Γράφει ο Παναγιώτης Μποκοβός

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 30 Ιουνίου 2015

menoume europi

Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις της σιωπηλής πλειοψηφίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» και αίτημα την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά αυτό που διαπιστώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και να μην εγκαταλείψουμε ευρώ και ΕΕ, κηρύσσοντας νομική πτώχευση και καταστρέφοντας οικονομία και πατρίδα. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι οι συγκεντρώσεις αυτές δεν οργανώθηκαν από κάποιο κόμμα ή από τους γνωστούς φαύλους συνδικαλιστές, αλλά ήταν πρωτοβουλία πολιτών που ενημέρωναν σχετικά άλλους πολίτες μέσω του Internet και διεξήχθησαν σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, χωρίς άλλα αιτήματα και αυτοσχέδιους πύρηνους ομιλητές, χωρίς πάθος και ακρότητες φραστικές και μη.

Είχαν προηγηθεί και άλλες συγκεντρώσεις, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, με συνθήματα κατά της λιτότητας ή και την έξοδο από το ευρώ. Τέτοιες συγκεντρώσεις είχαν γίνει πολλές κατά τα τελευταία χρόνια, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα, γιατί το ζητούμενο από τους συνδικαλιστές, είναι η συνέχιση των χρηματικών παροχών, από το πτωχευμένο κράτος, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις ζητούσαν – επιφανειακά τουλάχιστον – τον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση του χρέους, μέσω της αναδιάρθρωσης των δομών της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα, ότι πολλοί από τους καταστροφείς της οικονομίας μας, όπως κόμματα, πολιτικοί και συνδικαλιστές, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν, δεν άλλαξαν συμπεριφορά και σκοπό και υποστηρίζουν – υποκριτικά φερόμενοι – ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και δη η Τρόικα και οι νεοβαφτισμένοι θεσμοί.

Στη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στην ευρύτερη πλατεία Συντάγματος, οπαδών του «Μένουμε Ευρώπη», κουκουλοφόροι με κόκκινες σημαίες, επιχείρησαν να εισέλθουν ανάμεσα στα ειρηνικά πλήθη των πολιτών, για να δημιουργήσουν προφανώς επεισόδια, αγνώστου περιεχομένου, πλην εγκαίρως, αφού έβρισαν και προπηλάκισαν, εγκλωβίστηκαν και οδηγήθηκαν από τα ΜΑΤ προς την οδό Πανεπιστημίου, όπου και συνελήφθησαν 31 άτομα που κατέληξαν στο αυτόφωρο. Οι γνωστοί «ιδιοκτήτες» των πλατειών, των συγκεντρώσεων, των συλλαλητηρίων και των διαμαρτυριών, εμπράκτως θέλησαν να αμφισβητήσουν το δικαίωμα της σιωπηλής πλειοψηφίας, των χιλιάδων ενεργών πολιτών, να συγκεντρώνονται ειρηνικά, χωρίς κουκούλες, κοντάρια και βόμβες μολότοφ και να προβάλλουν τις θέσεις και απόψεις τους, χωρίς πάτρωνες και καθοδηγητές. Ακόμη απαγορεύτηκε  – από την πρόεδρο της Βουλής, την αστυνομία; – η πρόσβαση στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ είχε επιτραπεί στους προηγηθέντες συνδικαλιστές. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκε από τούς «ιδιοκτήτες» η αμφισβήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι ενοχλήθηκαν ή και φοβήθηκαν από την ειρηνική, αλλά δυναμική εμφάνιση των ενεργών πολιτών.

Η παρουσία στο προσκήνιο των ενεργών πολιτών και η σταθερή απόφασή τους να παρεμβαίνουν ειρηνικά, στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, είναι το μεγάλο κέρδος για την κοινωνία και την πατρίδα. Ήταν καιρός να υπάρξει αντίδραση προς την αριστερά, τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς, από τους σωστούς πολίτες, που με το «Μένουμε Ευρώπη», δεν εκφράζουν μόνο την απαίτησή τους για παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ, αλλά ουσιαστικά αποδέχονται να πληρώσουν το σχετικό κόστος, το οποίο δεν δημιούργησαν ξένοι, αλλά ανίκανες και λαϊκίζουσες ελληνικές κυβερνήσεις. Με αυτή τη στάση τους σαφώς καταδικάζουν το πολιτικό σύστημα και τα δύο τέως μεγάλα κόμματα πού εναλλάσσονταν στην εξουσία. Κάτι καινούργιο φαίνεται να γεννιέται στη χώρα μας, από πολιτική άποψη, που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννησή της.

Η Μεταπολίτευση του 1974, υπήρξε πολύ γενναιόδωρη προς τούς αριστερούς και τους κομμουνιστές, τους οποίους άφησε να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στην αγορά, στη δημόσια εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στα ΜΜΕ, στους πολιτιστικούς φορείς, να οργανωθούν στον πολιτικό και δημόσιο βίο και τελικά να εκθρέψουν κουκουλοφόρους, μπαχαλάκηδες και αντιεξουσιαστές, κάτω από έναν δημοκρατικό μανδύα και πάντα τάχα για το άπλωμα και το στέριωμα της δημοκρατίας. Τελικά κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κυβερνητική εξουσία, χάρη στον αδίστακτο λαϊκισμό τους, όπου επί πέντε μήνες συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι που δεν μπορούν να απαλλαγούν από ιδεοληψίες, έμμονες ιδέες και δήθεν επαναστατικούς οίστρους. Όλα αυτά τα φαινόμενα της Μεταπολίτευσης, οδήγησαν κράτος, λαό, οικονομία, θεσμούς στην παρακμή και στην οικονομική χρεοκοπία.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του ετερόκλητου τσούρμου που τον απαρτίζει στην εξουσία, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο και τη γύμνια των αριστερών και των παλαιοκομμουνιστών, τον λαϊκισμό τους, την αδίστακτη προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την ανικανότητα και την εμμονή σε παρωχημένες θεωρίες. Παράλληλα ταρακούνησε και ξύπνησε τούς πραγματικούς δημοκράτες, τους ενεργούς πολίτες που κινούνται πλέον ανεξάρτητα και μακριά από το φαύλο παλιό πολιτικό κατεστημένο, αποσκοπώντας σε ένα καινούργιο, πραγματικά δημοκρατικό κράτος και σε μια ελεύθερη οικονομία, με τη βοήθεια της Ενωμένης Ευρώπης και μέσα στα πλαίσιά της.

Ίσως οι συγκεντρώσεις του «Μένουμε Ευρώπη», να αποτελούν την απαρχή του νέου που χρειάζεται ο τόπος και να δημιουργήσουν το πολιτικό και οικονομικό Όραμα που θα μας βγάλει από την παρακμή και τη χρεοκοπία.