Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 19 Ιανουαρίου 2015

grexit

Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση εντός του 2015 και μετά από αυτό θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία εντός και εκτός για να καταφέρει να μείνει εντός Ευρώ.

Σημαντικό επίσης ρόλο για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ θα παίξει η απουσία και δεύτερων πρόωρων εκλογών, αλλά κυρίως, το αν οι κυβερνήσεις που ακολουθήσουν αφήσουν τις τράπεζες και 10-11 δισ. του ΤΧΣ άθικτες από τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου.

Με ένα χρεοκοπημένο δημόσιο, αλλά υγιές έστω και με οριακές αντοχές τραπεζικό σύστημα στηριζόμενο από την ΕΚΤ η χώρα θα είχε ελπίδες να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αρκεί να υπάρξουν δυο ιδιαίτερα δύσκολες θετικές συγκυρίες. Η μια αφορά το εσωτερικό και η άλλη το εξωτερικό…

Η εσωτερική συγκυρία… 

Αρκεί στο εσωτερικό να προκύψει μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που θα εξηγήσει γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ίδιες δομές στην οικονομία και το κράτος.

Γιατί δεν μπορούν 2,5 εκατ. στον ιδιωτικό τομέα να συντηρούν 3 εκατ. συνταξιούχους και 700 χιλ. συν ΔΕΚΟ, προστατευμένες συντεχνίες…

Γιατί δεν μπορεί η κοινή γνώμη μιας χώρας να έχει ταυτίσει το ιδιωτικό επιχειρείν με την απάτη και τον κρατικοδιαιτισμό και να ανήκει στην ΕΕ και το Ευρώ.

Γιατί δεν μπορεί μια χώρα με μεγάλο κράτος, υψηλούς φόρους και διαφθορά να έχει το ίδιο επίπεδο μισθών και διαβίωσης με μια χώρα που το εθνικό προϊόν παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως ένα ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται και είναι ανταγωνιστικός στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

Την ευθύνη για την επιτάχυνση του χρόνου της κατάρρευσης φέρουν οι πρόωρες εκλογές οι οποίες ανατρέπουν την ασταθή δημοσιονομική ισορροπία.

Η εξωτερική συγκυρία…

Η εξωτερική συγκυρία των παραγόντων που θα επηρεάσουν την αποπομπή ή όχι της Ελλάδας αφορά κυρίως το συσχετισμό δυνάμεων, μεταξύ αυτών που την επιθυμούν και αυτών που επιθυμούν την πάση θυσία παραμονή. Οι συσχετισμοί αυτοί αφορούν την Ευρωζώνη, την Ε.Ε. τις ΗΠΑ και την Κίνα…

Ο συσχετισμός δυνάμεων στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες αλλάζει δραματικά εναντίον της παραμονής της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι μετά τη χρεοκοπία του 2010 έδωσαν μια ευκαιρία στην Ελλάδα να αποφύγει την αποπομπή κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα την απομακρύνουν από τα χαρακτηριστικά μιας βαλκανικής κλεπτοκρατίας και θα τη φέρουν κοντά στο μέσο όρο των κοινωνιών και οικονομιών της Ευρώπης.

Δυστυχώς ελάχιστες αλλαγές έχουν συντελεστεί, αλλά και το πρόγραμμα του κόμματος που είναι φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στηρίζεται κυρίως στην ανατροπή όλων των αλλαγών και τη δημιουργία μια «παρασοβιετικού» τύπου οικονομίας.

Όποιος θέλει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ ή όχι, αρκεί να κρίνει αν μετά τις εκλογές μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μειώσει το κράτος και αυτό που θα απομείνει θα το επανιδρύσει εκ του μηδενός χωρίς πελατειακά χαρακτηριστικά, αν θα μειώσει φόρους, αν θα αλλάξει εκ θεμελίων το ασφαλιστικό σύστημα, που θα ανοίξει τις αγορές στα ευρωπαϊκά πρότυπα…

Όποιος νομίζει πως σήμερα παίρνει μικρή σύνταξη ή μισθό, δεν πρέπει να συγκρίνει τα μεγέθη αυτά με εκείνα της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με εκείνη των άλλων χωρών.

Δυστυχώς η έξοδος από το Ευρώ δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά αυτόματα θα εξισώσει τα δεδομένα αυτά με εκείνα των γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Τότε με εκείνες τις συνθήκες θα χρειαστεί πάλι να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, γιατί ο μόνος συντελεστής που θα έχει βελτιωθεί μέσο της κατάρρευσης των μισθών λόγω εξόδου από το Ευρώ θα είναι το εργατικό κόστος.

Πηγή: Capital