Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015

varoufakis

Τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής της καινούργιας κυβέρνησης άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια. Πρώτα, η απόλυτη συνέπεια. Επελέγη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποιος που ανταποκρίνεται πιστά στις προδιαγραφές της αριστερόστροφης κυβερνητικής αντίληψης περί κρατισμού και κοινωνικής μπαχαλοποίησης. Σαν Υπουργός, αρμόδιος για την δημόσια διοίκηση, συνέβαλε ουσιαστικά στην διόγκωση του δημόσιου τομέα και στο οδήγημα της χώρας στην χρεοκοπία ενσωματώνοντας στο δημόσιο πάνω από 800.000 υπαλλήλους. Εξ ίσου, σαν αρμόδιος για την δημόσια τάξη, επέτρεψε αδρανής και ατάραχος να καεί η Αθήνα εκείνο τον αλησμόνητο Δεκέμβριο του 2008, στα μετέπειτα της δολοφονίας του μαθητή Γρηγορόπουλου. Εξ ίσου ψύχραιμος και ατάραχος, σε πνεύμα πλήρους δημοκρατικής ανοχής, παρακολούθησε τον ξυλοδαρμό ενώπιων του της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Ταιριάζει γάντι, κατά συνέπεια, στο πολιτικό προφίλ της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Λαμπρά!!

Πάμε τώρα στις ανακλήσεις των προεκλογικών δεσμεύσεων και των υποτιθέμενων μαχητικών αρχών. Αρχικά ξεχάσθηκαν τα περί διαγραφής του χρέους και τα περί διεθνούς συνδιάσκεψης για αλλαγή της σχετικής ευρωπαϊκής λογικής. Τώρα άξαφνα το χρέος από τοξικό και θεμελιακά καταστρεπτικό, έγινε βιώσιμο. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατ’ αρχήν τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα τις εξετάζει όμως κατά περίπτωση. Δεν δέχεται επέκταση του προγράμματος δανεισμού. Αλλά με προθυμία αγκαλιάζει το master financial assistance facility agreement (κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης) που θα αντικαταστήσει τη δανειακή σύμβαση ή το πρόγραμμα μνημόνιο (!) Είναι κάτι μεταξύ της φράσης loan Agreement (δανειακή σύμβαση) και extension of current program (επέκταση του τρέχοντος προγράμματος) που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup. Εικάζω πως κάποιοι, τουλάχιστον οι οπαδοί της κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται απόλυτα την διαφορά.

Τώρα θα έχουμε «συμβόλαιο», αντί για μνημόνιο. Θα υπάρχει συνεργασία, και σχετική εποπτεία των δραστηριοτήτων μας, από τους «θεσμούς» (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα) – κι όχι από την τρόικα. Ανακοινώνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες όμως στη συνέχεια μεταθέτουμε για αργότερα ώστε να μην ανατραπεί η δέσμευσή μας πως δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς. Ετοιμάζουμε τα πάντα με δική μας ανεξάρτητη πρωτοβουλία και θέληση, αλλά τα αφήνουμε να υλοποιηθούν αργότερα ώστε να μην θεωρηθούν πως συγκρούονται με όσα άλλα μας δεσμεύουν… Με πόση νοσταλγία θυμάμαι την ρήση Βαμβακούλα που τόσοι πολλοί τότε ειρωνεύθηκαν : «να σχηματίσουμε μια πενταμελή επιτροπή με τρία μέλη». Πρόκειται τελικά σίγουρα περί «θεωρίας των παιγνίων». Αλλά τελικά μάλλον παιγνίων με τα νεύρα μας.

Σε τελική ανάλυση – παρά τους ανέξοδους παλικαρισμούς, αλλά και τις περίφημες διαλέξεις Βαρουφάκη στο Eurοgroup περί δημοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας που όμως κάποιοι μετέχοντες εταίροι (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ξένου τύπου) τις βρήκαν διασκεδαστικές εφ’ όσον ήσαν και δωρεάν – άπαξ και τελικά υπάρξει συμφωνία θα είναι καλό για τον τόπο. Θα παραμείνει όμως και κάποιο μάθημα για τους αφελείς οπαδούς που παραμυθιάζονται με συνθήματα, μεγαλοστομίες και υπερμεγέθεις μπαρούφες;

Δεν είμαι σίγουρος. Κι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα για το μέλλον.

 

ΥΓ. Είναι μάλλον παράδοξο στο Eurogroup η χώρα μας να αντιμετωπίζει ένα τείχος 18 άλλων εταίρων που μας βλέπουν σαν ενοχλητική υποσημείωση και ο Πρωθυπουργός να επιμένει πως σε επίπεδο κορυφής (δηλ. Πρωθυπουργών) οι συσχετισμοί διαφέρουν. Πως, δηλαδή, πολλοί περισσότερες χώρες συντάσσονται στο πλευρό μας. Οι Υπουργοί οικονομικών δηλαδή αυτονομούνται και ξεχνούν πως είναι κι εκείνοι εκλεγμένοι πολιτικοί; Μετατρέπονται έτσι ξαφνικά σε υπαλλήλους του κ. Σόιμπλε; Παραμένουν όμως πάντα τα λόγια του Κυπρίου Υπουργού των Οικονομικών, πως δεν μπόρεσε στο τελευταίο Eurogroup να καταλάβει τι ακριβώς ζητούσε ο έλληνας ομόλογός του. Δηλαδή, κι’ αυτός ήταν σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση της Κύπρου; Ο γιαλός είναι στραβός ή κάποιοι στραβά αρμενίζουν ;

 

Πηγή: Ανδρέας Ανδριανόπουλος