Γράφει ο Άρης Παπαχρήστου

Δημοσιεύθηκε στο facebook στις 7 Νοεμβρίου 2014

Flag

Το 1939, η Γερμανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν το σύμφωνο «Μόλοτοφ –Ρίμπεντροπ». Με αυτό μοίραζαν μεταξύ τους τα εδάφη πολλών κρατών: Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας (Σουδητία), Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Δυτική Ουκρανία.

Η Δυτική Ουκρανία, ιστορικώς, ανήκε σε διάφορα κράτη όπως στην Πολωνία και την Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία.

Ο Στάλιν εισέβαλε αμέσως στην Δυτική Ουκρανία και άρχισε να εξορίζει τους Ουκρανούς στην Σιβηρία. Πάνω από 700.000 Ουκρανοί εξορίσθηκαν ή φονεύθηκαν. Αυτό ξεκίνησε ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα. Βάση αυτού του κινήματος ήταν η ομάδα του Στεπάν Μπαντέρα.

Το Ουκρανικό απελευθερωτικό κίνημα, από την αρχή, πολεμούσε σε δύο μέτωπα: κατά των κομμουνιστών και κατά των ναζιστών. Γι αυτό, η σημαία τους είχε τα δύο χρώματα: ΕΡΥΘΡΟ και ΜΑΥΡΟ.

Ο Μπαντέρα συνελήφθη από τους Γερμανούς και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Όταν, όμως, οι Γερμανοί υποχωρούσαν, τον απελευθέρωσαν και τον ενίσχυσαν με την ελπίδα ότι θα ανέκοπτε την επέλαση των Σοβιετικών. Ο Μπαντέρα είδε αυτό σαν ευκαιρία και οργάνωσε ξανά τους αντάρτες του, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να κρατήσει τους Σοβιετικούς μακριά από την πατρίδα του. Οι Γερμανοί ήδη αποχωρούσαν.

Ο πόλεμος με την ΕΣΣΔ κράτησε πολύ, με χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το 1956. Ο Μπαντέρα εξουδετέρωσε τόσες πολλές επίλεκτες μονάδες του Ερυθρού στρατού και της KGB, που μόνον η λέξη «μπαντέροβετς» (μαχητής του Μπαντέρα) προξενούσε τρόμο στους Ρώσους.

Βεβαίως, η κατάσταση ήταν πολύ πιο πολύπλοκη και ο Μπαντέρα συνεργαζόταν με όποιον νόμιζε ότι θα βοηθούσε την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Για να καταλάβετε, το σύγχρονο αντίστοιχο είναι με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι πολεμούσαν χρόνια με τους Τούρκους. Σήμερα, στο Κομπανί, αναγκάζονται να συμμαχήσουν με τους Τούρκους για να αντιμετωπίσουν την ISIS. Ίσως, αύριο, η Τουρκία επιτεθεί στους Κούρδους ξανά και βρεθούν οι Κούρδοι να συμμαχούν με την ISIS. Σε κάθε περίπτωση, οι Κούρδοι μάχονται για την δική τους πατρίδα.

Είναι εύκολο από μακριά και μετά χρόνια να κατηγορεί κανείς σαν ναζί ή τρομοκράτες. Όμως, ο Μπαντέρα πολεμούσε για την πατρίδα του. Οι Ρώσοι, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, τον κατηγορούσαν σαν ναζί στον τοπικό πληθυσμό για να τον εξουδετερώσουν, καθώς οι Ουκρανοί είχαν τραβήξει τα πάνδεινα από τους Γερμανούς.

Τώρα, η σημαία του Μπαντέρα, με τα δύο χρώματα, το ΚΟΚΚΙΝΟ και το ΜΑΥΡΟ έχει γίνει σημαία πολλών εθελοντικών ομάδων που αντιστέκονται στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε κομμουνιστές. Τώρα γνωρίζετε γιατί έχουν σημαία με αυτά τα δύο χρώματα!

1944

Περιοχές που έλεγχε το 1944 ο Απελευθερωτικός στρατός του Μπαντέρα

 

Expulsion

Τόπος εξορίας των Δυτικών Ουκρανών