Γράφει ο Παναγιώτης Μακριάς*

Δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2015

greece

Σκίτσο Δημήτρη Χαντζόπουλου

 

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται από της ανόδου της στην αρχή µε αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις µε τους δανειστές.  Υποχώρησε σε µερικά σηµεία αλλά δεν δέχεται να εφαρµόσει τις απαραίτητες µεταρρυθμίσεις για να επιτύχει την καταβολή της τελευταίας δόσης του δεύτερου µνηµονίου.

Το επιχείρηµα της κυβέρνησης που διατυµπανίζεται καθηµερινά από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, είναι ότι δεν µπορεί να αθετήσει τις υποσχέσεις της και την εντολή του «ελληνικού λαού». ελληνική κυβέρνηση κινείται από της ανόδου της στην αρχή µε αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις µε τους δανειστές.  Υποχώρησε σε µερικά σηµεία αλλά δεν δέχεται να εφαρµόσει τις απαραίτητες µμεταρρυθμίσεις για να επιτύχει την καταβολή της τελευταίας δόσης του δεύτερου µνηµονίου.

Αλλά γεγονός είναι ότι δεν έλαβε τέτοια εντολή.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόµµα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου µε ποσοστό 36,34%.  Οι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.808.760. Τον ΣΥ-ΡΙ-ΖΑ ψήφισαν 2.24-6.064 πολίτες.  Δηλαδή έλαβε το 22,89% του συνόλου των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων.  Μόνο ένας στους πέντε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. (Μικρότερο ήταν και το ποσοστό της Νέας Δηµοκρατίας στις προ-ηγούµενες εκλογές).  Αλλά έγινε κυβέρνηση χάρις στον άθλιο νόµο Παυλόπουλου, που δίνει δώρο 50 έδρες στο πρώτο κόµµα.

Αλλά και µε τον νόµο αυτό, ο λαός δεν έδωσε το δικαίωµα στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση αφού έλαβε 149 έδρες αντί των 151 που χρειαζόταν.  Η κυβέρνηση σχηµατίστηκε µε την συµµετοχή του κόµµατος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεχόταν τους όρους για την επίτευξη συµφωνίας µε τους δανειστές, θα αθετούσε τις υποσχέσεις της µόνο προς εκείνους που την ψήφισαν, δηλαδή στο 36,34% αφού το υπόλοιπο 63,66% των ψηφισάντων δεν έδωσε απολύτως καµιά εντολή στο ακροαριστερό κόµµα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν το συνειδητοποιήσει αυτό ο πρωθυπουργός, έστω και την τελευταία στιγµή, δεν θα πρέπει να δια-κατέχεται από κανένα αίσθηµα ενοχής αν αναβάλει, προσωρινά έστω, το πρόγραµµά του προκειµένου να σώσει την χώρα από την καταστροφή.  Άλλωστε, και για λόγους υστεροφηµίας, δεν θα πρέπει να φιλοδοξεί ο κ. Τσίπρας να µείνει στην ιστορία ως “ο πρωθυπουργός της χρεωκοπίας”. Είναι, όµως, δυνατό να τον θυµούνται οι µεταγενέστεροι σαν µεγάλο πολιτικό ηγέτη που είχε το ανάστηµα και το θάρρος να θυσιάσει την εντυπωσιακή δηµοτικότητά του για το καλό της πατρίδας του.

Η Ευρωζώνη, η Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδος στο κρύο, στη χρεωκοπία, την κοινωνική εξαθλίωση και την εθνική καταισχύνη.  Καλό είναι να ακούσει ο κ. Τσίπρας τις ειλικρινείς συστάσεις όλων των Ευρωπαίων ηγετών, του προέδρου Οµπάµα και όλων των φίλων της Ελλάδας σ’ όλο τον κόσµο.  Και ας µη φοβάται τυχόν απόσχιση των φανατικών µαρξιστών συµµάχων του στην κυβέρνηση. Θα γίνει περισσότερο δηµοφιλής χωρίς την παρέα τους.  Ας προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι τα περιθώρια εξαντλούνται, όπως όλοι προειδοποιούν.

Τα γράφοµε όλα αυτά, συµµεριζόµενοι την αγωνία και τον πόνο της οµογένειας για το µέλλον της χώρας και την τύχη των συγγενών µας.  Η οµογένεια έχει αποδείξει ήδη πολλαπλώς την απέραντη αγάπη της προς την πρώτη πατρίδα και θα συνεχίσει να το κάνει.  Μας είναι σεβαστή κάθε κυβέρνηση που προέρχεται από τον λαό.  Δεν κοµµατιζόµαστε-και δεν πρέπει.  Αλλά δικαιούµεθα να διατυπώνοµε την γνώµη µας, αφού άλλωστε, το εθνικό Κέντρο υπολογίζει στην υποστήριξή µας- και την ζητά- σε κάθε εθνική κρίση!

 

*ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΙΑΣ είναι εκδότης του μηνιαίου περιοδικού Estiator