Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στο European Business Review στις 14 Απριλίου 2015

katrougalos

Την ώρα που η ανεργία σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, κάποιοι έχουν ως προτεραιότητα να διορίζουν συγγενείς, φίλους και, βεβαίως, ομοϊδεάτες.

 

Θεωρώ ότι το άρθρο του Νότη Παπαδόπουλου που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος την περασμένη Τρίτη 7 Απριλίου δίνει μια ξεκάθαρη γεύση, πρώτον, τού προς τα πού πάει ο τόπος, δεύτερον, της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης για ανάπτυξη, παραγωγή και επενδύσεις και, τρίτον, για τις πραγματικές προθέσεις της ως προς το καθεστώς που θέλει να προωθήσει στην χώρα –το οποίο, βέβαια, μικρή σχέση έχει με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Κατά συνέπεια, ο τίτλος «Όπισθεν ολοταχώς…» που έβαλε ο Νότης Παπαδόπουλος στο άρθρο του είναι εξαιρετικά εύστοχος και δραματικά επίκαιρος. Ιδού τί αναφέρει ο αρθρογράφος στο ηλεκτρονικό Βήμα:

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, χάλαγε τον κόσμο –και καλά έκανε– επειδή ο Γ.Παπανδρέου χρησιμοποίησε στην κυβέρνηση τους στενούς του συνεργάτες και φίλους, τους λεγόμενους «κηπουρούς» του.

»Ε, λοιπόν, η πρώτη φορά Αριστερά –που κομπορρημονεί με κάθε ευκαιρία δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ότι είναι η πρώτη πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας (έλεος!)– δεν φαίνεται να διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες: όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα κατέλαβαν υπουργικές θέσεις, ενώ συγγενείς και σύζυγοι υπουργών, γενικών γραμματέων, ακόμα και περιφερειαρχών, διορίζονται στο κράτος χωρίς να ανοίξει μύτη!

»Έτσι, όπως διάβασα στον Βηματοδότη και αντιγράφω, πέραν του υπουργικού ζευγαριού του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και της συζύγου του, αναπληρώτριας υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου, υπάρχει και άλλο ανδρόγυνο στον κρατικό μηχανισμό. Ο Κ. Παπαϊωάννου είναι γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, Κλειώ Παπαπανταλέοντος, έχει τοποθετηθεί σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου, την σύντροφο του οποίου, Ιφιγένεια Κατσιμίδου, φρόντισε ο Γ. Κατρούγκαλος να την τοποθετήσει πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.» Και αρχίζει τώρα ένα ντόμινο διορισμών συγγενών: ο υπουργός Πολιτισμού Ν.Ξυδάκης τοποθέτησε ως σύμβουλό του τον αδελφό της Ρένας Δούρου, Π. Δούρο. Ο σύντροφος της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, Δ. Μπενίσης, έχει ρόλο συντονιστή στην Περιφέρεια Αττικής, εκεί δηλαδή όπου προΐσταται η σύντροφός του. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς τοποθέτησε τον πρώτο εξάδελφο του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρα, ως σύμβουλό του, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει ως σύμβουλο τον αδελφό της Νίκο Κουντουρά.

»Ακόμη, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ευ. Καλπαδάκης, είναι ανιψιός της συζύγου του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση. Ο έτερος αδελφός Καλπαδάκη, ο Γ.Καλπαδάκης, είναι επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου Ι.Δραγασάκη!

»Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι – αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζεται – μία από τα ίδια (και πώς αλλιώς νάτανε, δηλαδή), αφού έχει εφαρμόσει τους δικούς της «κουμπάρους», για να θυμηθούμε τις καλές εποχές της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

»Δεν είναι, όμως, μόνον οι διορισμοί συγγενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν για το open.gov του Γιώργου –που, πάντως, επέλεγε με αξιοκρατικά κριτήρια στελέχη του Δημοσίου– προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα ακόμη μεγάλο ατόπημα, που δείχνει πόσο προσηλωμένη είναι στις αριστερές ιδεοληψίες της. Διόρισε ως επικεφαλής στην ΔΕΗ –στην μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας (για να μην πω των Βαλκανίων), με 20.000 εργαζομένους και 6 δις ευρώ τζίρο τον χρόνο, ίσο με το 3% του εθνικού ΑΕΠ– έναν πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ!

»Πέρα από το αυτονόητο: ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την χώρα, με τεράστιους προϋπολογισμούς, χρειάζονται δοκιμασμένους μάνατζερς-ξεφτέρια της αγοράς, με τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, η τοποθέτηση του κ. Μ. Παναγιωτάκη είναι και αδόκιμη επιχειρησιακά: ο άνθρωπος που έως χθες διεκδικούσε αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους της ΔΕΗ δεν μπορεί τώρα να εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα της επιχείρησης –δηλαδή, μικρότερο εργατικό κόστος και εξοικονόμηση χρημάτων για τις μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό που επειγόντως χρειάζεται η εταιρεία …».

Θα προσθέταμε εμείς ότι η ΔΕΗ έχει τεράστιες ζημιές και, αν η εταιρεία δεν εξυγιανθεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μία ξαφνική πλήρης συσκότιση στην ήδη πολύ σκοτεινή Ελλάδα, με τον «πιο έξυπνο λαό στον κόσμο», δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

 

Πηγή: European Business Review