Γράφει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης*

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 30 Ιουνίου 2015

euro

 

Το κείμενο αυτό δεν αφορά όσους θέλουν να πάμε στη δραχμή, που είναι με βάση τις δημοσκοπήσεις μια μειοψηφία. Αφορά μόνο όσους καλόπιστα πιστεύουν ότι λέγοντας ΟΧΙ θα βελτιωθεί η διαπραγματευτική μας θέση και θα κερδίσουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτοί κάνουν έναν υπολογισμό που τους φαίνεται λογικός (έστω κι αν σίγουρα επηρεάζονται συναισθηματικά από τις επικλήσεις της εθνικής αξιοπρέπειας κ.λπ.). Σκέπτονται: «Μια ισχυρότερη κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί καλύτερα». Θα απευθυνθώ λοιπόν, παρά την φόρτιση των ημερών, αποκλειστικά στη λογική τους.

Για να προβλέψουν τι θα κάνουν οι άλλοι πρέπει να κάνουν πρώτα μια προσπάθεια να «βγουν από τα δικά τους παπούτσια» και «να μπουν στα παπούτσια των δανειστών». Ποια είναι η καρδιά της απόφασης που καλούνται να λάβουν οι δανειστές; Είναι απλή. «Να βάλουμε κι άλλα λεφτά στην Ελλάδα ή όχι;» Ποιο είναι το κρίσιμο στοιχείο με βάση το οποίο θα κρίνουν την απάντηση; Αυτό που σκέφτεται κάθε δανειστής: «Θα τα πάρουμε ποτέ πίσω ή θα πάνε περίπατο. Είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες να πληρώσουν;».

Δεν θέλει μεγάλη φιλοσοφία, ότι αν πούμε όχι τότε το μήνυμα είναι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα πληρώσουμε πίσω. Τα μέτρα μπαίνουν για να πληρωθεί πίσω μέρος (γιατί κάποια ώρα κάποια αναδιάρθρωση θα γίνει), αυτών των χρημάτων. Αυτό το λέει και η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του όχι. Συνεπώς το μήνυμα που τους στέλνουμε με το όχι είναι σαφές: «Δεν θέλουμε να σας τα πληρώσουμε πίσω», συνεπώς «μην βάλετε άλλα λεφτά στην Ελλάδα». Τι θα συμβεί αν δεν βάλουν κι άλλα λεφτά. Θα βγούμε από το ευρώ και θα φάμε το χάος της εξόδου, μετά μια υποτίμηση 30-50% και βλέπουμε.

Τα υπόλοιπα γεωπολιτικά, το κόστος της εξόδου για την ευρωζώνη κ.λπ., δεν φαίνεται να απασχολούν τους δανειστές. Αλλιώς δεν θα άφηναν τις τράπεζες μας να κλείσουν. Κι αν κρίνουμε από τα συμβαίνοντα στις αγορές και την αντίδραση των άλλων γεωπολιτικών παικτών, δικαίως. Στις αγορές δεν συνέβη τίποτε το κοσμογονικό και η Ρωσία και η Κίνα δεν δείχνουν καμία διάθεση να μπουν στη μέση για να εκμεταλλευτούν την υπόθεση. Οι σχέσεις τους εμπορικές κ.λπ. με την ΕΕ είναι πολύ σημαντικότερες από την Ελλάδα.

Συνεπώς παρακαλούνται όσοι θα ψηφίσουν όχι την Κυριακή να το κάνουν χωρίς να επιτρέψουν στον εαυτό τους ψεύτικες ελπίδες. Το όχι σημαίνει ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε πίσω τα δανεικά. Και σε κάθε περίπτωση έτσι θα ερμηνευτεί από τους άλλους. Και δεδομένου ότι η παραμονή στο ευρώ εξαρτάται από νέα δανεικά (γιατί χωρίς αυτά οι κλειστές τράπεζες μπορούν να ανοίξουν μόνο με δραχμή), στο συγκεκριμένο θέμα η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί έχουν την τελευταία λέξη. Όχι ο Αλέξης.

 

* Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης

 

Πηγή: Capital