Γράφει ο Γιώργος Καισάριος

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 27 Οκτωβρίου 2014

ΑΒ

Πριν μερικές μέρες ένας φίλος μου είπε ότι έχει βαρεθεί να ακούει πολιτικούς να λένε το “Α”, άλλα όταν βρεθούν στην εξουσία να κάνουν το “Ω”. Εν ολίγοις, έχει βαρεθεί λέει τα ψέματα από όλους και ότι κανένας δεν κάνει αυτό που υπόσχεται.

Πράγματι, νομίζω ότι δεν υπάρχει πολιτικός ή πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, που ενώ είχε υποσχεθεί το Α, όταν βρέθηκε στην εξουσία να κάνει κάτι άλλο.

Η απάντηση στον φίλο μου ήταν η εξής:

“Το πρόβλημα καλέ μου φίλε, δεν είναι ότι ο Χ πολιτικός ή πολιτικό κόμμα σου υποσχέθηκε το Α και έκανε το Ω, άλλα το γεγονός ότι εσύ δεν μπορούσες να διακρίνεις από την αρχή ότι το Α που σου υποσχέθηκαν, ήταν παράλογο και πίστεψες ότι μπορεί να γίνει. 

Διότι αν είχες προκαταβολικά απορρίψει το Α σαν παράλογο ή μη πραγματοποιήσιμο, δεν θα είχες κουραστεί από το πολιτικό σύστημα και δεν θα είχες απογοητευτεί”.

“Μα το Α μου φαίνεται λογικό”, λέει ο κάλος μου φίλος, γιατί να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί; Δεν μπορεί οι αγορές και τα νούμερα να είναι πάνω από τους ανθρώπους”, μου λέει ο κάλος μου φίλος.

Το πρόβλημα λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη δεν είναι τόσο με το πολιτικό σύστημα που υπόσχεται να κάνει το ένα και κάνει το άλλο, αλλά το ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να πιστέψουν το Α, είτε διότι δεν καταλάβουν ότι είναι παράλογο, είτε διότι τους συμφέρει, είτε διότι θέλουν να πιστεύουν στην ελπίδα ότι μπορεί να γίνει, άσχετα αν μέσα τους κάτι τους λέει ότι το Α δεν έχει λογική.

Το γεγονός για παράδειγμα, ότι ακόμα και σήμερα, ο κύριος Σώρρας με τα 600 δις δολάρια είναι ακόμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα, και ότι αφιερώνονται ολόκληρα άρθρα και αναλύσεις περί του ότι δεν ισχύουν αυτά που πρέσβευε, είναι μονό ένα μικρό παράδειγμα.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πιστέψει ότι ο κύριος Σώρρας έχει αυτά τα λεφτά και ότι τον κυνηγάνε οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και ότι είναι δυνατόν να σωθεί η Ελλάδα από αυτόν κτλ κτλ.

Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι κάπως απογοήτευε το πολιτικό σύστημα διότι έκανε το Ω αντί το Α, είναι ευθύνη των πολιτών, διότι έπρεπε να χρησιμοποιούν την κοινή λογική (που δυστυχώς υπάρχει λίγη στην Ελλάδα) και να μπορεί να διακρίνει ότι το Α δεν είναι εφικτό, και ότι θα έκαναν (οι πολιτικοί) το Ω έτσι και αλλιώς.

Άρα αγαπητέ αναγνώστη, οποίος σας υποσχεθεί κάτι που δεν δείχνει να είναι λογικό, μάλλον δεν είναι και χρειάζεται να χρησιμοποιούμε και λίγο το μυαλό μας, προκειμένου να εκτιμήσετε κατά ποσό είναι δυνατόν το Α αντί του Ω.

Και αν θέλετε την άποψη μου, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που λένε το Ω, διότι το Α είναι πιο εύκολο και λαϊκιστικό.

Άρα μην ποντάρετε στο Α, διότι το πιο πιθανό είναι κάποιοι να σας λένε παραμύθια της Χαλιμάς. Το αν εσείς χάψετε αυτό το παραμύθι είναι δικό σας θέμα. Άλλα μην ξαφνιαστείτε αν στην τελική γίνει το Ω, αντί το Α, και μην νομίζεται ότι ο κάθε ένας που δεν εφαρμόζει το Α είναι προδότης, μόνο και μόνο επειδή εσείς δεν κατανοείτε ότι το Α δεν ήταν ποτέ εφικτό και ότι έτσι και αλλιώς θα εφαρμοζόταν το Ω.

george.kesarios@capital.gr

 

Πηγή: Capital