Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 5 Ιουνίου 2015

Eyes-on-Fire

Η στήλη πολλά χρόνια τώρα πιστεύει πως η Ελλάδα είναι το τελευταίο σοβιετικού τύπου καθεστώς στην Ευρώπη που θα καταρρεύσει με συνέπειες για τους Έλληνες ανάλογες με αυτές των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης…

Η αριστερά μέσα από τους ιδεολογικούς παραμορφωτικούς φακούς της μιλάει χρόνια για τη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία στη χώρα από την οποία ήλθε να τη σώσει.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με το Heritage Foundation, με όρους οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ Τζιμπουτί και Ινδίας. Στη θέση 119 της παγκόσμιας κατάταξης (στοιχεία 2014) ενώ από άποψη κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στην 30η και από άποψη ανταγωνιστικότητας κάτω από την 80η. Όλα αυτά δείχνουν πως ζούσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι η ανταγωνιστικότητα και η ελευθερία της οικονομίας μας επιτρέπουν.

Αν οι συντάξεις των 600-700 ευρώ μοιάζουν μικρές όπως και ο κατώτατος μισθός των 550 ευρώ, καλό θα είναι να κοιτάξουμε τι συντάξεις πληρώνουν χώρες με ανταγωνιστικότητα στην περιοχή της 80ης θέσης και της 119ης από άποψη οικονομικής ελευθερίας.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά 40 χρόνια σοσιαλιστικών κρατικοδίαιτων πειραματισμών (που εγκαινίασε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου  και συνέχισαν οι δεξιές κυβερνήσεις) μοιάζει με το τίναγμα της «ψόφιας γάτας», μετά το 7ο μοιραίο γι’ αυτήν.

Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία σε μια χώρα με 3 εκατ. συνταξιούχους και 1 εκατ. αμειβόμενους ευθέως ή πλαγίως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την «επιδημία» του σοσιαλισμού. Πώς να σταματήσει κάποιος ένα κύμα παραλογισμού -μόλις αυτό  ξεπεράσει ένα κρίσιμο μέγεθος αποδοχής από το πλήθος- που του υπόσχεται τον επί γης παράδεισο. Ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν κάνει τον κύκλο του και καταστρέψει τα πάντα σε μια οικονομία και μια κοινωνία.

Καμιά λογική προειδοποίηση δεν μπορεί να το ανακόψει νωρίτερα.

Στο τελευταίο στάδιο αυτού του κύκλου έχουμε περάσει από τον περασμένο Γενάρη.

Ποιος ψεύδεται…

Την περασμένη εβδομάδα για τελευταία φορά (γιατί έχουν υπάρξει πάμπολλες τους τελευταίους μήνες) το Μαξίμου διέρρευσε πως η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά (έχει αρχίσει να γράφεται). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος.

Δυστυχώς μετά την «Πενταμερή» της Δευτέρας, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν προχθές στις Βρυξέλλες έγινε γνωστό πως οι αποκλίσεις αυτών που ζητούν οι δανειστές και των παραχωρήσεων της κυβέρνησης παραμένουν αγεφύρωτες.

Θα ήταν παράδοξο να μην παρέμεναν. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ο τρόπος που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι για το πώς θα βγει από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας οδηγεί κάποιον να έχει καταλάβει,  ο οποίος καταλαβαίνει πού πάνε τα τέσσερα, πως αυτές περίπου θα ήταν οι απαιτήσεις.

Το ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη τα πάντα σε όλους (από δόλο ή άγνοια) μπορεί να απομακρυνθεί κατά 180 μοίρες (και όχι 360Ο…) από την κατεύθυνση που έχει προσανατολιστεί;

Όσοι πιστεύουν πως θα υπάρξει συμφωνία, πιστεύουν πως μπορεί. Όσοι πως δεν θα υπάρξει πριν προηγηθούν σαρωτικές πολιτικές εξελίξεις, όχι…

«Αυτά τα μέτρα δεν έχουν προηγούμενο» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Είναι το mail Χαρδούβελη επί 2.

Ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι «τα μέτρα που φέρεται να προτάθηκαν δεν είναι δυνατόν να περάσουν», ενώ χαρακτήρισε το πακέτο ως «πακέτο εξόδου», «πακέτο εξώθησης από τις διαπραγματεύσεις» και όχι πακέτο για επίτευξη συμφωνίας.

Η στήλη εδώ και πολλούς μήνες έχει επισημάνει πως από τις ευρωεκλογές και μετά έχει μεταβληθεί η στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας. Αυτός είναι ο λόγος που επί της ουσίας δεν υποχώρησαν απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, που χάρασσε κόκκινες γραμμές (συνεχίζοντας να μοιράζει συντάξεις σε πενηντάρηδες) με την απειλή πως αν φύγουμε εμείς θα έρθει ο Τσίπρας.

Επεδίωξαν την άνοδο Τσίπρα στην εξουσία, γιατί ούτως ή άλλως η χώρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απειλεί δημόσια πως όποιος επενδύσει στις αποκρατικοποιήσεις θα χάσει τα λεφτά του, είχε περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στην Ευρώπη διαφαίνεται πως υπάρχουν δυο απόψεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Η μία είναι αυτή που εκφράζεται από την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιουνκέρ και πλειοψηφεί αυτή τη στιγμή, να δοθεί στην νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία μερικών μηνών να κάνει στροφή και να εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα των μνημονίων…

Η άλλη είναι αυτή που διαφαίνεται πίσω από τις επιθετικές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. Η άποψη αυτή εκτιμά πως η Ελλάδα είναι κατά λάθος στην Ευρωζώνη και πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να αποβληθεί από αυτήν άμεσα…

Στη γραμμή της πρώτης άποψης κινείται και ο αμερικάνικος παράγων… Λάθος πιστεύουν κάποιοι πως ο αμερικανικός παράγων θα επιβάλλει κάποια άποψη υπέρ της Ελλάδας διακινδυνεύοντας να χάσει την Ευρώπη από σύμμαχο.

Ήδη, από την αρχή του χρόνου η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και πόρους. Τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη αφορούσαν 1 δισ. επιπλέον φόρους. Τα νέα μέτρα στοχεύουν σε 3 δισ. για το 2015 (τους υπόλοιπους έξι μήνες) και 6 δισ. για το 2016. Επιπλέον πάνω από 30 δισ. έχουν φύγει από τις τράπεζες. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς και πάλι. Κεφάλαιο πολύτιμης εμπιστοσύνης όσων ξένων είχαν επενδύσει στην ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών έχει χαθεί.

Ακόμη και αν κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, για όποιον γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι απίθανο να εισπραχθούν οι φόροι αυτοί το Φθινόπωρο. Μοιραία η κατάρρευση θα προκύψει τότε.

Τότε μοιάζει και το αργότερο πιθανό ο σοσιαλισμός να  έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε από αγαθή τύχη η χώρα να έχει καταφέρει να μείνει στα ασφαλή λιμάνια της Δύσης και του ευρώ…

 

Πηγή: Capital