνοι κατά την αστυνομία ήταν τουλάχιστον πέντε. Εξ αυτών δύο άνδρες και δύο γυναίκες είχαν αναλάβει την παρακολούθηση της ενώ ο κύριος δολοφόνος πυροβόλησε πέντε φορές.

Τελικώς οι πέντε εκτελεστές δολοφόνοι καταδικάστηκαν (Ιούνιος 2014, πληροφορίες εδώ) οι δυο εξ αυτών σε ισόβια. Όμως η καταδίκη των εκτελεστών δεν ικανοποίησε τους συγγενείς και φίλους της Άννα. Ο γιος  της, Ilya Politkovsky δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία ικανοποίηση. «Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ ληξασα την υπόθεση αυτή μέχρις ότου τα πρόσωπα που διέταξαν τους δολοφόνους εκτελεστές να συλληφθούν και να τιμωρηθούν» κατέληξε.

Καθώς οι δολοφόνοι-εκτελεστές χαμογελούσαν προστατευμένοι μέσα στην άτρωτη γυάλινη κλούβα του δικαστηρίου ο δικαστής Pavel Melyokhin διάβαζε την απόφαση λέγοντας ότι η Άννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε «εξ αιτίας του έργου της που αποκάλυπτε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση της εξουσίας».

Βεβαίως κάποτε οι δολοφονίες αυτές (βλέπε σχετικά εδώ) θα εξιχνιασθούν όταν αποκατασταθεί η ελευθερία και η δημοκρατία στην Ρωσία και αρθεί το «κρατικό» απόρρητο όπως συνέβη και μετά την κατάρρευση του σταλινισμού στη Ρωσία.

 

Πηγή: “ Ξυπνήστε Ρε ”