Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 11 Οκτωβρίου 2014

Tsakalotos

(Φωτογραφία: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το σακίδιο του, Καθημερινή 10.10.14)

 

Όσα και να παίρνουν, όπως και να αμείβονται, οι διάφοροι εναλλασσόμενοι αναπληρωματικοί πρόεδροι που επιστατούν των συνεδριάσεων της Βουλής – δεν πληρώνονται αρκετά. Ανεξαρτήτως του πολιτικού τους προσανατολισμού, είναι άξιοι συμπαθείας. Ομοίως δημοσιογράφοι, ή άλλοι, που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις «συζητήσεις» μην τυχόν και χάσουν καμία εκπληκτική «παρλαπίπα» που θα ξεφύγει από το «έρκος οδόντων» κάποιου πατέρα του έθνους, εν τη ρύμη του λόγου.

Αλλά όλοι αυτοί, εμείς ας μου επιτραπεί, έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε την τηλεόραση, να πάμε καμία βόλτα ή να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Ο προεδρεύων όχι. Γι’ αυτό άλλωστε εναλλάσσονται, για να μην οδηγηθούν σε απονενοημένα διαβήματα διαφυγής. 

Κάποτε η αίθουσα του κοινοβουλίου είχε μία αίγλη. Ο εκλεγείς βουλευτής αισθανόμενος το βάρος της προσκλήσεως στον επίσημο, τον πιο σημαντικό χώρο του κράτους, έχοντας συνείδηση, επιπλέον, ότι εκεί αποφασίζονται οι τύχες του λαού, και κάποτε του Έθνους, φρόντιζε να είναι καθαρός, περιποιημένος, και ντυμένος όπως θα πήγαινε σε μία σημαντική κοινωνική εκδήλωση. Σήμερα οι υπηρέτες των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων έχουν απείρως σοβαρότερη εμφάνιση από πολλούς από τούς δικούς μας «εκπροσώπους». Όνομα και πράγμα.

Φαντάζομαι το άγος αξιοπρεπούς προεδρεύοντος όταν βλέπει να μπαίνει στην αίθουσα βουλευτής ξεκάλτσωτος με «αθλητικό» φανελάκι (δηλαδή στην ουσία εσώρουχο), εμφανώς άπλυτος, αξύριστος και ακούρευτος και επιπλέον αρχίζει συζήτηση καφενείου με καθήμενο συνάδελφο, εν συνεδρία, έχοντας γυρισμένα τα νώτα προς το προεδρείο. Τί να πει κανείς για τις κυρίες, η εμφάνιση, μίας των οποίων, προκάλεσε την επίκληση των Θείων από τον πρόεδρο: «Χριστέ και Παναγιά!»

Απίστευτο αλλά αληθινό. Μορφωμένος γόνος αξιοπρεπεστάτης συντηρητικής οικογένειας, ενεφανίσθη στο κοινοβούλιο με σακίδιο πλάτης! Προαλείφεται μάλιστα για κυβερνητική θέση αν συμβεί το αδόκητο. Δεν θα το πίστευα, επειδή γνωρίζω την ανατροφή του – αλλά είδα φωτογραφία.

Πόσο έχει πέσει το επίπεδο της πολιτικής! Σοβαρότερες του κοινοβουλίου, και πιο αποτελεσματικές στον επηρεασμό της κοινής γνώμης είναι οι διάφορες ενημερωτικές εκπομπές και συζητήσεις, ιδίως στην τηλεόραση. Ακραιφνώς μονομερείς, αφήνουν τους Συριζαίους να μονολογούν ασταμάτητα, διακόπτοντας τους πάντες, ενώ όταν έλθει η ώρα να αναπτύξει έναν συλλογισμό κυβερνητικός, ανακαλύπτουν ότι «δεν έχουν χρόνο» και «πρέπει να πάνε σε διαφημίσεις».

Πιο ενοχλητικό – για μένα – είναι το συνήθειο (βαμμένου αριστερού) παρουσιαστή που αφού προχώρησε σε κοντομάνικα μπλουζάκια κ.τ.λ., απέκτησε το συνήθειο να αποκαλεί, αορίστως, τους παρισταμένους … «παιδιά!». Έτσι γίνονται μαζί και οι τηλεθεατές μία παρέα συνοικιακής καφετέριας. «Λοιπόν παιδιά!» Δεν θα με εξέπληττε αν το άκουγα αύριο και στο κοινοβούλιο.

Άλλο μαρτύριο είναι η ποιότητα των αγορεύσεων. Είναι ολοφάνερο ότι το αγράμματο μπουλούκι που έχει προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να γράψει ούτε «Έκθεση Ιδεών» δημοτικού σχολείου. Προφανώς οι ινστρούχτορες μετά πολυετή εκπαίδευση στις «ΚΟΒΕΣ» έχουν αναλάβει να τους διδάξουν ένα ποιηματάκι. Ένα και μόνο και πάντοτε το ίδιο. Το ποιηματάκι αυτό στον πρώτο στίχο λέει ότι: εσείς που καταστρέψατε την χώρα, ακολουθεί η πρωτοφανής δυστυχία, όλα κατόπιν σχεδίου της τρόϊκας (η Μέρκελ) των οποίων είστε υπηρέτες, οι αυτοκτονίες, η ανεργία κ.ο.κ. τα έμαθαν πλέον απ’ έξω. Όπως και εμείς άλλωστε.

Ο αξιότιμος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποιότητας του κοινοβουλίου – δεν είναι πεπεισμένος πώς έχουμε εμπεδώσει ότι ζητάει εκλογές τρεις φορές την εβδομάδα και το ξαναλέει μέχρι να το κατανοήσουμε. Απορεί μάλιστα και γι’ αυτό μονίμως διερωτάται σηκώνοντας τα φρύδια σε τρεις οριζόντιες ρυτίδες απορίας στο μέτωπο.

Διερωτώμαι μια που λένε τα ίδια και τα ίδια (και θα τα ξαναπούν στην επομένη συζήτηση για τον προϋπολογισμό) γιατί δεν τα γράφουν σε κασέτες να τα παίζει η τηλεόραση σε κάθε τέτοια συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς για την τηλεόραση γίνεται αυτή η παράσταση. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί, επάνω δεξιά στην οθόνη, ένα μικρό «Ε». Διότι περί επανάληψης πρόκειται.