Κύριο άρθρο εφημερίδας Εστία στις 16 Ιανουαρίου 2015

TSIPRAS-MERKEL

Η αλήθεια που λίγοι τολμούν να ομολογήσουν

 

Η Ελλάς είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης από το 2000. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού η χώρα μας παρεβίαζε διαρκώς τις συμβατικές υποχρεώσεις της, βρέθηκε σε αδυναμία εξυπηρετήσεως των δανείων της. Κατέφυγε λοιπόν για βοήθεια στην Ευρωζώνη. Κυρίαρχη χώρα σε αυτήν είναι η Γερμανία, της οποίας ηγείται η κ. Άνγκελα Μέρκελ. Και από την ώρα που η Ελλάς προσέφυγε στους εταίρους της για βοήθεια, η Γερμανίδα καγκελάριος συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος της χώρας μας, καθορίζοντας εκείνη την ακολουθητέα οικονομική πολιτική, με την Τρόικα σε ρόλο Gauleiter.

Η εθνική αξιοπρέπεια

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάς απέφυγε την χρεοκοπία χάρις εις τα χρήματα της Γερμανίας. Αλλά η συμπεριφορά της τελευταίας έναντι της χώρας μας κάθε άλλο παρά συμπεριφορά ισότιμου εταίρου σε μία οικονομική και νομισματική ένωση θυμίζει. Είναι συμπεριφορά τιμωρητική και εθνικά ταπεινωτική. Το ύφος της Γερμανίδας καγκελαρίου καθώς και του επί των Οικονομικών υπουργού της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οσάκις μιλούν για την Ελλάδα, θίγει βαρύτατα την εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαμε ευθυνόμαστε πρωτίστως οι ίδιοι. Αλλά και η επί πενταετία υπαγόρευση της οικονομικής μας πολιτικής από την Γερμανία δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μάλλον οδήγησε στον μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια τεράστια ευθύνη για αυτό φέρουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Χρησιμοποίησαν την Τρόικα και την Γερμανία ως «άλλοθι» για να δικαιολογήσουν όλα τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να λάβουν. Προκειμένου να αποσεισούν οι ίδιες το πολιτικό κόστος, προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους ξένους. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου από την υπογραφή του Μνημονίου άρχισε να αποδίδει όλα τα δεινά τα οποία υφίστατο ο ελληνικός λαός στους «κακούς» ξένους που μας τα επιβάλλουν. Το ίδιο και η Κυβέρνηση Σαμαρά. Ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την Κυβέρνηση Παπανδρέου για το Μνημόνιο και μόλις ανέλαβε εκείνη την διακυβέρνηση συνέχισε να το εφαρμόζει εν είδει καταναγκαστικού έργου. Για όλα υποτίθεται ότι έφταιγαν οι Γερμανοί!

Από της πλευράς τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επί των Οικονομικών υπουργός της ουδέποτε απεποιήθησαν τον ρόλο του υπευθύνου για την ακολουθούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική. Με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους μάλλον τον επιβεβαίωναν. Έφθασαν δε στο σημείο να αναφέρονται ακόμη και σε λεπτομέρειες της ακολουθητέας πολιτικής, όπως για το ποιοι πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ποιοι και πότε πρέπει να συνταξιοδοτούνται, για το ύψος των μισθών και των συντάξεων κ.ο.κ. Έτσι, δημιουργήθηκε στην χώρα μας η εντύπωση ότι αυτός που τελικά χαράσσει την οικονομική πολιτική που υφιστάμεθα είναι η Γερμανία. Και ότι αυτός που ευθύνεται για τα δεινά που υφίσταται ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια είναι προσωπικώς η κ. Μέρκελ!

Το πολιτικό κενό

     Το σκηνικό αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικό κενό στην χώρα μας το οποίο έσπευσε να καλύψει ο Σύριζα. Αφού οι πολίτες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι για την κακή τους τύχη ευθύνεται η πολιτική την οποία επιβάλλει η Γερμανίδα καγκελάριος, ο πρόεδρος του Σύριζα έστρεψε τα πυρά του κατά της κ. Μέρκελ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έφθασε τώρα να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Ουδέποτε θα μπορούσε να φθάσει σε τέτοια ποσοστά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν δεν εύρισκε πρόσφορο το έδαφος. Αυτό αξιοποιεί ο κ. Τσίπρας. Έχει αφήσει κατά μέρος την κλασσική μαρξιστική ρητορεία, με την οποία δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ποσοστό άνω του 10%, και έχει επικεντρωθεί στο Μνημόνιο και την κ. Μέρκελ. Και παρουσιάζει την ελληνική Κυβέρνηση ως άβουλο υποχείριο της τελευταίας.

Έτσι, ο ρόλος τον οποίο αποδέχθηκε να παίξει η Γερμανίδα καγκελάριος και τον οποίο με ανακούφιση της απέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για τα σκληρά μέτρα, λειτούργησε υπέρ του Σύριζα. Και με την απίστευτη αυτή σκιαμαχία ως προς το ποιος ευθύνεται για την πολιτική των πέντε τελευταίων ετών και τα επίχειρα της, φθάσαμε να διεκδικεί την εξουσία στην Ελλάδα ένα κόμμα της μαρξιστικής Αριστεράς! Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο για την ταπεινωτική συμπεριφορά της έναντι των Ελλήνων πολιτών, όσο και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά που χρησιμοποίησαν την κ. Μέρκελ ως άλλοθι. Το τίμημα είναι η άνοδος του Τσίπρα.