Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 5 Νοεμβρίου 2014

Karolos-Papoulias-Alexis-Tsipras

Μου έχει μείνει αξέχαστο εκεῖνο το διασκεδαστικό επιθεωρησιακό σκετς που είχαν παίξει στο θέατρο του σχολείου μας οι συμμαθήτριές μου η Ντόρα και η Λούλη. Ο τίτλος του ήταν «Διάλογος κωφών» και όπως μαντεύει ο αναγνώστης πρόκειται για μία άλλα αντ΄ άλλων συζήτηση μεταξύ δύο «υπερήφανων στα αυτιά» προσώπων. «Τι κάνουν τα παιδιά;» ρωτούσε ο ένας κουφός, «όχι δεν μου πέρασε η γρίππη» απαντούσε ο άλλος κουφός, «μπράβο και σ΄ ανώτερα» συνέχαιρε ο πρώτος. Και έτσι συνεχιζόταν η συζήτηση μέχρι το τέλος χωρίς να έχει ακούσει κανείς από τούς δύο τι είχε πει ο άλλος!

Προχθές το απόγευμα ακούγοντας τις ειδήσεις της ημέρας θυμήθηκα τον μαθητικό μας διάλογο κωφών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ δύο προσώπων εκ των οποίων μόνο το ένα είχε χάσει την ακοή του. Είχαμε δηλαδή ένα «διάλογο κωφού»! Ο εν λόγω «διάλογος κωφού» λοιπόν είχε διεξαχθεί την Δευτέρα στο Μέγαρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Τα πρόσωπα που είχαν συζητήσει ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο αρχηγός του Σύριζα κ. Αλέξης Τσίπρας. Κωφός της συζήτησης ήταν μόνο ο κ. Τσίπρας. Αυτό το κατάλαβα από το τμήμα του διαλόγου που διημείφθη μεταξύ των δύο προσώπων και μετέδωσε η τηλεόραση.

Είπε ο κ. Τσίπρας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έχει άριστη ακοή, άκουσε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας, του απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του για την κρισιμότητα της κατάστασης και εξέφρασε την σοφή άποψη ότι χρειάζεται η συναίνεση μεταξύ όλων των κομμάτων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προφανώς έχει απολέσει την ακοή του, δεν άκουσε τι έλεγε ο κ. Παπούλιας και του απάντησε ότι συμφωνεί μαζί του ότι πρέπει να συναινέσουν τα κόμματα για να γίνουν πρόωρες εκλογές! Φυσικά κάθε άλλο παρά αυτό είχε πει στον κ. Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ο πρόεδρος του Σύριζα δεν το άκουσε!

Δεν μας μετέδωσαν από τα δελτία των ειδήσεων τη συνέχεια της συζήτησης, αλλά φαίνεται ότι συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο του άλλα αντ’ άλλων. Αυτό μπορεί να το συμπεράνει κανείς από τη δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Τσίπρας κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, όταν κατήγγειλε τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του για την παράταση της νοσηρής κατάστασης της χώρας αντί της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, που αποτελεί το μόνιμο ρεφραίν σε ό,τι λέει ὁ κ. Τσίπρας. Στο σημείο αυτό μου θύμισε εκείνο το ανέκδοτο του ψυχασθενούς που είχε μόνιμη μανία να αναζητεί λάστιχο ακόμη και σε εσώρουχα για να το κάνει σφεντόνα και να κυνηγήσει τα πουλιά.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην οφείλεται σε ελαττωματική ακοή η ασυνεννοησία μεταξύ του κ. Παπούλια και του κ. Τσίπρα. Είναι πιθανόν την ώρα που μιλούσε ελληνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σκεπτόταν αγγλικά ο πρόεδρος του Σύριζα. Κατά την διεργασία, λοιπόν, προκειμένου να μεταφραστούν τα αγγλικά στα ελληνικά, δεν αποκλείεται να ξέφυγε κάποια πρόθεση, που άλλαξε εντελώς το νόημα της προεδρικής θέσης. Άμα είναι κανείς πολύγλωσσος συμβαίνουν τέτοιες παρερμηνείες.