Γράφει η Ντόρα Μπακογιάννη*

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 3 Ιανουαρίου 2015

mountain-hope

  Μπροστά στις εκλογές αυτές κυριαρχούν δυο πρωταρχικά συναισθήματα: ο φόβος και η απελπισία.

  Κατ’ αρχάς γίνονται παρά την θέληση του λαού, 65% του οποίου δεν τις ήθελε. Γίνονται όμως και παρά την θέληση του Κοινοβουλίου (168 προς 132) που, κατά το Σύνταγμα, έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.

  Αλλά ας σταθούμε λίγο στα δύο βασικά αυτά συναισθήματα: Ο μεν φόβος είναι κυρίαρχος σε εκείνους που ακούνε τις αλλοπρόσαλλες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, και αισθάνονται ότι θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια και θα χαθούν οι θυσίες όλων αυτών των χρόνων, γυρίζοντας πίσω στην αναξιοπιστία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης.

  Προσδοκούν ότι η ΝΔ και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα έχουν μία καθαρή στάση απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και δημαγωγία, που αποτελούν κατάρα για τον τόπο και θα τη στηρίξουν για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

  Στην αντιπέρα όχθη υπάρχουν συμπολίτες μας, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, που έχουν χάσει πολλά λόγω της βαθειάς κρίσης και πιστεύουν πως δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν.

  Νομίζουν ότι θα γυρίσουν το ρολόι πίσω ακούγοντας τις επιπόλαιες και ακραία λαϊκιστικές ρητορείες για «νταούλια και αγορές που θα χορεύουν» και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα «αντιμνημονιακά» κόμματα.

  Για το ότι φούντωσε ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ευθύνεται η κρίση και η ένταση των συνεπειών της, αλλά έχει ευθύνες και η «συγκυβέρνηση» γιατί σε κρίσιμες επιλογές ακολούθησε μεσοβέζικους δρόμους. Αλλά και ευθύνες για όσα θετικά έπραξε αλλά δεν προέβαλλε.

  Όσον αφορά στο πρώτο υπενθυμίζω την υπερφορολόγηση που εξάντλησε την μεσαία τάξη και την ατολμία περί τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ήταν άλλωστε και η κύρια αιτία καταφυγής στην φορολογία.

  Στο δεύτερο εντάσσεται η κατηγορία των θετικών αποτελεσμάτων τα οποία επετεύχθησαν αλλά δεν προβλήθηκαν: Παραμείναμε στο ευρώ, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, καταρτίσαμε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεκόλλησαν οι μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα. Τέλος, πετύχαμε την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης: 1,7%, το υψηλότερο στην ΕΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

  Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά η προεκλογική περίοδος.

  «Τις εκλογές δεν τις κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις, τις χάνουν οι κυβερνήσεις» έλεγε ο Winston Churchill.

  Οι εκλογές αυτές μπορούν να καταστούν απολύτως νικηφόρες για την Νέα Δημοκρατία. Το είπα εξερχόμενη της τελευταίας ψηφοφορίας στην Βουλή και το εννοώ απολύτως. Η Νέα Δημοκρατία ασφαλώς και πρέπει να υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους από την ανερμάτιστη και αντιφατική «πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, στην προεκλογική πλέον περίοδο η ΝΔ οφείλει να πράξει δυο μόνον πράγματα ακόμα:

Να προβάλλει συγκροτημένα και με τα πλέον σύγχρονα μέσα το έργο που επιτέλεσε και το οποίο καταχρηστικώς, δια της διαδικασίας εκλογής προέδρου, διεκόπη.

Να παρουσιάσει ένα τολμηρό δικό της πρόγραμμα αλλαγών, αξιόπιστης λύσης για το χρέος (χωρίς ανώφελες συγκρούσεις με την ΕΕ) και μία σαφή εικόνα του μέλλοντος της κοινωνίας.

  • Η Νέα Δημοκρατία με σημαία την αλήθεια και τις ιδέες της μπορεί να φέρει την ελπίδα.

    Η σαφής προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, με ασφάλεια εντός του Ευρώ και με ανάπτυξη και, επί πλέον, αντιμετώπισης του χρέους (μεγάλες επιμηκύνσεις, πολύ χαμηλά επιτόκια κ.λπ.) θα στρέψουν και πάλι τα βλέμματα των απελπισμένων προς την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος και μακριά από τις σειρήνες των λαϊκιστών.

  • Η ΝΔ και πρέπει και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές που έρχονται.

     Θα το πετύχει επισημαίνοντας μεν, ασφαλώς και τους κινδύνους από την πολιτική των αντιπάλων της (ας το ονομάζουν εκείνοι «κινδυνολογία»), αλλά κυρίως προσφέροντας ένα συγκροτημένο όραμα για το μέλλον, με ορόσημο μάλιστα το 2021.

  • Τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία πρέπει να βρουν την Ελλάδα ξανά όρθια, περήφανη και επιτυχημένη.

  Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που οραματίζεται μίαν Ελλάδα ευρωπαϊκή και όχι τριτοκοσμική. Η κρίσιμη καμπή που οδηγεί προς την νέα παλιγγενεσία είναι ΤΩΡΑ. Είναι αυτές οι εκλογές.

  Αυτό ακριβώς είναι και το μοναδικής σημασίας νόημα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

 

*Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Βουλευτής Επικρατείας και υποψήφια Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΝΔ