Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 4 Ιουλίου 2015

LEFTA-STO-STRWMA

Όπως βλέπουμε στις αξιόπιστες ταινίες του Χόλιγουντ, που περιγράφουν τις ιστορίες της σικελικής «Κόζα Νόστρα» στην Αμερική, σχεδόν ντοκυμανταίρ, όταν οι μεγάλες «οικογένειες» των μαφιόζων αρχίζουν τους πολέμους αλληλοεξοντώσεως, ομάδες «στρατιωτών» κρύβονται σε επιλεγμένα διαμερίσματα. Εκεί σχεδιάζουν πώς θα εξοντώσουν τους αντιπάλους ενώ μαγειρεύουν θρυλικές μακαρονάδες και κοιμούνται συνωστισμένοι σε στρώματα. Η αναγγελία του πολέμου έχει μείνει με το σύνθημα : «Στα στρώματα – στα στρώματα!» (To the mattresses!).

Αυτό το σάλπισμα μάχης έρχεται στο νού αυτές τις μέρες. Μεταξύ των πολλών θαρραλέων αιτήσεων της υπερήφανης αξιοπρεπούς επαιτείας που μετέρχεται η εγκληματική σπείρα που παριστάνει την κυβέρνηση, είναι η απαίτηση χορηγίας 29 δισεκατομμυρίων Ευρώ– χωρίς υπόσχεση επιστροφής. Ούτε βεβαίως αιτιολογία, άλλη, εκτός του ότι τα χρειαζόμαστε. Περί συμφωνητικού δανειακής συμβάσεως ούτε λόγος. Αυτό θα απαιτούσε κάποιο είδος «μνημονίου», που θα ήταν ανάθεμα, καταστροφικό και αιτία μυρίων κακών εξευτελισμού, ταπεινώσεως και εξοντώσεως της χώρας.

Πολύ ωραία. Αλλά συμβαίνει, κατά πρόχειρους υπολογισμούς, να έχουμε, πράγματι, ένα ποσόν, σε μετρητά, πιθανώς διπλάσιο από το αιτούμενο. Και μάλιστα αμέσως διαθέσιμα, χωρίς καμμία διαδικασία. Είναι τα χρήματα που χιλιάδες Έλληνες, έχουν κρύψει σε διάφορα μέρη που θεωρούν ασφαλή. Τα θρυλικά στρώματα.

Τα χρήματα που έχουν αποσύρει από τις τράπεζες, σε χαρτονομίσματα, τον τελευταίο καιρό (συχνά πάνω από ένα δις ημερησίως) δεν έχουν καμμία σχέση με εκείνα που από χρόνια έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό. Δεν είναι κεφάλαια της «πλουτοκρατίας». Είναι αποταμιεύσεις που νοικοκυραίοι΄, αστοί, είχαν εμπιστευθεί στις τράπεζες όταν επίστευαν ότι εκεί ήταν ασφαλή. Αλλά και ιδιωτικά. Όταν όμως η ασφάλεια –αλλά και η μυστικότητα- σκιάστηκαν από μύριες υποψίες κατασχέσεων όχι μόνον των χρημάτων τους αλλά και των τραπεζών των ίδιων, οι νοικοκυραίοι σκέφθηκαν ότι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματά τους ήταν πράγματι δικά τους, ήταν να τα έχουν ‘στο χέρι’ με την μορφή των χαρτονομισμάτων. Τα απέσυραν. (Όσα πρόλαβαν).

Οι προθέσεις των νέο-μπολσεβίκων να μετατρέψουν την χώρα σε Λαϊκή «Δημοκρατία» τύπου Λατινικής Αμερικής γίνονται κάθε μέρα και πιο διαφανείς. (Η στήλη αυτή το προέβλεπε σε κείμενο υπό τον τίτλο «Βενεζουέλα» τις 18 Απριλίου 2015). Δεν είναι βέβαιο αν το νέο νόμισμα θα ονομασθεί «Τσε». «Άρης» ή άλλου σφαγέως αντιδραστικών. Το βέβαιο όμως είναι ότι η ισοτιμία του προς το Ευρώ θα ανέβει εντός μηνός στα 1000/ προς ένα Ευρώ.

Αιφνιδίως τότε εκείνος που έχει κρύψει 10.000 Ευρώ στο στρώμα θα καταλάβει ότι έχει 10.000. 000 «Τσε», δραχμές ή οτιδήποτε. Εάν έχει φυλάξει 100.000 θα είναι πολυεκατομμυριούχος! Τότε θα ευρίσκεται πρό του φόβου να τον ληστέψουν, βασανίζοντάς τον φρικτά να αποκαλύψει την κρυψώνα –κάτι που ήδη συμβαίνει- ενώ συγχρόνως θα έχει τον πειρασμό να αγοράζει πράγματα. Κάτι που επίσης συμβαίνει.

Αυτή είναι η μόνη ελπίδα αναθερμάνσεως της οικονομίας. Και αυτό επίσης συμβαίνει σε πολλές πάμπτωχες χώρες, όπου βλέπει κανείς στα «μπαζάρ» βρωμερούς ανθρώπους να κρατάνε ρολλά δολλάρια δίπλα σε εξαθλιωμένους επαίτες.

Ως γνωστόν το ΑΕΠ, είναι το άθροισμα των συναλλαγών. Αυτές οι συναλλαγές έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η ανάληψις των χρημάτων (από το στρώμα) δεν έχει καμμία διαδικασία, ενώ η διάθεσις γίνεται χέρι με χέρι. Δεν καταγράφεται, και βεβαίως δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Αυτό εξοργίζει το Κράτος που χάνει έτσι την πιθανότητα της – νομίμου – ληστείας για να διαθέτει τα χρήματα – των άλλων – για προσχηματικές μισθοδοσίες συγγενών, κομματικών οικοσίτων και ερωτικών συντρόφων, διαφόρου βαθμού νομιμοποιήσεως. Και αυτό συμβαίνει ήδη, εδώ, σε ένα αναιδές «ξεσάλωμα» άνευ προηγουμένου.

Το έχουν προβλέψει. Πως θα γίνει να αποτραπεί η συναλλαγή με Ευρώ που θα διαφεύγουν την αρπαγή των χρημάτων; Το σύστημα, λέγεται «προστασία» και το διδάσκει με μεγάλη επιτυχία η «Κόζα Νόστρα» στην Σικελία, στην Αμερική και προσφάτως – κάπως πιο άγαρμπα – εδώ. Το τελευταίο «κόλπο γκρόσσο» είναι η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με μετρητά. Τι απλούστερο από την πληρωμή με κάρτα! Έτσι όλα θα καταγράφονται, θα φορολογούνται και ο άφρων που νόμιζε ότι μπορεί να ξοδεύει τα χρήματά του χωρίς να πληρώνει τον Μεγάλο «Νονό», το Κράτος, θα απολογείται. Τώρα είναι φανερό πως ήρθαν στο μυαλό τα «στρώματα» των μαφιόζων.