Γράφει ο Κωνσταντίνος Ροζακέας*

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου 2015

herd-mentality

Η Ελλάδα περισσότερο από οικονομολόγους ή νομικούς χρειάζεται ψυχολόγους. Φαίνεται να υπάρχει ομαδική παράκρουση και εξηγώ:

Στα μέσα του 2014 γυρίσαμε επιτέλους σε ανάπτυξη και άρχισε να πέφτει η ανεργία. Τότε επικρατούσε όμως η άποψη «ε μωρέ, μετά από τόση ύφεση τι να σου κάνει 1,5% ανάπτυξη» και «τι 28% τι 25% ανεργία.. Δεν έχει διαφορά». Μετά ήρθε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τα 12δις από τα λεφτόδεντρα και τα πίστεψε ο κόσμος. Μετά ήρθαν οι εκλογές και το mail Χαρδούβελη που για μέτρα < 1 δις έγινε χαμός και ο κόσμος δεν αντέχει.

Έγιναν οι εκλογές, βγήκε ο Συριζα να σώσει την Ελλάδα, περνούσε ο καιρός με την ηρωική διαπραγμάτευση, φούσκωνε ο λογαριασμός κάθε μήνα καθώς διαβεβαίωνε η κυβέρνηση πως είμαστε κοντά σε συμφωνία και από το 1 δις του Χαρδούβελη πήγαμε στα 2,5 δις τον Μάρτιο, στα 3,5 δις κατά το Πάσχα, στα 5 δις τον Μάιο και στα 8 δις τον Ιούνιο. Δεν πειράζει όμως.. Η κυβερνησάρα μας διαπραγματεύεται όρθια!

Με όλα αυτά ξαναπεράσαμε σε ύφεση και ανέβηκε πάλι η ανεργία. Ποια η απάντηση; «Ναι, οι 5 μήνες Συριζα σου φταίνε όχι τα 5 χρόνια μνημόνιο»!! Δηλαδή κάναμε αμάν να πέσει η ανεργία και να περάσουμε σε ανάπτυξη και τώρα που τα χάσαμε και χρειάζονται νέες θυσίες πρέπει να πούμε και ευχαριστώ! Και εκεί που πλησιάζουμε στο τέλος του δράματος σκάει το δημοψήφισμα.. Το δημοψήφισμα που μόλις 2 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει! Κλείνουν οι τράπεζες, η ήδη σε ύφεση οικονομία καταποντίζεται αλλά ο λαός λέει το υπερήφανο όχι στο πακέτο των 8,5δις. Δημοσιογράφοι που έλεγαν πως θα κλείσουν οι τράπεζες και πως δεν θα ανοίξουν μέχρι να έρθει συμφωνία με την Ευρώπη, που έλεγαν πως οι Ευρωπαίοι εκλαμβάνουν το δημοψήφισμα εντός ή εκτός Ευρώπης καλούνται να απολογηθούν ενώ αυτοί που έλεγαν αυτά που τους έδινε η κυβέρνηση (σε 48 ώρες συμφωνία και άνοιγμα τραπεζών) είναι αραχτοί και έγκριτοι!

Το αποτέλεσμα;Έχουμε δύο σενάρια.. Ένα είναι να μην έχουμε συμφωνία και να γυρίσουμε στη δραχμή (πράγμα που απέκλειε και αποκλείει ο πρωθυπουργός μας) και ένα άλλο είναι να κλείσουμε συμφωνία για τριετές μνημόνιο, με πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά του δημοψηφίσματος (πακέτο πάνω από 10δις) και ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων. Και πανηγυρίζουμε κι’όλας γιατί ο ηγέτης μας δεν είναι σαν τους προηγούμενους!!

Αφού λοιπόν ο σοφός λαός δεν ενοχλείται από τη στοχοποίηση και απόπειρα φίμωσης των δημοσιογράφων, αφού δεν ενοχλείται από την καταστροφή της παιδείας, αφού δεν ενοχλείται από τις συνεχείς διαψεύσεις του πρωθυπουργού (από την ίδια την πραγματικότητα), αφού δεν ενοχλείται απο τη συγκυβέρνηση Καμμένου και την απειλή πως οι ένοπλες δυνάμεις θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, αφού δεν ενοχλείται από το φούσκωμα του λογαριασμού που του έρχεται, ε τότε τι να πω! Ας τον κρατήσουμε 30 χρόνια να τον χαιρόμαστε! Και επειδή μέσα σε 5 μήνες έχει προλάβει να διορίσει στο δημόσιο ολόκληρο τον κομματικό του στρατό τι έγινε ;; Έτσι και αλλιώς όλες τις αποτυχίες τις πλάσαρε για επιτυχίες, εκεί θα κολλήσουμε ;; Ας πούμε ότι έδωσε δουλειά στον κόσμο!

 

Υ.Γ.1 Τα μέτρα δεν έχουν έρθει ακόμα.. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός σε κάθε σπίτι, όταν αυτοί που θα πληρώσουν θα καταλάβουν πως δεν θα την πληρώσουν μόνο «οι άλλοι» όπως τους υποσχέθηκαν, τότε θα δούμε πόσο αγαπητός θα είναι ο ηγέτης μας.

 

Υ.Γ.2 Το υστερόγραφο 1 είναι το καλό σενάριο.. Στο κακό σενάριο της δραχμής τα πράγματα θα είναι κατά πολύ χειρότερο από οποιοδήποτε πακέτο μέτρων..

 

*Ο Κωνσταντίνος Ροζακέας είναι Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Ενεργειακού Τομέα